Review Canon EOS 600D

Prima impresie

Primul “contact” cu noul DSLR al producatorului japonez a fost momentul cand am primit aparatul pentru teste. Am avut ocazia sa testam DSLR-ul Canon 600D cu obiectivul de Kit, 18-55 f/3.6-5.6 IS II.
Ce este in cutie? Pe langa body si obiectivul de kit, in cutie se gasesc: cureaua de umar, acumulatorul, incarcatorul pentru acumulator, un cablu mini-USB si unul Audio/Video, alaturi de CD-ul cu software si certificatul de garantie internationala. Manualul de utilizare este disponibil pe CD-ul care insoteste acest kit.
Kit-ul este ambalat in stilul clasic Canon. Echipamentele sunt bine protejate la transport, iar body-ul si obiectivul de kit au parte de o protectie suplimentara, in cutie.
Inca din primele momente am remarcat faptul ca noul 600D are un body sensibil mai mare decat al modelului precedent, lucru bun din punct de vedere al unui fotograf cu maini mari. Al doilea aspect care nu putea fi trecut cu vederea il reprezinta prezenta ecranului LCD rabatabil, mostenit de la modelul lansat in vara anului trecut, Canon 60D. Ecranul LCD nu este singurul aspect preluat de la modelul mai avansat, atat senzorul de imagine de 18.1 mega pixeli, cat si sistemul de masurare a expunerii fiind de asemenea mostenite de la acesta.

Constructie

Canon 600D are un body construit din policarbonat, cu un finisaj asemanator modelului Canon 60D. Este un aspect pozitiv deoarece aparatul ofera practic acelasi feeling in utilizare ca si modelul mai scump, bineinteles fara sa vorbim aici de elementele de control suplimentare care se regasesc pe body-ul lui 60D.
Desi, la prima vedere, lui Canon 600D ii lipsesc butoanele suplimentare de control al parametrilor fotografiei (Balans de alb, ISO, etc – in comparatie cu 60D), de fapt acestea sunt prezente sub forma butonului in patru axe de pe spatele body-ului. Astfel, fotograful are acces rapid la aceste setari si, mai mult decat atat, butonul dedicat pentru modificarea valorii ISO permite efectuarea setarilor necesare chiar si fara a indeparta aparatul de ochi. Acesta va fi, probabil, un aspect foarte apreciat de fotografii avansati, care prefera un body care sa le permita modificarea setarilor cu usurinta.

Utilizare

Am inceput practic sa prezentam modul de utilizare chiar in paragraful de mai sus, prezentand modul de lucru al butoanelor pentru acces rapid de pe spatele aparatului. Totusi, Canon 600D ofera mai mult de atat!
In partea din spate a body-ului exista acum si asa-numitul buton “Q”, care faciliteaza accesul la setarile din meniu si la afisarea parametrilor fotografierii. Prin apasarea acestui buton in modul “Live View” se poate afisa histograma in timp real sau nivela electronica, foarte utila pentru asezarea camerei in pozitie orizontala fata de sol.

Pentru utilizatorii pretentiosi, Canon 600D este dotat si cu un buton dedicat pentru previzualizarea profunzimii de camp, pozitionat in partea din stanga a baionetei obiectivului. Desi pozitia sa este clasica in gama entry-level de la Canon, as fi preferat mutarea sa in partea din dreapta a baionetei, intr-un mod asemanator lui Canon 60D, deoarece noua pozitie mi se pare mai usor de accesat atunci cand se fotografiaza cu aparatul in pozitie pe verticala (portrait).
Fotografii entuziasti si cei profesionisti vor aprecia noua functie ce permite controul wireless al blitz-urilor Canon Speedlite, direct din aparat, fara a mai fi necesara utilizarea unui trigger suplimentar atunci cand aparatul este utilizat in studio.

