Cum alegi drona potrivită nevoilor tale?

Dronele sunt noile gadgeturi cool care au ajuns atât în atenția fotografilor ori pasionaților de fotografie, cât și a iubitorilor de tehnologie curioși să testeze tot ce e nou. Poate și tu ai în vedere să îți cumperi o dronă în perioada următoare, însă cu atâtea modele disponibile pe piață poate să îți pară dificil să iei o decizie. 

Îți prezentăm în continuare care sunt tipurile de drone, câteva criterii utile ce te vor ajuta să alegi drona potrivită nevoilor tale, alături de o serie de recomandări în funcție de nivelul și bugetul tău.

Testate

 Plăcute

 Apreciate

Recomandate

Care sunt principalele tipuri de drone?

În funcție de mărime găsești:

  • Drone foarte mici (numite și nanodrone, de dimensiunea unei insecte)
  • Drone mici (ce pot fi manevrate cu brațele de către un singur om)
  • Drone medii (până la 200 de kg greutate, ce necesită mai mult persoane pentru lansarea lor)
  • Drone mari (cu aspect de aeronave, utilizate de obicei în scopuri profesionale: supraveghere militară, captare de imagini, coordonare de activități industriale, meteorologice, agricole ș.a.).

După distanța pe care pot acționa:

  • Drone pentru distanță foarte apropiată (ce pot zbura pe 5 km, timp de o oră)
  • Drone pentru distanță apropiată (cu autonomie de pînă la 6 ore pe o distanță de 50 km)
  • Drone pe distanță scurtă (rază de acțiune 150 km și 12 ore de zbor neîntrerupt)
  • Drone pentru distanță medie (ce reprezintă echipamentele cele mai performante din această categorie de aparate și pot zbura până la 650 km).

După utilizarea lor:

  • Drone pentru fotografii și filmări aeriene
  • Drone pentru livrări
  • Drone pentru curse sau drone pentru anduranță

Cum alegi cele mai bune drone pentru începători?

Ca să începi cu dreptul aventura ta cu drone, este recomandat să alegi modele de dimensiuni mici, stabile în aer, ușor de manevrat și rezistente, pentru că vor suferi aterizări mai abrupte, până înveți să le utilizezi. Prețul este un alt criteriu de luat în seamă, deoarece este bine să optezi pentru drone accesibile, fiind prima investiție în acest domeniu.

Ai nevoie de o dronă simplă, de mici dimensiuni, dirijată prin telecomandă sau printr-o aplicație instalată pe smartphone. Durata de utilizare este între 5 și 10 minute, după care este necesară o nouă încărcare a acumulatorilor. Ulterior, după ce te perfecționezi, poți trece la drone autonom programate, care se pot deplasa pe traiectorii prestabilite. Să ai în vedere dronele ready to fly (RTF), care sunt gata de zbor imediat după asamblare și încărcare. După ce capeți experiență poți încerca și drone GPS, programate să urmărească utilizatorul. Când te deplasezi cu bicicleta, mașina sau chiar cu barca în mașină, drona te va urmări, fără să o controlezi din telecomandă.

DJI Mini 2

 

 

Potrivită pentru:

 

  Piloții începători

  Buget redus

  Imaginii și videoclipuri creative

  Conținut uimitor cu piese audio și filtre

 

 

Specificații cheie:

 

 Ultra-ușoară și pliabilă

 Durată maximă de zbor: 31 minute

 Transmisiune video până la 10 km

 Rezistentă la vânt Level 5

 Calitate video la rezoluție 4K

Mini 2 este perfectă pentru piloții începători, fiind mică și puternica. Performanța impresionantă, calitatea uimitoare a imaginii și videoclipurile creative sunt la doar câteva click-uri distanță. Datorită funcțiilor sale intuitive avansate, DJI Mini 2 îți oferă libertate. Fie că vrei să surprinzi momentele din aventurile tale, fie că înregistrezi momente prețioase de familie, Mini 2 face totul mai ușor.

DJI Mavic Air 2S

 

 

Potrivită pentru:

 

  Piloții începători

  Buget mediu

 Creatorii în mișcare

 Conținut uimitor cu piese audio și filtre

 

 

Specificații cheie:

 

  Înregistrare video 5.4K

  Sistem de detectare a obstacolelor pe 4 direcții

  Funcții inteligente FocusTrack și MasterShots

  Hyperlapse și Panorama

  Transmisie O3

DJI Air 2S este cea mai bună dronă pentru creatorii în mișcare. Ia-o cu tine oriunde pentru a experimenta și înregistra lumea în detalii uimitoare. Cu un senzor mare de 1 inch și 2.4um pixeli, DJI Air 2S poate filma la 5.4K/30fps si 4K/60fps și poate surprinde orice moment cu o claritate bogată și culori autentice. Următoarea evoluție a QuickShots, MasterShots este o funcție inteligentă avansata care oferă cele mai bune fotografii în orice locație, cu o simplă atingere. Pur și simplu selectezi subiectul, iar drona va filma în timp ce execută zece manevre diferite în secvență, păstrând subiectul în centrul cadrului și generând ulterior un scurt videoclip cinematic.

Cum alegi cele mai bune drone profesionale?

