Review Canon R5 cu Costin Fetic
F64
- 24minutes read
În ultima perioadă, mai exact, de aproximativ 3 luni, am plecat la drum cu un nou partener. Este vorba despre Canon EOS R5, un mirrorless din noua familie Canon R (RP, R, Ra, R5), un aparat care, împreună cu noile obiective cu montură RF (gamă în continuă dezvoltare) reprezintă astăzi un adevărat succes al producătorului japonez.
Lansat oficial la jumătatea verii lui 2020, dar încă greu de găsit pe rafturi, R5 este un body care se adresează atât fotografilor cât și videografilor care caută maximul de performanță ce poate fi livrat de către un mirrorless Canon și nu numai. Vorbim despre un senzor CMOS nou de 45MP, înregistrare video în format 8K RAW, 12 cadre pe secundă cu shutter-ul mecanic sau 20 cu shutter-ul electronic, și, foarte important, primul aparat de fotografiat Canon care înglobează stabilizare de imagine în body pe 5 axe. Mai mult de atat, atunci cand este folosit cu un obiectiv cu IS, sistemul de pe aparat impreuna cu sistemul de pe obiectiv fac echipa pentru o stabilizare si mai buna. De asemenea, acest mirrorless folosește o nouă generație de Dual Pixel CMOS AF cu tehnologie Deep Learning pentru focus inteligent extrem de rapid, folosind 1053 de puncte de focus care acoperă întreg câmpul vizual. Update-ul primit ne va ajuta foarte mult pentru eye / face / head focus atât în cazul oamenilor, cât și în cazul animalelor. Nu în ultimul rând, cu un design nou, chiar dacă pe alocuri similar cu Canon 5D Mark IV cât și cu Canon EOS R, ne vom bucura de un viewfinder electronic de 0.5″ cu refresh rate de 120 fps și un LCD touchscreen rabatabil. Ce vom fotografia sau filma se va putea stoca simultan, pe ambele sau doar pe unul din cardurile din cele două sloturi disponibile: un slot pentru SD, iar altul pentru CFexpress; totul putând fi transferat către alt device foarte repede, pe teren, cu ajutorul Bluetoothului și al Wi-Fi-ului.


În acest articol vom vorbi strict despre R5 în fotografie – plusuri, minusuri, user experience, battery life, accesorii, obiective RF și foarte multe alte aspecte pe care le-am analizat atent din prima zi din care l-am primit.
Pe scurt, vreau să vă spun de ce am făcut eu alegerea aceasta și ce am folosit până acum.

Aveam un Canon 6D (singurul meu body) de peste 5 ani, dar, din păcate, acum aproximativ un an, a intrat într-un concediu medical, definitiv. Știind de pe-atunci că ar urma să apară un mirrorless nou de la Canon (R5), am ales să aștept și să nu cumpăr un EOS R. Spre norocul meu, cu ajutorul celor de la F64 și Canon România, timp de un an am folosit un Mark IV și un EOS R din partea lor. Chiar dacă faptul că am avut aceste două bodyuri a fost un mare avantaj pentru mine cât și noroc, totodată mi-am dat seama de faptul că nici EOS R, nici Mark IV nu erau ceea ce mi-aș fi dorit eu să cumpăr, având în vedere ceea ce exista pe piață. În legătură cu Mark IV, am exclus din start ideea de a nu avea un ecran rabatabil, de a nu avea eye / face / head focus ( da, știu că pe Mark IV există face focus, dar nu e acela pe care ni-l dorim cu toții ) – spun toate acestea punând accent pe
diafragme de valori mici (1.2, 1.4 etc) în care, fie ele calibrate obiectivele, de cele mai multe ori nu aveam focusul exact, ca la un mirrorless cu această funcție – și chiar faptul că nu vedeam, deja, ca la EOS R sau R5, pe LCD, exact cum va arată fotografia (expunerea). În legătură cu EOS R, față de Mark IV, chiar dacă are eye / face / head focus și ecran rabatabil unde vezi cum va arăta fotografia, mie, unul, nu-mi place deloc acel touch bar, faptul că nu are joystick, nu are două sloturi pentru card, nu există dial-ul de langă LCD pentru diafragmă / timp de expunere / ISO și totodată construcția și rezistența lui nu îmi par atât de solide precum cele ale R5-ului.