Calitatea imaginilor, ISO, balansul de alb si sistemul de focalizare

Asa cum am amintit si in introducere, Canon 600D este dotat cu acelasi senzor de imagine ca si modelul mai performant 60D si chiar 7D. Din acest punct de vedere, calitatea imaginilor este foarte asemanatoare cu cea a modelului 60D, fotografiile oferind o calitate atat de apropiata incat puteam sa luam imaginile de test de  la Canon 60D si sa le atasam acestui articol, pentru ca, practic, rezultatul era acelasi!
Dar, cum acest lucru nu ar fi fost relevant, am testat modelul 600D in conditii de iluminare scazuta, pentru a afla performantele in functie de setarile ISO:

Canon 600D – ISO TEST

La sfarsitul acestui articol puteti downloada o parte din fotografiile utilizate in acest test ISO, la rezolutia maxima, pentru a compara mai bine nivelul zgomotului de imagine.
Ce se poate observa?
Calitatea imaginilor este foarte buna intre ISO 100-800. De la ISO 1600 in sus, nivelul zgomotului de imagine creste, dar acesta poate deveni o problema abia la ISO 3200 sau 6400. Chiar si asa, nivelul zgomotului de imagine la ISO 3200 este relativ bine controlat, Canon 600D oferind imagini mai mult decat utilizabile. De remarcat faptul ca daca fotograful alege formatul RAW, in post-procesare se pot obtine imagini cu o calitate chiar mai buna decat ceea ce ofera aparatul standard, in modul JPEG.
Balansul de alb
Asa cum era de asteptat, Canon 600D se poate lauda cu un sistem de evaluare al balansului de alb foarte bine pus la punct si care ofera rezultate foarte bune in majoritatea conditiilor foto. Singurele probleme pe care le-am intampinat au fost la fotografia de interior, acolo unde lumina provenea de la becuri “economice”, iar balansul de alb automat a oferit rezultate mai slabe decat ne-am fi asteptat. Dar, per total, balansul de alb automat se comporta bine, in peste 90% din situatiile foto.
Reproducerea tonurilor pielii este foarte buna in lumina naturala,  chiar si atunci cand am utilizat blitz-ul integrat pentru lumina de umplere.

Canon 600D – Setarile balansului de alb

Sistemul de masurare a expunerii

Sistemul de masurare a expunerii in 63 de zone a fost preluat de la modelul Canon 7D si ofera imagini echilibrate, cu o expunere corecta, chiar si in conditii de iluminare dificila. Canon 600D permite compensarea expunerii cu pana la 5 trepte fata de setarile standard alese de aparat, dar in perioada de test nu am utilizat aceasta functie decat strict pentru teste, pentru ca sistemul de masurare automat a oferit rezultatele asteptate, de fiecare data.

Focalizarea automata a oferit rezultate consistente in perioada de test, chiar si in conditii dificile de iluminare (de exemplu, in contra-lumina) sau in zone cu contrast scazut. Desi multi fotografi considera ca in modul Live View aparatele entry-level de la Canon focalizeaza prea lent, in practica se poate observa o imbunatatire a timpului de focalizare la Canon 600D, dar chiar si asa, ofera o viteza de focalizare decenta in modul Live View si foarte buna in rest.

Filtre si efecte software

Din punct de vedere software, o serie de functii noi sunt prezente in meniul lui Canon 600D. Un set de filtre creative ofera posibilitatea fotografului de a aplica diverse efecte imaginilor direct din meniul aparatului. Printre acestea, filtrul ce imita utilizarea unui obiectiv tilt&shift pentru creerea efectului de “imagini in miniatura” este, din punctul meu de vedere, cel mai interesant si mai util celor ce apreciaza acest stil de fotografiere. Asa cum era de asteptat, aceste filtre reprezinta un punct de plecare pentru cei ce vor sa experimenteze efecte creative in fotografie, dar nu ofera aceleasi performante si posibilitati de setare ca atunci cand sunt aplicate cu ajutorul unui program de editare foto dedicat (de exemplu Adobe Photoshop).

