Cum alegi drona potrivită nevoilor tale?
F64
- 18minutes read
Dronele sunt noile gadgeturi cool care au ajuns atât în atenția fotografilor ori pasionaților de fotografie, cât și a iubitorilor de tehnologie curioși să testeze tot ce e nou. Poate și tu ai în vedere să îți cumperi o dronă în perioada următoare, însă cu atâtea modele disponibile pe piață poate să îți pară dificil să iei o decizie.
Îți prezentăm în continuare care sunt tipurile de drone, câteva criterii utile ce te vor ajuta să alegi drona potrivită nevoilor tale, alături de o serie de recomandări în funcție de nivelul și bugetul tău.
Testate
Plăcute
Apreciate
Recomandate
Care sunt principalele tipuri de drone?
În funcție de mărime găsești:
- Drone foarte mici (numite și nanodrone, de dimensiunea unei insecte)
- Drone mici (ce pot fi manevrate cu brațele de către un singur om)
- Drone medii (până la 200 de kg greutate, ce necesită mai mult persoane pentru lansarea lor)
- Drone mari (cu aspect de aeronave, utilizate de obicei în scopuri profesionale: supraveghere militară, captare de imagini, coordonare de activități industriale, meteorologice, agricole ș.a.).
După distanța pe care pot acționa:
- Drone pentru distanță foarte apropiată (ce pot zbura pe 5 km, timp de o oră)
- Drone pentru distanță apropiată (cu autonomie de pînă la 6 ore pe o distanță de 50 km)
- Drone pe distanță scurtă (rază de acțiune 150 km și 12 ore de zbor neîntrerupt)
- Drone pentru distanță medie (ce reprezintă echipamentele cele mai performante din această categorie de aparate și pot zbura până la 650 km).
După utilizarea lor:
- Drone pentru fotografii și filmări aeriene
- Drone pentru livrări
- Drone pentru curse sau drone pentru anduranță
Cum alegi cele mai bune drone pentru începători?
Ca să începi cu dreptul aventura ta cu drone, este recomandat să alegi modele de dimensiuni mici, stabile în aer, ușor de manevrat și rezistente, pentru că vor suferi aterizări mai abrupte, până înveți să le utilizezi. Prețul este un alt criteriu de luat în seamă, deoarece este bine să optezi pentru drone accesibile, fiind prima investiție în acest domeniu.
Ai nevoie de o dronă simplă, de mici dimensiuni, dirijată prin telecomandă sau printr-o aplicație instalată pe smartphone. Durata de utilizare este între 5 și 10 minute, după care este necesară o nouă încărcare a acumulatorilor. Ulterior, după ce te perfecționezi, poți trece la drone autonom programate, care se pot deplasa pe traiectorii prestabilite. Să ai în vedere dronele ready to fly (RTF), care sunt gata de zbor imediat după asamblare și încărcare. După ce capeți experiență poți încerca și drone GPS, programate să urmărească utilizatorul. Când te deplasezi cu bicicleta, mașina sau chiar cu barca în mașină, drona te va urmări, fără să o controlezi din telecomandă.
Potrivită pentru:
Piloții începători
Buget redus
Imaginii și videoclipuri creative
Conținut uimitor cu piese audio și filtre
Specificații cheie:
Ultra-ușoară și pliabilă
Durată maximă de zbor: 31 minute
Transmisiune video până la 10 km
Rezistentă la vânt Level 5
Calitate video la rezoluție 4K
Mini 2 este perfectă pentru piloții începători, fiind mică și puternica. Performanța impresionantă, calitatea uimitoare a imaginii și videoclipurile creative sunt la doar câteva click-uri distanță. Datorită funcțiilor sale intuitive avansate, DJI Mini 2 îți oferă libertate. Fie că vrei să surprinzi momentele din aventurile tale, fie că înregistrezi momente prețioase de familie, Mini 2 face totul mai ușor.
Potrivită pentru:
Piloții începători
Buget mediu
Creatorii în mișcare
Conținut uimitor cu piese audio și filtre
Specificații cheie:
Înregistrare video 5.4K
Sistem de detectare a obstacolelor pe 4 direcții
Funcții inteligente FocusTrack și MasterShots
Hyperlapse și Panorama
Transmisie O3
DJI Air 2S este cea mai bună dronă pentru creatorii în mișcare. Ia-o cu tine oriunde pentru a experimenta și înregistra lumea în detalii uimitoare. Cu un senzor mare de 1 inch și 2.4um pixeli, DJI Air 2S poate filma la 5.4K/30fps si 4K/60fps și poate surprinde orice moment cu o claritate bogată și culori autentice. Următoarea evoluție a QuickShots, MasterShots este o funcție inteligentă avansata care oferă cele mai bune fotografii în orice locație, cu o simplă atingere. Pur și simplu selectezi subiectul, iar drona va filma în timp ce execută zece manevre diferite în secvență, păstrând subiectul în centrul cadrului și generând ulterior un scurt videoclip cinematic.
