Echipamente foto-video de interes la final de 2015

Postat de: F64 F64

Și în 2015, ca de altfel în fiecare an, au avut loc o serie de lansări importante de echipamente foto-video, de toate brandurile mari, atât în zona DSLR cât și a aparatelor mirrorless sau a compactelor performante, ca să nu mai vorbim de obiective și accesorii.

Tinând cont de întrebările și solicitările de produse primite de la voi în ultima vreme și având în vedere că sfârșitul de an nu mai este atât de departe iar diferitele tipuri de promoții sunt în toi, am alcătuit o listă de echipamente foto-video care par a fi la mare căutare la final de 2015.
Vorbim desigur despre DSLR-uri, dar și aparate foto mirrorless, camere de acțiune și drone, dar și despre obiective, imprimante foto sau chiar telefoane.

Hai să le descoperim împreună:

Nikon D7200

Majoritatea fanilor Nikon au așteptat cu nerăbdare apariția acestui DSLR fruntaș în gama de aparate foto în format DX, lansat în luna martie. Destul de multe topuri de aparate DSLR îl clasează pe locul I pentru aparatele foto cu senzori APS-C și pe locul 20 în topul celor mai performante aparate foto, indiferent de formatul senzorului.

Dacă la exterior este similar cu predecesorul său, Nikon D7100, la interior D7200 aduce o serie de îmbunătățiri majore, cum ar fi:

 • un buffer mai mare pentru fotografierea în rafala (100 cadre JPEG/ 27 RAW față de 28 cadre JPEG și 4 cadre RAW)
 • un sistem AF îmbunătățit
 • un senzor CMOS nou (tot fără filtru low-pass)
 • ISO nativ 25.600
 • conectivitate Wi-Fi și NFC integrată
 • autonomie mai mare a acumulatorului (1,110 cadre (CIPA) sau aproximativ 80 minute de înregistrare video)
 • stocare simultană pe două carduri SD/SDHC
 • body-ul din aliaj de magneziu, etanșeizat

Dacă ți-au plăcut D7000 și D7100, cu siguranță îl vei iubi pe Nikon D7200, așa că îl poți avea în vedere pentru un upgrade. Stai cu ochii pe noi, sigur vei găsi o promoție atractivă.

Canon 7D mk II

Deși lansat în 2014, la Photokina, Canon 7D mk II rămâne în topuri și pe lista de achiziție și preferință a multor pasionați foto care nu își doresc să facă încă pasul spre full frame dar vor un aparat extrem de performant.
Construit în jurul unui senzor CMOS APS-C de 20,2 de megapixeli, Canon 7D mk II poate înregistra cadre în rafală cu până la 10fps și a preluat de la vârful de gamă, Canon 1DX, sistemul de focalizare cu 65 de puncte în curce. Mai mult, dispune de două procesoare de ultimă generație DIGIC VI, salvează fotografiile simultan pe carduri SD/CF (2 sloturi) și are GPS încorporat.

Dincolo de caracteristicile de mai sus, față de predecesorul său, Canon 7D, versiunea mark II se mai diferențiază prin:

 • etanșeizare mult mai bună ( de altfel, Canon 7D Mark II este cel mai bine etanșeizat DSLR pe care l-a vazut până acum, integrând un număr dublu de repere contra intemperiilor în structura sa)
 • buffer mai mare pentru fotografierea în rafală (130 cadre JPEG și 31 cadre RAW)
 • ISO 100-16000, extins 100-51200 (față de ISO 100-6400 )
 • HDR din cameră
 • rezoluția ecranului cu până la 10% mai bună
 • durata de viață a declanșatorului: 200,000 de cicluri  față de 150,000

În plus, funcțiile video sunt exceptionale, grație sistemului de focalizare Dual Pixel CMOS AF și funcției Movie Servo AF. Canon EOS 7D Mark II filmează Full HD cu 60fps.

Este clar că cei de la Canon au vrut sa faca din 7D mk II un aparat performant, care să fie pe placul celor care fotografiază în condiții dificile, meritând astfel să își facă loc pe wishlistul celor pasionați de fotografia de actiune și wildlife.

Poți citi și review-ul realizat de Cristian Vasile aici.

Sony RX100 IV

Sony RX100 IV continuă tradiția seriei RX100 și oferă tehnologie de top și optică excepțională într-un corp foarte compact. Senzorul Exmor RS BSI face parte din noua generatie de senzori retroiluminați și împreună cu procesorul de imagine BIONZ X este capabil de viteze extreme.
Sony RX10 IV fotografiază în rafală de 16 fps la rezoluție maximă, filmează UHD 4K la 30fps sau Slow Motion în Full HD, la 960fps. Obiectivul Zeiss Vario-Sonnar T* oferă o distanță focală echivalentă în format 35mm de 24-70mm și o diafragmă maximă f/1.8-f/2.8. Vizorul electronic OLED tip pop-up oferă o experiență de fotografiere autentică, grație nivelului ridicat de definiție și a timpului de răspuns foarte scurt. Sony RX100 IV a promis să întrunească chiar și exigențele fotografilor profesioniști, așa că nu vei simți lipsa DSLRului în viitoarele vacanțe.
Poți citi de asemenea un review complet realizat de Alin Popescu, aici.