Modul video

Functia de filmare capata o noua forma datorita noului ecran LCD rabatabil, introdus in gama Canon odata cu modelul 60D si “mostenit”, acum, si de Canon 600D.
De ce ecran LCD rabatabil? Ecranul LCD rabatabil poate parea inutil, la prima vedere, pentru fotografiat. Totusi, prezenta sa este mai mult decat justificata atunci cand utilizati aparatele pentru filmare (sau atunci cand fotografiati de pe un trepied care nu ofera inaltimea necesara).
Canon 600D ofera exact acelasi mod Video ca si modelul 60D, oferind practic aceleasi functionalitati si un meniu asemanator: un alt punct forte al lui Canon 600D, un DSLR mai ieftin decat cel amintit mai sus.
Functia video este disponibila pe rotita de selectie din partea superioara a body-ului si poate fi utilizata doar dupa selectarea modului video. Pornirea si oprirea inregistrarii se face prin apasarea butonului dedicat, iar in timpul filmarii se pot realiza si fotografii, prin apasarea declansatorului, dar acest lucru duce la intreruperea filmarii pentru aproximativ 1 secunda.
Asa cum ne-am obisnuit, functia video este disponibila atat in modul Auto cat si cel complet Manual, acolo unde toti parametrii filmarii pot fi setati de catre utilizator. Din pacate, auto-focalizarea nu functioneaza permanent in timpul filmarii. Valorile ISO pot fi setate manual sau se poate utiliza functia “Auto-ISO”. Sunetul este inregistrat mono, iar nivelul poate fi setat in 64 de pasi, din meniu. Pentru sunet stereo va trebui achizitionat un sistem de inregistrare separat.
Mai jos este un scurt film compus din secvente pe care le-am inregistrat in perioada de test, (din pacate) fara a utiliza un trepied.

Autonomia bateriei

Conform specificatiilor oferite de producatori, Canon 600D ofera o autonomie de 440 de cadre la o singura incarcare a acumulatorului. In perioada de test am utilizat aparatul intensiv si nu am intampinat probleme de autonomie.

Format fisiere, conectivitate si stocare

Fotografiile pot fi inregistrate in format JPG, RAW sau RAW + JPG simultan. Sunt disponibile trei rezolutii (18 mega pixeli, 9 si 5 mega pixeli) si trei nivele de compresie. Filmele sunt inregistrate in format MOV (HD H.624), iar durata maxima de inregistrare video este de 20 de minute sau 4GB.
Canon 600D este dotat cu un singur slot pentru carduri de memorie SD/SDHC. Pentru rezultate optime, mai ales in ceea ce priveste inregistrarea secventelor video, este recomandata utilizarea cardurilor SD “Class 10″ care ofera o viteza de scriere suficient de mare.
Din punct de vedere al conectivitatii, aparatul ofera conectori USB, Audio/Video si HDMI, alaturi de un conector pentru microfon extern.

Concluzii

Canon 600D este un DSLR entry-level, care are cel putin doua atu-uri importante: calitatea imaginii si functia video! Ambele ofera performante asemanatoare cu DSLR-urile mai avansate, Canon 60D si Canon 7D, iar din acest motiv – avand pretul cel mai redus dintre toate trei – Canon 600D are si un raport calitate-pret foarte bun. Cu un meniu prietenos si bine structurat, dotari preluate de la aparatele mai performante si o multime de posibilitati de setare, Canon 600D poate fi aparatul perfect pentru orice fotograf entuziast sau semi-profesionist care doreste o camera foto performanta si eficienta. Fotografii profesionisti pot gasi in Canon 600D un aparat de “back-up” care poate face fata cu succes celor mai diverse situatii de fotografiere.
Canon 600D poate fi achizitionat atat in kit cu obiectivul 18-55 f/3.5-5.6, dar si doar body.

Asa cum am mai amintit si in alte articole, in prezent alegerea unui DSLR cu senzor in format ASP-C de la Canon poate fi dificila, deoarece atat Canon 60D cat si modelele 7D sau 600D ofera specificatii tehnice asemanatoare in ceea ce priveste calitatea imaginii, iar diferentele de pret intre cele trei sunt semnificative. Alegerea ar trebui sa se bazeze mai mult pe experienta si necesitatile fotografului (modul de operare al camerei, butoane, functii suplimentare etc.), decat pe baza specificatiilor tehnice!

