Review Samsung NX20
In ultima perioada, piata aparatelor foto mirrorless este din ce in ce mai “aglomerata” cu modele avand specificatii similare. Astfel, pentru un producator este destul de dificil sa se evidentieze daca nu aduce cu adevarat ceva nou. Totusi, Samsung are o vasta experienta in cateva puncte cheie pe cu care alti producatori nu se pot lauda: ecrane LCD de calitate si conectivitate Wireless integrata in cam orice gadget a lansat compania in ultimul timp. Asadar, Samsung NX20, varful de gama in categoria aparatelor foto mirrorless a producatorului korean, se lauda exact cu aceste caracteristici: conectivitate Wi-Fi si un vizor/ecran LCD cu tehnologie AMOLED. Dar sunt aceste caracteristici suficiente pentru a defini un aparat foto mirrorless performant? Sa aflam in cele ce urmeaza!
Specificatii tehnice pe scurt:
- Senzor 23.5 x 15.7mm CMOS, 20.3MP, format APSC (crop 1,5x)
- ISO 100-12800
- Inregistrare JPEG/RAW
- Video Full HD 1080p
- Rafala 8 cps
- Inregistrare imagini panoramice si 3D
- Viteza obturator: 30s – 1/8000s
- Vizor electronic SVGA, 1.44k pixeli, AMOLED
- Ecran LCD rabatabi cu diagonala de 3-inch swivel, AMOLED, rezolutie 614.000 px
- Conectivitate Wi-Fi
- Suport pentru obiective cu i-Function 2.0
- Dimensiuni 122 x 89.6 x 39.5mm
- Greutate: 341g (cu acumulator)
Prima impresie pe care ti-o lasa Samsung NX20 este cea de “DSLR in miniatura”. Nu cred ca am mai afirmat asta recent despre un aparat foto mirrorless, dar vizorul electronic de dimensiuni generoase integrat in body te face sa crezi ca ai in fata un mini-DSLR, nu un aparat foto compact, de sistem. Pentru un mirrorless, Samsung NX20 are tot ce ii trebuie: un body bine construit (chiar daca din plastic), butoane dedicate pentru majoritatea functiilor (bine plasate si usor de accesat), rotita de selectie a modurilor de fotografiere (inclusiv Auto/P/A/S/M si Custom), un buton pentru compensarea expunerii si altul pentru selectia metodei de masurare (matrice, partial, spot) dar si unul pentru blocarea expunerii. Doua butoane “Custom”, disponibile in partea din spate a body-ului, completeaza experienta in utilizare a lui Samsung NX20 si va lasa sa alegeti din peste 20 de functii disponibile care pot fi asignate. Avem si un buton pentru pornirea inregistrarii video, plasat comod, in dreapta rotitei de selectie a modurilor de fotografiere si usor de accesat cu “degetul mare” chiar si atunci cand doriti sa inrgistrati de la nivelul soldului.
Samsung NX20 iese in evidenta prin trei caracteristici specifice producatorului koreean: ecranul LCD rabatabil, conectivitatea wireless si butonul “Fn” de pe obiectiv. Ecranul LCD este de tip Amoled (active-matrix organic light-emitting diode), are o diagonala de 3 inch si 614.000px si este unul dintre cele mai reusite ecrane de acest tip pe care am avut ocazia sa le incerc pe un aparat foto recent. Nu-i de mirare, stim doar foarte bine ca Samsung sunt lideri de piata in ceea ce priveste matricele LCD. Singurul “minus” ar putea fi lipsa functiilor touch pe care – va spun sincer – mi se parea evident sa le intalnesc la un aparat foto Samsung.
In ceea ce priveste vizorul electronic, acesta este tot de tip AMOLED, cu o rezolutie de 1,44 milioane de pixeli si are o dimensiune generoasa, care ar starni invidia multor alte aparate din aceasta categorie. Incadrarea imaginilor in vizor se face fara prea mari probleme, la fel si focalizarea manuala dupa ce acumulati ceva experienta cu aparatul, dar avand in vedere ca NX20 este dotat cu un ecran LCD rabatabil, cred ca utilitatea vizorului devine destul de limitata si eu l-as folosi doar atunci cand lumina prea puternica a soarelui m-ar “forta” sa fac acest lucru.
Probabil cel mai interesant aspect pentru fanii brandului (sau pentru cei care detin deja o tableta sau un smartphone Samsung) este conectivitatea wireless integrata in NX20. De la vizualizarea imaginilor pe o tableta, smartphone, LCD TV Samsung (chiar si 3D!) si pana la trimiterea fotografiilor pe retelele sociale sau chiar si prin email, direct din meniul aparatului, Samsung NX20 abunda in optiuni de conectivitate. Din pacate nu am avut timpul necesar sa le testez pe toate, dar pentru pasionatii de tehnologie, NX20 ar putea fi un aparat foto foarte interesant, chiar si numai din acest aspect, al conectivitatii.