Cum alegi cele mai bune drone profesionale?
Dronele profesionale împing ideea de “filmare aeriană” la un nivel superior, fiind produse destinate celor care vor să integreze acest device în munca lor.
Dronele profesionale pot transforma radical fluxul de lucru al unei companii, într-o gamă vastă de domenii precum: cinematografia, agricultura, divertismentul, topografia, securitatea etc.
Cele mai importante criterii pentru alegerea unei drone profesionale sunt: calitatea imaginii, manevrabilitatea și autonomia. O dronă profesioanală este ideală pentru realizarea de filmări și imagini aeriene, la o claritate a imaginii extraordinară. Cele mai frumoase imagini de ansamblu ale unor orașe sau peisaje pot fi surprinse cu o dronă profesională ce poate filma în formate video 4K, Full-HD, sau cel puțin la o rezoluție de 1920 X 1080 pixeli.
Compoziția unei fotografii și controlul unghiului de filmare sunt determinate de controlul aerian al dronei. Citește cu atenție specificațiile tehnice ale produsului, pentru a afla mai multe despre compatibilitatea unei drone profesionale cu anumite device-uri: smartphone, tabletă etc. Anumite drone profesionale pot fi controlate prin telecomandă (sau chiar două telecomenzi), pentru ca manevrarea dronei să se realizeze independent de unghiurile pe care le adoptă camera atașată. O dronă profesională vine de obicei echipată cu o baterie ce garantează o durată de viață de aproximativ 10-30 de minute. Mai mult decât atât, autonomia unei drone profesionale mai presupune și distanța maximă la care ajunge (față de punctul de control) și înălțimea maximă la care se poate lansa (față de punctul de control). Cu cât acești doi indicatori descriu valori mai mari, cu atât mai bine.
Mavic 2 Zoom este chipată cu un senzor 1/2.3″ de 12 MP cu zoom de până la 4x, inclusiv zoom optic 2x (24–48 mm) și captează perspective dinamice. Efectul este unul cinematic, în comparație cu un obiectiv de 24mm. Zoom-ul 4x poate capta o imagine mult mai clara și detaliata a subiecților care se afla în depărtare și ajută de asemenea la evitarea obstacolelor precum păsari, clădiri etc. Mavic 2 Zoom îmbină focalizarea de tip phase detection cu cea de tip contrast detection pentru o focalizare mai preecisă și mai rapidă (până la 40% mai rapida). Sistemul de urmărire menține subiecții clari în timp ce mărești sau micșorezi imaginea.
Potrivită pentru:
Piloții avansați
Buget mare
Dronă profesionale pentru filmări și filmări aeriene
Specificații cheie:
Camera Hasselblad CMOS 4/3 de 20 MP și 5.1K
Teleobiectiv de 12 MP cu zoom hibrid 28x
Timp de zbor de până la 46 de minute
Raza de transmisie de pana la 15 km
Sistem de evitare a obstacolelor la 360 grade
DJI Mavic 2 te ajută să creezi imagini profesionale cu sistemul de camera Hasselblad L2D-20c. Gama dinamica mai mare permite tranziții mai naturale între lumini și umbre, păstrând informații vizuale bogate cu un sentiment mai mare de profunzime. O dimensiune mai mare a senzorului menține imaginile curate în condiții de lumină scăzută. Cu detecția obstacolelor omnidirecțională, Mavic 3 te ajută sa te bucuri de un zbor fără coliziuni, astfel încât să te poți concentra pe obținerea celor mai bune fotografii posibile. Mai mulți senzori cu un unghi larg de vizualizare funcționează perfect cu un motor de calcul vizual de înaltă performanță pentru a detecta obstacolele în toate direcțiile cu precizie și pentru a planifica o rută sigura de zbor care să le evite.
Alege prima ta dronă în funcție de scopul pentru care o vei utiliza, de bugetul pe care-l ai la dispoziție și de priceperea ta în utilizarea acestor dispozitive de zbor. Achiziționează drone online, de pe site-uri specializate, care îți oferă toate detaliile necesare, servicii de consultanță, transport gratuit, perioadă de garanție și posibilitate de returnare a dronei, dacă nu este modelul pe care ți-l dorești.
Citește articolul: Cum să zbori legal cu drona în 2023 pentru a fi la curent cu toate noutățile legistlative în ceea ce privește utilizarea dronelor
Poate te-ar mai interesa și următoarele articole:
Sperăm că acest articol ți-a răspuns la toate întrebările. Suntem curioși, tu ce tip de dronă ți-ai dori să achiziționezi? Lasă-ne un comentariu!