User experience
Dacă tot am vorbit puțin mai sus despre lucruri lipsă, vreau să vă spun faptul că R5-ul, după părerea mea, nu are niciun buton “lipsă” sau care să nu fie bine amplasat. O funcție foarte interesantă se află apăsând pe butonul Rate, de lângă MENU, funcție prin care putem înregistra un mesaj vocal pentru fiecare fotografie în parte. Avem 3 dial-uri pentru diafragmă /ISO / timp de expunere-eu unul folosesc diafragma pe dial-ul de lângă LCD, timpul de expunere pe dial-ul de lângă vizor, iar ISO ( pe care îl am și pe Control Ring-ul de pe obiectivele RF ) pe celălalt, de sub butonul de declanșare. Butoanele “INFO” , “Q”, cele prin care accesăm galeria și cel prin care ștergem una sau mai multe fotografii ( în cazul meu, nu șterg absolut niciodată, nimic, direct din cameră ) sunt de asemenea foarte bine amplasate și după câteva zile de folosit R5-ul, deja le știam locul cu exactitate fără să le mai caut. Restul butoanelor ( AF-ON, *, MENU, REC etc ) au amplasament similar cu alte modele Canon care erau deja proiectate foarte bine.
Fiind un mirrorless, față de DSLR ale cărui funcții nu consumă atât de mult, mare parte dintre noi ne punem un mare semn de întrebare când vine vorba de battery life. Da, mi-am pus și eu semnul acesta de întrebare, motiv pentru care încă de la început am comandat încă 3 baterii din generația nouă (LP-E6NH) și un grip. Două baterii stau în grip, două stau de back-up fie pentru când fotografiez foarte mult, fie pentru când am proiecte în care accesul la prize îmi e limitat-se întâmplă rar, mai ales având în vedere faptul că R5-ul se poate încărca și la bateria externă. Ce e drept, motivul principal pentru care am comandat grip-ul, pe lângă faptul că avem 2 sloturi pentru baterie, consider că acesta completează foarte bine aparatul, mai ales atunci când fotografiez pe verticală (90% din timp trag pe verticală, nu pe orizontală). Nu în ultimul rând, pe grip avem încă câteva comenzi, precum shutter button, încă o rotită și nu numai. Cei de la Canon ne confirmă faptul că și gripul are aceleași caracteristici de rezistență la apă precum aparatul.
Folosesc un battery charger third party pentru a încărca simultan două baterii, deci cu siguranță că viteză de încărcare nu este aceeași cu cea a încărcătorului Canon. Am făcut un experiment, iar ambele baterii au ajuns de la 5% la 100% în aproximativ 5 ore.
Ultima oară, am folosit ambele baterii pentru 2 proiecte diferite, fără să le încarc și am reușit să obțin un număr de aproximativ 1000 de cadre trăgând doar pe live view, cu wi-fi și bluetooth deschis mai tot timpul și fără să închid aparatul între deplasările scurte de zeci de minute sau maxim o oră.
Precizam, în introducerea articolului, câteva dintre specificațiile cheie ale acestui mirrorless, specificații care își fac treaba de minune și în realitate, nu doar în scris. Vorbesc aici despre ISO cu range între 100 și 51200 (puteți vedea fotografii cu valori ISO diferite), dynamic range foarte bun putând recupera de cele mai multe ori detaliile în cazul în care nu
fotografiem HDR, cele 12 sau 20 de cadre pe secundă care își fac simțită prezența în orice situație am fotografia, calitatea LCD-ului cât și a vizorului, cu mult peste majoritatea mirorrless-urilor high end, cei 45 de megapixeli care, chiar dacă produc fișiere destul de mari, ne garantează faptul că întotdeauna avem un plan B în cazul în care vrem să reincadram o fotografie printr-un crop mai mare și, de asemenea, faptul că avem foarte multă informație în fotografii. Sunt foarte mulți fotografi care consideră că un astfel de număr în legătură cu megapixelii nu este neapărat de ajutor, dar, după părerea mea, este întotdeauna de ajutor. Fie că vom recropui din diferite motive, fie că vom face un print de dimensiuni mari, ne va ajuta.


Da, într-adevăr, la o valoare ISO mai mare încep să apară diferențele între, de exemplu, 45 megapixeli și 20 megapixeli. Mă refer aici la zgomotul de imagine care va fi mai redus într-o valore ISO mai mare pentru un aparat de fotografiat cu mai puțini megapixeli, dar, eu, unul, nu am avut această problemă cu R5-ul. Cu siguranță că în testele foarte amănunțite, în lumină scăzută și valori foarte mari, un senzor cu aceeași calitate, dar mai puțini megapixeli va fi cu un pas înainte din punct de vedere al ISO-ului.
Dacă înainte foloseam butonul AF-ON de lângă joystick pentru că trebuia să pun focusul cu punctul central și apoi să reîncadrez (pe Canon 6D), acum am uitat și ce înseamnă reîncadrat pentru focus, și ce înseamnă butonul AF-ON. Cel puțin, eu, din acest motiv îl foloseam. Am fotografiat portrete unde cumva, cu funcția eye / face / head focus uiți că trebuie să mai faci focusul, am fotografiat mașini în mișcare unde, iară, uiți că trebuie să mai faci ceva (R5-ul ține focusul singur pe zonă selectată, chiar dacă e în mișcare), iar pentru cadrele statice, rapiditatea cât și precizia cu care pot mișca focusul prin joystick sau prin touchscreen mă bucură de fiecare dată.