Al treilea aspect care iese in evidenta la NX20 este functia (sau, mai bine zis butonul) “Fn” de pe obiectiv. Este, poate, modul Samsung de a adauga ceva cu adevarat nou in categoria aparatelor foto mirrorless, un buton cu functie programabila care poate fi apasat cu usurinta pe obiectiv si care va permite sa setati anumiti parametrii (diafragma, compensarea expunerii etc) doar apasand butonul si selectand valoarea dorita rotind de rotita de selectie de langa declansator. Ambele obiective pe care le-am testat, atat cel de Kit 18-55mm f/3.5-5.6 cat si preferatul meu 85mm f/1.4 au buton Fn.
In ceea ce priveste utilizarea am observat un aspect mai putin evident, dar important daca aveti obiceiul sa fotografiati mult: stocarea fotografiilor este destul de lenta. Dureaza aproximativ o secunda pentru a stoca pe cardul de memorie SD un fisier JPEG si pana la 4 secunde pentru unul RAW. Din fericire in acest timp puteti sa fotografiati in continuare, pana se umple bufferul de memorie (maxim 12 imagini JPEG sau 8 RAW).
Meniul este destul de clasic, dar abunda in imagini si scene colorate, care transforma experienta de utilizare intr-una mai placuta, mai ales pentru entuziasti. V-am pregatit mai jos cateva imagini cu meniul lui Samsung NX20.
Calitatea imaginilor, ISO, Temperatura de culoare si sistemul AF
Din punct de vedere al calitatii imaginilor, senzorul lui Samsung NX20 este capabil sa redea cadre de calitate, bogate in detalii si texturi fine, chiar si la valori ISO medii/mari. Astazi nu mai este o noutate ca un aparat foto sa se descurce onorabil la ISO 1600 si nici NX20 nu face exceptie din acest punct de vedere, mai ales ca utilizeaza un senzor de dimensiuni APSC. Astfel, puteti tipari la o calitate foarte buna imaginile inregistrate cu ISO in intervalul 100-1600 chiar si in format A3. Gama dinamica este buna, desi nu exceleaza, iar algoritmii de procesare a imaginilor reusesc sa mentina un nivel scazut zgomotului de imagine pastrand totodata detaliile din fotografii, chiar si pana la ISO 1600. La ISO 3200 zgomotul de imagine devine vizibil, dar totusi fotografiile trase la aceasta valoare pot fi in continuare utilizate pentru a fi afisate pe monitor. La ISO 6400 si 12.800 deja putem vorbi de un zgomot de imagine foarte pronuntat.
Colorimetrul integrat isi face bine treaba, imaginile avand culori neutre in majoritatea conditiilor de iluminare, fara tente de culoare nedorite. Am sesizat totusi tendinta aparatului de a reproduce tonuri prea reci atunci cand am fotografiat afara iar cerul era acoperit. Din fericire in astfel de conditii puteti corecta foarte usor temperatura de culoare alegand una din valorile presetate sau selectand valoarea in grade Kelvin.
In ceea ce priveste sistemul AF, acesta functioneaza destul de rapid si destul de precis in cazul imaginilor statice, dar este lent in timpul filmarii. Pentru cei care nu isi fac o prioritate din a inregistra videoclipuri HD cu Samsung NX20 acest lucru nu ii va deranja, dar daca va ganditi serios sa surprindeti filme cu acest aparat ar trebui sa ii faceti un test de filmare inainte.
Samsung NX20 poate fotografia cu timpi de expunere de la 30s la 1/8000, are obturator mecanic, are blitz tip pop-up incorporat si patina pentru blit extern (modelele SEF-42A si SEF-20A tot de la Samsung). Fotografierea in rafala este posibila cu pana la 8 cadre pe secunda la rezolutie maxima sau pana la 30 cps la rezolutie redusa (doar JPEG). Chiar si dupa ce ati fotografiat, meniul interactiv al lui Samsung NX20 ofera posibilitatea editarii fotografiilor cu o varietate destul de mare de setari: crop, vignetare, inlaturarea efectului de “ochi rosii”, redimensionare, ajustarea luminozitatii si a contrastului sunt doar cateva dintre optiunile disponibile in meniul Playback.
