Programul Start-up Nation România – stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii

Anul trecut F64 s-a implicat în Start-up Nation. Ți-am prezentat pe scurt, într-un articol pe Blogul F64, ce presupune, cum te poți înscrie, ți-am pus la dispoziție un formular pentru a te ajuta cât mai mult. În 2018 Start-up Nation vine cu mai multe posibilități de a primi finanțare pentru afacerea ta.

Ce înseamnă mai exact mai multe posibilități? Înseamnă că dacă faci parte dintr-o industrie creativă, IT, ești în domeniul producției sau al serviciilor, poți profita din plin de Start-up Nation. Cu alte cuvinte, dacă ai o idee de afacere care-ți stă în minte de ceva vreme pentru că încă nu știi cum ai putea să o finanțezi, din moment ce nu dispui de suficiente resurse, acest program s-ar putea să fie exact ceea ce ai nevoie.

Partea bună este că dacă ai auzit de programul România Start-up Nation și ai ratat ocazia de a participa anul trecut, poți aplica anul acesta pentru liniile sale de finanțare.

Perioada estimată de deschidere a înscrierilor este primăvara acestui an. Momentan normele de implementare pentru acest an încă nu sunt disponibile.

Programul pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii ”Start-up Nation România

Încă nu avem o dată exactă cu privire la deschiderea înscrierilor, însă te asigurăm cp Start-up Nation se pregătește intens de lansare. Din ultimele declarații făcute de ministru, reiese însă că va fi gata în primăvara acestui an. Fiindcă Start-up Nation încă se află într-o perioadă de dezbateri, însă pornește de la procedura de anul trecut, te invităm să arunci un ochi mai jos.

Cum pot afla mai multe? Ce condiții trebuie să îndeplinesc? Apelează cu încredere la CILV Consulting, completând formularul de mai jos pentru o ofertă personalizată:

Mai departe hai să vedem ce trebuie să îndeplinești pentru a obține finanțare pentru afacerea ta.

Cum pot fi sigur că voi primi finanțare?

În primul rând, trebuie să te informezi foarte bine, fie de aici, fie apelând la site-ul lor, însă ce trebuie musai să ai în vedere sunt următoarele:

  • Stabilește eligibilitatea, care este dată mai ales de domeniul de activitate (industrii creative, IT, servicii sau producție) și de tipul cheltuielilor care vor fi efectuate.
  • Punctajul obținut este deosebit de important. Spre exemplu, anul trecut nu s-au putut obține finanțări pentru proiectele care au primit mai puțin de 90 de puncte și care aveau mai puțin de 3 angajați. Despre modul în care să îți alegi finanțarea potrivită poți afla mai multe de aici.
  • Trebuie să contribui financiar și tu. Cu alte cuvinte, nu vei putea duce până la capăt cu succes acest program altfel,  pentru că te vei bloca din lipsa fondurilor. Afli aici de ce.

Cine poate obţine finanțarea?

Firmele care doresc să se înscrie în programul Start-up Nation trebuie să împlinească aceste condiții:

  • Sunt cooperații sau SRL-D, SRL,
  • Au fost înființate după ce  OUG-ului 10/30.01.2017 a intrat în vigoare,
  • Nu au datorii la bugetele locale sau la cel general,
  • Codul CAEN este autorizat la ONRC când depui prima cerere de tragere. Verificarea eligibilității codului CAEN se regăsește în fișierul de mai jos. Poți verifica și punctajul pe care îl va primi acest cod cu care dorești să aplici. Trebuie avut în vedere însă faptul că lista de coduri CAEN este una propusă și este posibil ca în varianta finală să existe mai multe sau mai puține coduri eligibile. Din acest motiv îți recomandăm să verifici iar în momentul afișării unor condiții finale de participare.
  • Firma ta va crea cel puțin un loc de muncă pe care îl va menține pentru cel puțin 2 ani de la implementarea proiectului.
  • Acționarul sau acționarii nu au și nu au mai avut această funcție sau nu au fost asociați într-un alt  IMM (SRL, SA sau SRLD) care desfășoară sau au desfășurat o activitate autorizată identică sau foarte similară cu cea pentru care aplică la Start-up Nation, anul trecut sau anul acesta până la deschiderea înscrierilor.

