Camera revoluționară Sony Alpha 1 marchează o nouă eră în imagistica profesională

Noua cameră Alpha 1 oferă o combinație fără precedent de rezoluție, viteză și performanță video, încurajându-i pe profesioniști să se exprime liber, cu un nou senzor de imagine Full-frame de înaltă rezoluție, de 50,1 megapixeli, fotografiere în rafală de până la 30 de cadre pe secundă, filmare 8K 30p și multe altele.

  • Un nou senzor Full-frame stratificat Exmor RS™ CMOS de 50,1-megapixeli (aprox., efectiv), în combinație cu un procesor de imagine BIONZ XR îmbunătățit, cu o putere de procesare de opt ori mai mare
  • Fotografiere în rafală până la 30 de cadre pe secundă, cu live-view permanent (fără blackout)
  • Viteza rapidă de citire a senzorului permite până la 120 calcule AF/AE pe secundă, dublând viteza oferită de Alpha 9 II, chiar și în cazul fotografierii în rafală la 30 de cadre pe secundă
  • Vizor electronic OLED Quad-XGA luminos și generos de tip 0,64, cu 9,44 milioane de puncte (aprox.), primul din lume cu o rată de refresh de 240 de cadre pe secundă
  • Obturator electronic silențios și fără vibrații

Sony, lider mondial în tehnologia senzorilor de imagine și în domeniul imaginilor digitale, a anunțat lansarea noii camere inovatoare mirrorless Full-frame Alpha 1, afirmându-și angajamentul de a fi lider în industrie, prin combinația uimitoare de noi caracteristici inovatoare.

Cea mai avansată din punct de vedere tehnologic și, în același timp, cea mai inovatoare cameră foto pe care Sony a lansat-o vreodată, Alpha 1 combină rezoluția înaltă și performanța de mare viteză la un nivel care nu a mai fost atins niciodată până acum în lumea camerelor digitale. Cu un nou senzor de imagine Full-frame stratificat Exmor RS™ de 50.1 megapixeli, până la 120 calcule AF/AE pe secundă, înregistrare video 8K 30p pe 10 biți 4:2:0 și multe altele, modelul Alpha 1 le va permite creatorilor să capteze imagini pe care nu le-au putut surprinde până acum.

„Ne ascultăm întotdeauna clienții, provocând industria să aducă pe piață noi inovații care depășesc cu mult așteptările lor.” a spus Yann Salmon Legagneur, Director Product Marketing, Digital Imaging, Sony Europe. „Alpha 1 depășește toate barierele existente, setând un nou standard pentru tot ceea ce creatorii pot realiza cu o singură cameră. Ceea ce ne încântă cel mai mult – mai mult decât caracteristicile extinse ale produsului – este capacitatea camerei Alpha 1 de a surprinde imagini care nu au mai fost captate până acum. Această cameră deschide o nouă lume în ceea ce privește posibilitățile creative, transformând în realitate ceea ce până acum era imposibil de realizat.”

Rezoluție și viteză fără precedent

Alpha 1 captează momente care în alte circumstanțe s-ar pierde, datorită performanței sale de mare viteză, oferind oricărui fotograf viteza de care are nevoie pentru a imortaliza obiecte aflate în mișcare rapidă. Viteza mare de citire a senzorului de imagine 50.1 megapixeli și buffer-ul extins de memorie permit captarea a până la 155 de imagini Full-frame RAW în format comprimat sau a 165 de imagini Full-frame în format JPEG până la 30 de cadre pe secundă (FPS) prin obturatorul electronic, menținând în același timp performanța maximă de urmărire AF și AE.

La o viteză uimitoare de până la 120 de calcule AF/AE pe secundă, Alpha 1 poate menține focalizarea cu precizie ridicată chiar și pentru subiecții aflați în mișcare rapidă. Camera poate regla automat expunerea, chiar și în cazul unor modificări abrupte de luminozitate, cu o latență de răspuns AE de doar 0.033 secunde.

Vizor electronic avansat, primul din lume cu rata de reîmprospătare de 240 cadre pe secundă

Completând capacitatea camerei de a capta imagini la o viteză fără precedent, vizorul modelului Alpha 1 e primul din lume cu rată de reîmprospătare de 240 cadre pe secundă pentru un afișaj extrem de fluid. Vizorul nu se închide (nu are efect de blackout) atunci când se face expunerea, oferind astfel o vizualizare neîntreruptă și permițând încadrarea și urmărirea continuă, chiar și în timpul fotografierii în rafală. Display-ul OLED de înaltă definiție cu 9.44 milioane de puncte (aprox.) Quad-XGA de tip 0.64 și optica rafinată oferă cea mai înaltă rezoluție din clasa sa. De asemenea, oferă un grosisment (mărire a vizorului) de 0.90x, un câmp de vizualizare (FOV) de 41 de grade pe diagonală și un punct ocular de 25 mm pentru vizualizare clară, cu distorsiuni reduse, până în margini.

Autofocalizare avansată

Sony continuă să depășească limitele tehnologiei de autofocalizare, odată cu introducerea camerei Alpha 1, care poate urmări cu ușurință și cu precizie ridicată subiecții aflați în mișcare rapidă, cu traiectorii complexe. Camera dispune de 759 de puncte de detecție a fazei într-un sistem AF de detecție a fazei în plan focal de înaltă densitate care acoperă aproximativ 92% din suprafața cadrului – asigurând o focalizare precisă, fără cusur, în medii în care aceasta poate fi dificilă.