Functia de filmare HD
Samsung NX20 filmeaza la rezolutie Full HD, in fomat AVCHD si, asa cum am mai spus, beneficiaza de focalizare automata chiar si in timpul filmarii. Desi nu avem parte de prea multe optiuni aici, aparatul inregistrand doar in modul “Auto” sau “Av” (Prioritate de Diafragma) cu sunet stereo, filmele inregistrate au o calitate buna, singura “bila neagra” fiind sistemul autofocus foarte lent in timpul filmarii si lipsa confirmarii focusului pe ecran.
Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare
Samsung NX20 este alimentat de la un acumulator tip Lithium-Ion BP1310 care, conform specificatiilor date de producator ii asigura o autonomie de 360 de cadre.
Fotografiile sunt salvate in format JPEG sau RAW (sau simultan JPEG+RAW) iar filmele sunt inregistrate la o rezolutie maxima de 1980×1080 (30, 25, 24 fps) cu sunet stereo, in format MPEG-4 (compresie H.264).
Din punct de vedere al conectivitatii, Samsung NX20 are un conector USB 2.0, o iesire A/V digitala si una HDMI dar si un conector de 3,5mm pentru microfon extern. Din acest punct e vedere Samsung NX20 exceleaza cu adevarat datorita conectivitatii wireless integrate care permite transferul fotografiilor pe orice dispozitiv compatibil (LCD TV, tableta, smartphone cu Android) sau chiar trimiterea imaginilor prin email direct din meniul aparatului. Stocarea fotografiilor se face pe carduri de tip SD/SDHC/SDXC de maxim 64 de GB. Eu va recomand carduri Class 6 sau mai performante, daca vreti sa folositi si functia video a aparatului.
Samsung NX20 cantareste 341 grame cu tot cu acumulator si are urmatoarele dimensiuni: 122 x 89.6 x 39.5mm. In cutie, alaturi de aparat si obiectiv veti mai gasi si cureaua de umar, acumulatorul si incarcatorul (cu fir), manualul de utilizare in limba Romana, certificatul de garantie si un CD cu utilitarul gratuit de prelucrare foto (inclusiv RAW) de la Samsung.
Pret
In momentul scrierii acestui articol, Samsung NX20 are un pret orientativ de 4200 lei cu obiectivul de kit. Un pret justificat prin dotarile aparatului: Wi-Fi, senzor APS-C, vizor si ecran LCD cu tehnologie AMOLED etc.
Concluzii
Cu un body proiectat “ca la carte” si cu o multime de functionalitati, Samsung NX20 reprezinta o surpriza placuta mai ales pentru un fotograf care nu a mai lucrat pana acum cu sistemul Samsung mirrorless. NX20 s-a dovedit a fi un aparat capabil sa inregistreze imagini de calitate si care uimeste din punct de vedere al conectivitatii. Experienta Samsung in proiectarea de dispozitive “ultra-conectate” se vede la NX20, un aparat capabil sa transmita fotografii chiar si prin email, direct din meniu, sau sa ruleze imaginile si filmele HD wireless pe televizoarele Samsung LCD / LCD 3D.
Ecranul LCD AMOLED se vede impecabil si este unul dintre cele mai reusite pe care am avut ocazia sa le incerc in ultima perioada. Cu specificatii similare celorlalte aparate foto mirrorless din aceeasi categorie de pret dar cu un plus in ceea ce priveste conectivitatea, Samsung NX20 este un aparat foarte reusit, care va castiga imediat increderea fanilor brandului sau celor care detin deja un dispozitiv Samsungsi vor sa beneficieze de toate posibilitatile de conectare.
Bile albe:
• Calitatea buna a imaginilor (pana la ISO 1600 inclusiv)
• Filmare Full HD 30 fps cu sunet stereo
• Multe optiuni de conectivitate prin Wi-Fi
• Blitz incorporat si patina pentru blitz extern
• Vizor electronic mare, luminos
• Constructie solida chiar daca body-ul este din plastic (montura este de metal totusi)
• Ecran LCD AMOLED
• Butoanele pentru functii pozitionate pentru a fi usor de accesat
Bile negre:
• Ecranul LCD nu este de tip touch-screen (ma asteptam la un astfel de ecran de la Samsung)
• Pornire destul de lenta (peste 1,5 secunde chiar si din stand by)
• Focalizare destul de lenta (mai ales in timul filmarii sau noaptea)
Un articol de Calin Stan
Echipament utilizat:
[products ids=1051970,1051980]
1 Comment
Samsung este un brand care contează in foarte multe domenii şi chiar şi în domeniul foto.Sper să nu păţească ca şi conaţionalul lor Daewoo(a fost o perioadă în care şi aceştia erau foarte tari pe plan mondial).Fotografiile le consider relevante pentru a sublinia calitatea aparatului.
Vă doresc un "An Nou Fericit!" cu lumină bună şi cadre frumoase.