Tipuri de lampă UV: cum alegi modelul potrivit și cum se folosește?

Lămpile UV au numeroase aplicații; ele sunt utilizate deseori în domenii precum industria de înfrumusețare (pentru make-up, manichiură sau solar) și, mai nou, în sfera sănătății (grație efectelor bactericide). Însă, le fel de populare sunt și lămpile LED, folosite frecvent ca obiecte decorative, foarte apreciate totodată datorită calităților de iluminare pe care le oferă. 

Nu în ultimul rând, lămpile UV sunt extrem de utile pentru obținerea unor materiale foto-video inedite. 

Lampă UV sau LED? Avantaje și dezavantaje

Cel mai simplu mod de a evidenția diferențele dintre o lampă UV și una LED este să ne raportăm la lămpile folosite pentru realizarea manichiurii cu gel sau ojă semipermanentă. Acestea fac parte deja de ani buni din dotările saloanelor cosmetice și prezintă, fiecare, avantaje și dezavantaje specifice. Așadar:

  • Lampa LED usucă mult mai repede oja și gelul de pe unghie;
  • Lampa UV este compatibilă cu toate tipurile lacuri semipermanente și geluri;
  • Lampa LED nu degajă căldură, deci nu încălzește unghiile;
  • Lămpile UV sunt, de regulă, mai accesibile ca preț în comparație cu cele LED;
  • Lampa LED are o durată de viață mai mare (de circa 50.000 de ore), în schimb lampa UV necesită înlocuirea becurilor din interior de două ori pe an;

Ce tipuri de lămpi UV există și cum se folosesc în funcție de nevoi?

Printre cele mai populare tipuri de lămpi UV se numără și:

Lampa UV-C bactericidă

Spațiile comune sunt asaltate de germeni care ne pot pune în pericol sănătatea.

Și mai îngrijorător este faptul că bacteriile, virusurile și alți astfel de agenți patogeni sunt rezistenți la măsurile de igienă primară (ex: spălatul mâinilor), de aceea este nevoie de o atenție suplimentară pentru îndepărtarea lor. Lămpile UV-C bactericide au un rol esențial în combaterea efectelor produse de acești dăunători pentru organismul uman. De acum mai bine de 100 de ani, din momentul în care a fost descoperită acțiunea antibacteriană a luminii solare, industria a evoluat uimitor, astfel că dispozitivele moderne reușesc să ofere rezultate incredibile; poate cel mai important avantaj pe care îl prezintă lămpile UV-C bactericide constă în faptul că acestea afectează materialul biologic, fără a produce, însă, reacții chimice toxice pentru sănătatea noastră. Astfel, lămpile UV-C sunt tot mai frecvent utilizate pentru dezinfecția permanentă a mediului de lucru, fiind ușor de întreținut, prietenoase cu mediul și absolut inofensive pentru oameni. Important de menționat este și că celulele microbiene nu pot dezvolta rezistență la acțiunea acestor dispozitive. Dacă ești în căutarea unor lămpi de sterilizare eficiente poți alege produsul dorit de pe f64.ro. 

Delta Lampa UV-C Bactericida cu Ozon pentru Sterilizarea Aerului din Incaperi
Delta Lampa UV-C Bactericida cu Ozon 3.8W Portabila

Lampa decorativă

Lămpile decorative pot fi integrate cu succes în amenajările interioare, fie că vorbim despre despre propria locuință sau despre biroul de la serviciu. De cele mai multe ori, ele sunt folosite pentru a crea un ambient intim și plăcut în dormitor sau în camera copiilor, amintind de confortul și căldura spațiilor tipic scandinave. Dacă ești în căutarea unei lămpi decorative, descoperă dispozitivele de pe f64.ro. 

Lampa foto video

Utilizată în cadrul shooting-urilor, lampa foto video reprezintă un echipament frecvent întâlnit în studiourile fotografilor profesioniști. Totuși, o categorie aparte a acestor dispozitive, respectiv ring light-urile sunt foarte apreciate și de către make-up artiști sau de cei care îți doresc să surprindă imagini perfecte pentru rețelele de socializare.

Atunci când ești în căutarea unei lămpi foto video potrivite nevoilor tale trebuie să ții cont de mai multe criterii, printre care și intensitatea luminii oferite, modul de prindere și de poziționare a device-ului, funcțiile și accesoriile suplimentare. 

Lămpile de birou

Pentru un plus de confort vizual în timpul desfășurării activităților de studiu sau de lucru poți achiziționa o lampă de birou. Cu siguranță un astfel de accesoriu este indispensabil dacă obișnuiești să lucrezi până târziu, de aceea te invităm să-ți alegi modelul preferat din selecția noastră de produse. Printre modelele de pe f64.ro poți descoperi lămpi cu braț ajustabil, precum și lămpi cu panou soft touch, oricare dintre modele asigurând funcționarea la parametri optimi cu un consum redus de energie.

Prelungește durata de viață a lămpii UV

În mod normal, lămpile UV standard, de joasă presiune, au o durată de viață cuprinsă între 8.000 și 10.000 de ore. Acest interval crește chiar și până la 14.000 de ore în cazul lămpilor Amalgan sau a celor High Output, de asemenea de joasă presiune, în timp ce putem vorbim despre maximum 8.000 de ore de funcționare dacă ne gândim la modelele de medie presiune. În general, indiferent de tipul de lampă UV la care facem referire, durata de viață se înjumătățește dacă numărul de cicluri pornire/oprire crește excesiv. Cel mai indicat este ca un astfel de dispozitiv să fie pornit și oprit, în medie, o dată pe zi. 

Beneficiază și tu de progresul tehnologic care caracterizează lumea modernă și alege dispozitive de tipul lămpilor UV sau LED ce servesc diverselor nevoi și dorințe!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.