De asemenea, Alpha 1 oferă și un sistem Real-time Tracking bazat pe inteligență artificială, care menține automat o focalizare precisă. Un algoritm de recunoaștere a subiectului utilizează date de culoare, model (luminozitate) și distanță (adâncime) pentru a procesa informațiile în spațiu, în timp real la viteză mare.

Obturator electronic silențios, fără vibrații

Citirea de mare viteză realizată de noul senzor de imagine a făcut posibilă reducerea efectului de rolling shutter de până la 1.5 ori în cazul fotografierii de imagini statice, comparativ cu modelul Alpha 9 II. De asemenea, acesta asigură fotografiere în rafală silențioasă fără efect de flicker, cu obturator electronic, pentru prima oară în lume. Obturatorul electronic funcționează silențios, fără zgomot mecanic și nu prezintă vibrații. Fotografierea în rafală fără stres și fără griji este acum posibilă chiar și atunci când fotografiați în condiții dificile de iluminare cu iluminare artificială fluorescentă sau alte surse de lumină ce pot provoca efectul de flicker. Pentru prima dată pe o cameră Alpha, este posibilă sincronizarea blițului cu obturatorul electronic până la 1/200 secunde. Avantajele obturatorului electronic pot fi folosite acum chiar și atunci când este utilizat blițul, pentru o versatilitate mai mare a procesului de fotografiere.

Sistem de declanșare cu comandă dublă pentru 1/400 Flash Sync

Alpha 1 oferă cea mai rapidă vitezăv de sincronizare a blițului din lume, de 1/400 secunde, cu un obturator mecanic, facilitând și mai mult imortalizarea acțiunii dinamice. În plus față de o perdea frontală din fibră de carbon, Alpha 1 dispune de sistemul nou dezvoltat de declanșare cu acționare dublă, care utilizează un resort și un actuator cu acționare electromagnetică, oferind durabilitate ridicată și ușurință în același timp.

Îmbunătățiri majore în ceea ce privește fotografierea de înaltă rezoluție

Chiar și cu numărul mare de pixeli ai acestui senzor, Alpha 1 oferă sensibilitate ridicată cu zgomot redus, alături de peste 15 trepte ale intervalului dinamic pentru înregistrări video și 15 trepte pentru imagini statice, oferind gradații line și naturale – de la umbre profunde la tușe luminoase – datorită sistemului său de procesare de ultimă generație, într-un interval larg de sensibilitate ISO de 100-32,000 (cu posibilitate de extindere până la 50-102,400, în cazul imortalizării imaginilor statice).

Calitate video profesională

Pentru prima dată pe o cameră Alpha, modelul Alpha 1 oferă posibilitatea înregistrării 8K 30p pe 10 biți 4:2:0 în format XAVC HS prin supraeșantionare 8.6K, pentru rezoluție extraordinară. În combinație cu tehnologia recunoscută de autofocalizare Sony, dar și cu performanța recunoscută în materie de gradare și reproducere a culorilor, modelul Alpha 1 va ajuta utilizatorii să își realizeze viziunea creativă până în cele mai fine detalii. Înregistrarea 8K poate fi folosită, de asemenea, pentru editare flexibilă la calitate 4K în timpul procesului de post-producție.

Funcționalitatea extinsă pentru filmarea din mână

O unitate de stabilizare de înaltă precizie, alături de senzorii giroscopici și de algoritmii optimizați de stabilizare a imaginii oferă un avantaj de până la 5.5 trepte de expunere, maximizând calitatea imaginilor de înaltă rezoluție derivate din senzorul de 50.1 megapixeli al camerei. Modelul Alpha 1 dispune, de asemenea, de Active Mode care oferă stabilitate extraordinară pentru filmările realizate ținând camera direct în mână. Folosind aplicațiile pentru desktop de la Sony, Catalyst Browse sau Catalyst Prepare pentru post-producție, utilizatorii pot beneficia de o funcționalitate de stabilizare a imaginii care se folosește de metadate generate de senzorii giroscopici încorporați în cameră.

Operabilitate fiabilă și simplă

Utilizatorii profesionali au nevoie de mai mult decât funcționalități rafinate și performanță. Ei au nevoie și de fiabilitatea și durabilitatea pretinse de la orice echipament profesional. Alpha 1 are două sloturi media, ambele compatibile cu cardurile SDXC/SDHC UHS-I și UHS-II, dar și cu noile modele CFexpress Type A, pentru o capacitate totală extinsă și viteze de citire și de scriere mai mari. Camera dispune și de un șasiu realizat dintr-un aliaj durabil de magneziu, de o autonomie extinsă datorită bateriei de tip Z ce poate fi îmbunătățită prin folosirea grip-ului vertical opțional VG-C4EM Vertical Grip (vândut separat), o funcționalitate îmbunătățită de înlăturare a prafului, funcția de închidere a vizorului atunci când camera este oprită pentru protejarea senzorului de imagine, dar și rezistență la praf și la umiditate care maximizează fiabilitatea în medii expuse la numeroase provocări. Camera include și un port HDMI Type-A, dar și suport USB PD (Power Delivery), permițând asigurarea unei puteri mai mari dintr-o sursă externă, în așa fel încât utilizatorii să poată înregistra pentru perioade extinse, cu un consum intern minim al bateriei.

Camera mirrorless Full-frame cu obiective interschimbabile Alpha 1 va fi disponibilă în Europa începând din martie 2021.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.