Câţi bani pot lua?

Poți beneficia de maxim 200.000 de lei (44.000 de euro). Această sumă reprezintă o contribuţie de maximum 100% din valoarea proiectului.

Chiar dacă trebuie să vii cu o contribuție proprie de 0% în ceea ce privește cheltuielile eligibile, există posibilitatea unor cheltuieli neprevăzute necesare și diferențe la decontare, care pot duce la blocarea întregului proiect dacă nu vor fi acoperite de întreprinzător din alte surse.

Cum pot cheltui aceşti bani?

Lista de cheltuieli considerate eligibile este: echipamente-utilaje, spații de lucru, autoutilitare, un singur autoturism (limitat la 36.000, însă asta nu se aplică pentru taximetrie, școala de șoferi sau rent-a-car), echipamente de climatizare/încalzire, echipamente de obținere a unei economii de energie, echipamente IT, mobilier, birotică, chirii (pentru spații care fără destinație locativă), cheltuiala salarială completă în limita salariului mediu pe economie, realizarea unui website de prezentare (maxim 8000 lei), francize, licențe, cursuri de antreprenoriat, software, consultanță (maxim la 8000 lei), TVA-ul este eligibil doar pentru firmele neplătitoare de TVA.

Nu se acceptă bunuri achiziționate second hand sau finanțarea prin leasing.

Cum mă pot înscrie?

Te poți înscrie online în 30 de zile calendaristice de la data de deschidere a înscrierilor.

Ce presupune evaluarea?

Vezi mai jos grila de punctaj (persoane defavorizate conform HG 799/2014), aceasta se va face în funcție de ordinea punctajului:


 
 
 

Ca pași, după înscrieri vor urma evaluarile în funcție de punctaj. Atenție! Perioada evaluărilor se poate extinde până la 3 luni, iar eligibilitatea unui proiect nu se acordă dacă acesta nu trece de minim 50 de puncte.

Pentru a afla mai multe despre obținerea banilor, te invităm să accesezi acest link, unde găsești descris mai pe larg procesul.

Mai jos îți sunt puse la dispoziție pentru descărcare normele de aplicare de anul trecut, plus modelul de plan de afaceri cu previziunile financiare, lista de coduri CAEN considerate eligibile anul trecut. Regăsești și Ordonanța de Urgență 10/2017 care reglementează Programul România Start-up Nation.

Materiale descărcabile:

Îndată ce vor apărea noile proceduri ți le vom pune la dispoziție!

Până atunci însă, trebuie să-ți mai spunem că acestea sunt doar câteva dintre lucrurile cu care Start-up Nation vine în 2018. În următoarea perioadă vei afla mai multe despre alte două noi programe, și anume România Start-up Plus și Diaspora Start-up, incluzând și diferențele dintre acestea, așa că rămâi cu ochii pe noi!

PS: Află mai multe despre poveștile a 2 câștigători Start-up Nation din clipul de mai jos.

Alți fotografi au mai citit și:

3 Comments

  • As dori sa deskid un magazin la sat ma poate ajuta cineva? Sau sa fac un proiect cu animalele din gospodarie !! Astept raspuns va rog!

  • Explicați oamenilor ca trebuie sa se adreseze Centrelor regionale in care este arondat județul respectiv,nu mai induceți lumea in eroare Pt a va face reclama !
    Eu am avut o tentativa anul trecut, am o firma eligibila care se încadra, am 3 angajați însă Pt accesarea acestor fonduri trebuie sa mai angajez încă 3 oameni + ca se plătește un comision in avans firmei care îți face documentația și zic ei ca îți garantează “trecerea dosarului “. Cică !!!

  • Sunt interesat sa accesez aceste fonduri ptr a imi deschide o spalatorie auto.
    Ma poate ajuta cineva cu mai multe informatii, inclusiv proiect ?
    Rog mail:florinbad2002@yahoo.com

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.