Totuși, ca întotdeauna, există și minusuri. Strict in cazul meu, cu grip, 2 baterii și un obiectiv precum 28-70 (aproximativ 2.6kg), singurul și marele minus este greutatea. Nu am fost încă în excursii pe munte sau in alte tipuri de drumeții în care să merg mult timp cu ghiozdanul foto în spate. Cu toate acestea, sunt relativ sigur că greutatea își va spune
cuvântul.
Obiective și accesorii
Cu siguranță că, odată cu trecerea în familia R, am mai făcut câteva schimbări. Vă spuneam deja, de grip și despre motivele pentru care l-am achiziționat, dar ar mai fi încă ceva. Având în vedere faptul că eu schimb foarte des aparatul de la gât, pe trepied și invers, am tot căutat să înlocuiesc strap-ul clasic cu un strap foarte ușor detașabil. Am ales un
strap de la Peak Design care se prinde de cameră sau se dă jos în câteva secunde datorită sistemului de prindere extrem de bine gândit. Mai departe, am ales să achiziționez un RF 28-70 f/2 și un RF 70-200 f/2.8, urmând și un RF 15-35 f/2.8 în viitorul apropiat pentru că, sincer vorbind, deschiderea focală maximă de 28 de pe RF 28-70 f/2, nu e chiar cea mai wide focală. Daca tot am precizat faptul ca 28-70 nu este un obiectiv atat de wide, trebuie precizat si faptul ca greutatea lui cat si lipsa stabilizarii pot fi mici dezavantaje, alaturi de filetul filtrului de 95mm care ne pune in dificultate putin cand vine vorba de gasit o gama intreaga de filtre la preturi accesibile.
Am stat puțin pe gânduri dacă să cumpăr RF 28-70 sau RF 24-70, iar decizia finală a fost pentru RF 28-70. Am luat în calcul atât deschiderea diafragmei de 2 care își face simțită prezența în unele cazuri față de 2.8, diferite review-uri de pe internet, dar cel mai important a fost faptul că am folosit acest obiectiv împreună cu un Canon EOS R într-un trip ce a avut loc în Bali acum un an, loc unde am fotografiat 90% cu acest obiectiv, toate tipurile de fotografie. Chiar daca nu are stabilizare, daca e pus pe un R5, compensează body-ul. Este extrem de sharp în deschiderea maximă a diafragmei, f2 și foarte versatil datorită focalei de 28-70 care îmi permite să fac atât peisaj, cât și portret, avand o construcție foarte solidă, iar sistemul AF este incredibil de rapid și precis.
După foarte mulți ani în care am folosit EF 70-200 f/4, un obiectiv excelent din punct de vedere al raportului calitate-preț, am vrut totuși să fac un upgrade semnificativ. Astfel, am ales RF 70-200 f/2.8 IS, un obiectiv extrem de ușor dacă îl comparăm cu ultima variantă de EF 70-200 f/2.8 IS. Un obiectiv cu care, datorită sistemelor de stabilizare, pot fotografia în focala maximă de 200mm în valori ale timpului de expunere extrem de mici precum 1/60. Orificiul din parasolarul obiectivului este de asemenea extrem de util pentru a putea învârti filtrul de polarizare. Dimensiunea redusă față de predecesorul sau din gama EF e de asemenea un mare beneficiu din punct de vedere al spațiului pe care îl salvăm în ghiozdanul /geanta foto. Da, este un obiectiv care se extinde în momentul în care facem zoom, dar, pe mine nu mă deranjează acest lucru, cu toate ca, ar fi fost și mai interesant să nu se extindă.
Un lucru foarte important, de asemenea, este control ring-ul amplasat pe fiecare dintre aceste obiective RF care îmi permite să îl setez pentru a modifica diferite setări (diafragmă / ISO / timp de expunere).
Nu în ultimul rând, ca întotdeauna, cumpăr pentru orice obiectiv filtru de protecție UV și filtru de polarizare. Filtrul de polarizare pe obiectiv este un filtru indispensabil pentru tipul de fotografii pe care îl fac eu, iar în legătură cu filtrul UV, prefer să se zgârie / spargă filtrul, decât obiectivul.
Concluzie
În concluzie, dupa parerea mea, nu aș mai reveni nciodata la un body fără ecran rabatabil, fără eye / face / head focus, fără dual slot card, fără stabilizare și, mai ales, la un DSLR care nu îmi va arăta exact fotografia, de dinainte s-o fac. Restul aspectelor precum rafală de până la 20 de cadre pe secundă sunt aspecte pe care le consider bonus. Nu fac foarte des fotografii care să necesite un număr atât de mare de cadre pe secundă, dar întotdeauna e bine să ai, decât să nu ai, nu? Consider că R5-ul este cea mai bună alegere pe care puteam să o fac din toată gama de mirrorless-uri existente, atât de la Canon, cât și de la restul brandurilor.