Sony A7s

Rămânem tot la Sony dar vorbim de data aceasta despre un mirrorless fullframe cu tehnologie  și performanțe deosebite într-un corp cu un design clasic.

Proiectat pentru filmare și pentru fotografii în situații de lumină scăzută. Senzorul Full-Frame Exmor CMOS de 12.2Mpx are un design optimizat, astfel încât poate opera într-un interval larg de sensibilitate ISO: 50-409600, fiind totodată capabil de output 4K necomprimat 4:2:2 prin HDMI.

Optiunea S-Log2, împrumutată de pe camerele video profesionale Sony, mărește considerabil latitudinea de expunere (dynamic range) la maxim 1300%, astfel încât imaginile filmate vor avea un aspect similar peliculelor de calitate, cu detalii clare atât în zonele puternic luminate, cât și în umbre. Sony A7S are modul de Wi-Fi integrat, fotografiază cu 5 fps și are un sistem de AF cu 25 de puncte.

Citește aici review-ul complet realizat de Alin Popescu, care a testat acest aparat în Veneția.

Olympus OM-D E-M5 mk II

Olympus micro 4/3

Tot din zona mirrorless, de această dată un micro 4/3, Olympus OM-D E-M5 Mark II continuă în stilul cu care ne-a obișnuit de la predecesorul său. Exteriorul este aproape similar, aparatul fiind etanșeizat împotriva intemperiilor (praf, stropi de apa etc), însă o parte din butoane sunt dispuse altfel, iar ecranul LCD este rabatabil lateral, existând de asemenea  și câteva îmbunătățiri ce țin de ergonomie.
Pe scurt, câteva dintre caracteristicile care îl diferențiază de modelul anterior ar fi:

 • noul OM-D aplică un filtru de reducere a zgomotului de imagine mai puțin pronunțat, iar imaginile, chiar și în format JPEG, arata over-all mai bine
 • sistem de focalizare foarte rapid și precis
 • atât senzorul cât și sistemul de stabilizare pe 5 axe au fost reproiectate, iar de aici deriva o altă noutate adusă de E-M5 Mark II: aparatul este capabil să captureze imagini de până la 40MP (JPEG) și 65MP (RAW ORF) folosind sistemul de stabilizare pentru a translata rapid senzorul pe două axe și înregistrarea rapidă a unui set de cadre (40-Megapixel High-Res Shot mode)
 • vizorul electronic cu rezoluție mare, framerate bun și lag insesizabil
 • ecranul LCD rabatabil și sensibil la atingere ajută la realizarea setărilor mai simplu și mai rapid
 • obturator silențios, întarzierea la declanșare fiind insesizabilă
 • timp de expunere minim 1/16.000  

Dacă ești posesor de Olympus și te gândești la un upgrade, cu siguranță te va tenta OM-D E-M5 mk II!


Poți citi de asemenea despre experiența Mirelei Momanu cu Olympus OM-D E-M5 pe străzile din București, aici.

Și dacă despre aparate am tot vorbit, să nu uităm nici de obiective.
Desigur, majoritatea obiectivelor de calitate sunt de interes oricând, nu doar la final de an. Posibilitatea de a alege obiectivele optime fiecărei situații este un avantaj pentru orice fotograf. Este adevărat că dacă ai condiții favorabile și lumina potrivită poți realiza imagini de calitate cu aproape orice obiectiv foto, însă în condiții ceva mai dificile de iluminare, obiectivele din clasele superioare vor face întotdeauna diferența.
Anul acesta, Sigma a venit în forță cu multe lansări noi, atrăgând privirile și curiozitatea pasionaților de fotorgafie.

Sigma 20mm f/1.4 DG HSM Art

Printre ultimele noutăți se numără și Sigma 20mm f/1.4 Art, primul superangular (ultra-wide) cu diafragma maximă 1.4. Contrucția optică cu 15 elemente în 11 grupuri este foarte complexă, compensând eficient aberațiile cromatice laterale, gratie elementelor FLD – 2, SLD – 5 și elementului dublu asferic. În plus, tratamentul optic multistrat combate efectele nedorite de flare.
De altfel, întreaga serie Art de la Sigma merită atenție, iar pe blogul nostru poți citi review-uri și despre Sigma 24mm f/1.4 Art, Sigma 24-35mm f/2 Art, Sigma 35mm f/1.4 Art sau Sigma 50mm f/1.4 Art.

Lomography Petzval 85mm f/2.2