Nota: 8.5/10

Bile albe:

  • posibilitati de setare extinse
  • rezolutie foarte buna (per pixel)
  • Inregistrare Full HD 1080pi
  • finisaj si constructie de calitate
  • setari avansate pentru fotografii entuziasti
  • posibilitati de control wireless al blitzurilor de studio
  • controlul manual al parametrilor filmarii si al nivelului sunetului (in 64 de trepte)
  • ecran LCD rabatabil
  • utilizare rapida, butoane pt majoritatea functiilor importante

Bile negre:

  • functia “help” nu este de loc intuitiva
  • rotita de selectie de langa declansator face mai mult zgomot decat este cazul
  • meniul (ecranul “Q”) necesita o perioada de acomodare
  • focalizarea in modul “Live View” este foarte inceata
  • functia de filmare este accesibila pe rotita de selectie
  • modul “Auto” nu ofera suficiente informatii despre deciziile pe care le face aparatul
  • functia de procesare RAW direct din camera ofera putin optiuni de personalizare

Canon 600D este recomandat pentru:

  • fotografii entuziasti care cauta un aparat cu multiple posibilitati de setare
  • fotografii profesionisti care cauta un body de back-up
  • cei care doresc un DSLR compact, dar cu functionalitati de la DSLR-urile din gama superioara (Canon 60D)

Canon 600D este mai putin recomandat pentru:

  • cei ce doresc sa fotografieze exclusiv in modul “auto”
  • cei care doresc multe efecte software, direct din aparat

Galerie de imagini cu Canon 600D

32mm, f/8, 1/320, ISO 100

55mm, f/5.6, 1/250, ISO 100

18mm, f/5.6, 1/400, ISO 100

32mm, f/5.6, 1/800, ISO 400

55mm, f/8, 1/250, ISO 400

45mm, f/5.6, 1/200, ISO 100

25mm, f/5.6, 1/30, ISO 1600

25mm, f/5.6, 1/2, ISO 100

18mm, f/5.6, 1/250, ISO 100

Download fisier RAW (.CR2)

Download fisier RAW
Puteti downloada imaginea alaturata, in format RAW (CR2), pentru a testa posibilitatile de post-procesare oferite de fisierele RAW ale lui Canon 600D!
Atentie: Este necesar un program de editare foto compatibil fisierele RAW ale noului DSLR Canon 600D!
Fisierul pentru download este arhivat (.rar) si are dimensiunea de 28Mb!

Specificatii tehnice

  • Senzor CMOS de 18 mega pixeli
  • Mod auto inteligent (Auto Scene Selection, Auto PictureStyle)
  • Filmare la rezolutie Full-HD
  • Ghid de utilizare direct pe ecran
  • Fotografiere in rafala cu 3.7 cadre pe secunda
  • Sistem de focalizare cu 9 puncte AF
  • Ecran LCD rabatabil, cu rezolutie de 1,040k si diagonala 3 inch
  • Filtre creative
  • Control wireless al blitzurilor Canon SpeedLite
  • Expunere realizata iFCL in 63 de zone
Articol realizat de Călin-Andrei Stan

Alți fotografi au mai citit și:

3 Comments

  • Va salut si imi cer mii de scuze pentru deranj. sunt posesor de canon 600d si am o problema. inbafara de modul manual, nu pot sa fotografiez decat pe live wiev, altfel, imi deschide blitul. daca nu deschid blitul, timpul de expunere este foarte lung (de obicei, secunde, chiar si pana la 30 de secunde). cu blitul deschis, chiar si acoperit sa nu poata trece lumina, pozele ies perfecte. nu.mi dau seama de la ce poate sa fie. va multumesc si imi cer scuze pentru deranj

    • Salutare Adrian,

      Te rugăm să le scrii colegilor de la info@f64studio.ro, cel mai probabil este o setare ce permite doar modul live view în funcție de setările alese.

  • Buna, o intrebare, pozele publicate au fost prelucrate? Daca da, cat de mult? Cat de sharp sunt fotografiile cu obiectivurile kit?
    Multumesc.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.