Sony își extinde gama Cinema Line și lansează camera FX30

Sony anunță cel mai nou membru al prestigioasei game Sony Cinema Line – FX30 (model ILME-FX30). Noua FX30 este o cameră compactă 4K Super 35 dedicată realizării de conținut cinematografic și oferă multe dintre funcțiile profesionale ale gamei Cinema Line – precum Dual Base ISO, moduri de înregistrare cu expunere lungă și LUT-uri (Look Up Tables) importate direct de utilizator – la un preț atrăgător pentru mulți dintre videografii aspiranți.

În plus, Sony anunță și lansarea a două noi carduri de memorie CFexpress Type A – CEA-G320T și CEA-G640T. Ambele sunt carduri de mare capacitate care oferă performanță de înaltă viteză atât pentru citire, cât și pentru scriere.

„Noua cameră FX30 este un produs foarte potrivit pentru oricine își dorește să intre în industria cinematografică”, a declarat Yann Salmon Legagneur, Head of IP&S Marketing Sony Europe. „Aceasta oferă multe dintre funcționalitățile profesionale prezente pe camerele noastre de top, la un preț foarte accesibil pentru videografii de orice nivel. Camera este un punct de început excelent către familiarizarea cu gama noastră completă de camere Cinema Line”.

Un aspect cinematic pentru orice videoclip

Modelul FX30 le oferă videografilor care vor să se afirme posibilitatea să-și exprime viziunea cinematografică folosind cele mai noi sisteme imagistice. Camera are un nou senzor Exmor R™ CMOS APS-C (format Super 35), de 20,1 megapixeli, cu iluminare din spate, cu ISO dual (800/2500) și oferă sensibilitate înaltă, zgomot  de imagine redus și 14+ intervale de gama dinamică.

Modelul ILME-FX30 suportă o întreagă varietate de codecuri de înregistrare video. Camera poate înregistra 4K Super 35 (în format 16:9) prin supraeșantionare din 6K până la 60fps. Camera ILME-FX30 oferă posibilitatea de a înregistra la un număr ridicat de cadre pe secundă, inclusiv 4K la 120fps și full HD la 240fps. Ambele moduri de înregistrare 16:9 pot filma 4:2:2 pe 10 biți, iar conectorul HDMI Type-A poate fi folosit pentru transfer 4K RAW pe 16 biți către un recorder extern.

La fel ca celelalte camere din gama Cinema Line, modelul FX30 oferă moduri de înregistrare Log, prin activarea funcțiilor Cine El, El Quick și Flexible ISO, pentru înregistrarea cu profilele de culoare gamma S-Log 3, care permit mai multă flexibilitate în ceea ce privește gradația culorilor. Toate cele trei moduri suportă înregistrarea video simultană cu monitorizarea, prin LUT-ul corespunzător, care permite pre-vizualizarea imaginii finale. În plus, FX30 include o selecție încorporată de profiluri cinematice, precum Sony S-Cinetone™, și poate și fotografia. Camera oferă și capabilități de procesare avansată a imaginii, datorită motorului de procesare BIONZ XR, pentru gradații naturale și o reproducere realistă a culorilor.

Concepută pentru a îndeplini nevoile creatorilor

Camera FX30 oferă autofocalizarea rapidă și fiabilă de la Sony, inclusiv:  

  • Real-time Eye AF (pentru oameni, animale sau păsări)
  • Real-time Tracking
  • Setări detaliate de autofocalizare 
  • Funcția AF Assist

Creativii se vor bucura și de control sporit la utilizarea funcției Focus Map, care face ca adâncimea de câmp să fie ușor de vizualizat, aceștia beneficiind și de setarea Breathing Compensation ce asigură un unghi de vizualizare stabil în timpul procesului de focalizare. Camera include și stabilizare eficientă pentru filmare din mână, prin intermediul Active Mode, datorită sistemului de stabilizare in-body pe 5 axe și sincronizării cu cod de timp.

FX30 integrează și alte funcții inspirate de Cinema Line, printre care:

  • Un nou meniu principal personalizabil de tip listă, care oferă acces rapid la opțiunile utilizate frecvent
  • Un nou ecran pentru standby, ce oferă o perspectivă neobstrucționată a subiectului
  • Butoane și comenzi dedicate înregistrării de filme

Camera FX30 integrează și o funcționalitate suplimentară pentru a susține fluxul creativ, precum editarea în post-producție folosind LUT-ul încorporat și metadatele EI. Aceste metadate sunt disponibile folosind cea mai recentă versiune a aplicațiilor Sony Catalyst Prepare sau Catalyst Browse. Un nou plugin „Catalyst Prepare” pentru Adobe Premiere Pro a fost lansat în luna august.

Operabilitate ușoară și o structură compactă

Compactă și ușoară, camera FX30 are un design aplatizat în partea superioară, cu puncte de conectare prin cablu a accesoriilor, făcând ușoară filmarea din mână, captarea de imagini în unghiuri foarte joase, montarea pe un gimbal sau adăugarea de accesorii. FX30 are și un adaptor pentru mâner XLR, care poate fi folosit pentru a înregistra imagini dintr-un unghi foarte strâns și care le permite videografilor să capteze sunet extrem de clar prin multiple intrări audio, inclusiv două intrări XLR și o mufă stereo jack mini de 3,5mm pentru înregistrarea pe 4 canale.

Microfoanele externe pot fi conectate direct la cameră prin Multi Interface Shoe sau prin mufa jack pentru microfon. Camera FX30 are și un microfon intern stereo încorporat pentru înregistrări audio.

Sony Future Filmmaker Awards

Noua cameră FX30 este alegerea ideală pentru videografii care lucrează activ sau iau în considerare înscrierea la Sony Future Filmmaker Awards, un program nou, extrem de important, de premii pentru scurtmetraje. Sponsorizate de Sony, Premiile oferă înscriere gratuită și au ca scop încurajarea vocilor originale de pe întreg Globul, care vin cu o perspectivă originală în ceea ce privește tehnica de storytelling.

Tu deții o cameră video de la Sony și dacă da, care este experiența ta cu aceasta?

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.