Sony își extinde gama Cinema Line și lansează camera FX30

Sony anunță cel mai nou membru al prestigioasei game Sony Cinema Line – FX30 (model ILME-FX30). Noua FX30 este o cameră compactă 4K Super 35 dedicată realizării de conținut cinematografic și oferă multe dintre funcțiile profesionale ale gamei Cinema Line – precum Dual Base ISO, moduri de înregistrare cu expunere lungă și LUT-uri (Look Up Tables) importate direct de utilizator – la un preț atrăgător pentru mulți dintre videografii aspiranți.

În plus, Sony anunță și lansarea a două noi carduri de memorie CFexpress Type A – CEA-G320T și CEA-G640T. Ambele sunt carduri de mare capacitate care oferă performanță de înaltă viteză atât pentru citire, cât și pentru scriere.

„Noua cameră FX30 este un produs foarte potrivit pentru oricine își dorește să intre în industria cinematografică”, a declarat Yann Salmon Legagneur, Head of IP&S Marketing Sony Europe. „Aceasta oferă multe dintre funcționalitățile profesionale prezente pe camerele noastre de top, la un preț foarte accesibil pentru videografii de orice nivel. Camera este un punct de început excelent către familiarizarea cu gama noastră completă de camere Cinema Line”.

Un aspect cinematic pentru orice videoclip

Modelul FX30 le oferă videografilor care vor să se afirme posibilitatea să-și exprime viziunea cinematografică folosind cele mai noi sisteme imagistice. Camera are un nou senzor Exmor R™ CMOS APS-C (format Super 35), de 20,1 megapixeli, cu iluminare din spate, cu ISO dual (800/2500) și oferă sensibilitate înaltă, zgomot  de imagine redus și 14+ intervale de gama dinamică.

Modelul ILME-FX30 suportă o întreagă varietate de codecuri de înregistrare video. Camera poate înregistra 4K Super 35 (în format 16:9) prin supraeșantionare din 6K până la 60fps. Camera ILME-FX30 oferă posibilitatea de a înregistra la un număr ridicat de cadre pe secundă, inclusiv 4K la 120fps și full HD la 240fps. Ambele moduri de înregistrare 16:9 pot filma 4:2:2 pe 10 biți, iar conectorul HDMI Type-A poate fi folosit pentru transfer 4K RAW pe 16 biți către un recorder extern.

La fel ca celelalte camere din gama Cinema Line, modelul FX30 oferă moduri de înregistrare Log, prin activarea funcțiilor Cine El, El Quick și Flexible ISO, pentru înregistrarea cu profilele de culoare gamma S-Log 3, care permit mai multă flexibilitate în ceea ce privește gradația culorilor. Toate cele trei moduri suportă înregistrarea video simultană cu monitorizarea, prin LUT-ul corespunzător, care permite pre-vizualizarea imaginii finale. În plus, FX30 include o selecție încorporată de profiluri cinematice, precum Sony S-Cinetone™, și poate și fotografia. Camera oferă și capabilități de procesare avansată a imaginii, datorită motorului de procesare BIONZ XR, pentru gradații naturale și o reproducere realistă a culorilor.

Concepută pentru a îndeplini nevoile creatorilor

Camera FX30 oferă autofocalizarea rapidă și fiabilă de la Sony, inclusiv:  

  • Real-time Eye AF (pentru oameni, animale sau păsări)
  • Real-time Tracking
  • Setări detaliate de autofocalizare 
  • Funcția AF Assist

Creativii se vor bucura și de control sporit la utilizarea funcției Focus Map, care face ca adâncimea de câmp să fie ușor de vizualizat, aceștia beneficiind și de setarea Breathing Compensation ce asigură un unghi de vizualizare stabil în timpul procesului de focalizare. Camera include și stabilizare eficientă pentru filmare din mână, prin intermediul Active Mode, datorită sistemului de stabilizare in-body pe 5 axe și sincronizării cu cod de timp.

FX30 integrează și alte funcții inspirate de Cinema Line, printre care:

  • Un nou meniu principal personalizabil de tip listă, care oferă acces rapid la opțiunile utilizate frecvent
  • Un nou ecran pentru standby, ce oferă o perspectivă neobstrucționată a subiectului
  • Butoane și comenzi dedicate înregistrării de filme

Camera FX30 integrează și o funcționalitate suplimentară pentru a susține fluxul creativ, precum editarea în post-producție folosind LUT-ul încorporat și metadatele EI. Aceste metadate sunt disponibile folosind cea mai recentă versiune a aplicațiilor Sony Catalyst Prepare sau Catalyst Browse. Un nou plugin „Catalyst Prepare” pentru Adobe Premiere Pro a fost lansat în luna august.