Dronele profesionale împing ideea de “filmare aeriană” la un nivel superior, fiind produse destinate celor care vor să integreze acest device în munca lor.
Dronele profesionale pot transforma radical fluxul de lucru al unei companii, într-o gamă vastă de domenii precum: cinematografia, agricultura, divertismentul, topografia, securitatea etc.

Cele mai importante criterii pentru alegerea unei drone profesionale sunt: calitatea imaginii, manevrabilitatea și autonomia. O dronă profesioanală este ideală pentru realizarea de filmări și imagini aeriene, la o claritate a imaginii extraordinară. Cele mai frumoase imagini de ansamblu ale unor orașe sau peisaje pot fi surprinse cu o dronă profesională ce poate filma în formate video 4K, Full-HD, sau cel puțin la o rezoluție de 1920 X 1080 pixeli.

Compoziția unei fotografii și controlul unghiului de filmare sunt determinate de controlul aerian al dronei. Citește cu atenție specificațiile tehnice ale produsului, pentru a afla mai multe despre compatibilitatea unei drone profesionale cu anumite device-uri: smartphone, tabletă etc. Anumite drone profesionale pot fi controlate prin telecomandă (sau chiar două telecomenzi), pentru ca manevrarea dronei să se realizeze independent de unghiurile pe care le adoptă camera atașată. O dronă profesională vine de obicei echipată cu o baterie ce garantează o durată de viață de aproximativ 10-30 de minute. Mai mult decât atât, autonomia unei drone profesionale mai presupune și distanța maximă la care ajunge (față de punctul de control) și înălțimea maximă la care se poate lansa (față de punctul de control). Cu cât acești doi indicatori descriu valori mai mari, cu atât mai bine.

DJI Mavic 2 Zoom

 

 

Potrivită pentru:

 

  Piloții avansați

  Buget mediu

 Efect cinematic și perspective dinamice

 

 

Specificații cheie:

 

  Senzor CMOS 12MP 1/2.3″

  Până la 31 minute autonomie în zbor

  Tehnologie de transmisie OcuSync 2.0

  Viteză de zbor de până la 44.7 mph

  24-48mm Zoom optic 2x

Mavic 2 Zoom este chipată cu un senzor 1/2.3″ de 12 MP cu zoom de până la 4x, inclusiv zoom optic 2x (24–48 mm) și captează perspective dinamice. Efectul este unul cinematic, în comparație cu un obiectiv de 24mm. Zoom-ul 4x poate capta o imagine mult mai clara și detaliata a subiecților care se afla în depărtare și ajută de asemenea la evitarea obstacolelor precum păsari, clădiri etc. Mavic 2 Zoom îmbină focalizarea de tip phase detection cu cea de tip contrast detection pentru o focalizare mai preecisă și mai rapidă (până la 40% mai rapida). Sistemul de urmărire menține subiecții clari în timp ce mărești sau micșorezi imaginea.

 

DJI Mavic 3

 

 

Potrivită pentru:

 

  Piloții avansați

  Buget mare

 Dronă profesionale pentru filmări și filmări aeriene

 

 

Specificații cheie:

 

  Camera Hasselblad CMOS 4/3 de 20 MP și 5.1K

  Teleobiectiv de 12 MP cu zoom hibrid 28x

  Timp de zbor de până la 46 de minute

  Raza de transmisie de pana la 15 km

  Sistem de evitare a obstacolelor la 360 grade

DJI Mavic 2 te ajută să creezi imagini profesionale cu sistemul de camera Hasselblad L2D-20c. Gama dinamica mai mare permite tranziții mai naturale între lumini și umbre, păstrând informații vizuale bogate cu un sentiment mai mare de profunzime. O dimensiune mai mare a senzorului menține imaginile curate în condiții de lumină scăzută. Cu detecția obstacolelor omnidirecțională, Mavic 3 te ajută sa te bucuri de un zbor fără coliziuni, astfel încât să te poți concentra pe obținerea celor mai bune fotografii posibile. Mai mulți senzori cu un unghi larg de vizualizare funcționează perfect cu un motor de calcul vizual de înaltă performanță pentru a detecta obstacolele în toate direcțiile cu precizie și pentru a planifica o rută sigura de zbor care să le evite.

Alege prima ta dronă în funcție de scopul pentru care o vei utiliza, de bugetul pe care-l ai la dispoziție și de priceperea ta în utilizarea acestor dispozitive de zbor. Achiziționează drone online, de pe site-uri specializate, care îți oferă toate detaliile necesare, servicii de consultanță, transport gratuit, perioadă de garanție și posibilitate de returnare a dronei, dacă nu este modelul pe care ți-l dorești.

Citește articolul: Cum să zbori legal cu drona în 2023 pentru a fi la curent cu toate noutățile legistlative în ceea ce privește utilizarea dronelor

Poate te-ar mai interesa și următoarele articole:

10 Sfaturi în fotografia cu drone
Accesorii esențiale pentru utilizatorii de drone
Cum zbori legal cu drona în 2021

Sperăm că acest articol ți-a răspuns la toate întrebările. Suntem curioși, tu ce tip de dronă ți-ai dori să achiziționezi? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.