Cu Godox AD300 Pro în fotografia de acțiune

Cu ceva timp în urmă a apărut noul pocket flash de la Godox și anume AD300 Pro, o lumină ce mi-a atras imediat atenția datorită raportului între putere și dimensiune, fiind după părerea mea ideal pentru genul de fotografie pe care o practic cel mai frecvent, cea de acțiune.

Astfel că am apelat la prietenii mei de la F64 pentru a pune mâna pe acest flash și a mă convinge de ce este cu adevărat în stare. Personal, dețin un AD200 Pro, de care chiar sunt mulțumit, însă trebuie sa recunosc, au fost momente în care aș fi dorit să am ceva mai multă putere, însă AD400 Pro-ul era prea mult, greutatea de aproape 4 ori mai mare față de micuțul AD200 Pro chiar nu se justifică, să nu mai vorbim de diferența de dimensiune, dar noua “jucărie” de la Godox pare sa fie exact compromisul de care aveam nevoie.

AD300 Pro are o greutate de 1.25Kg, dublu față de fratele lui mai mic, pe care îl utilizez deja de mai bine de jumătate de an, dar datorită formei sale rotunde ocupă mai puțin spațiu in rucsac, fiind mai scurt si îl pot așeza ca pe orice alt obiectiv din trusa, ceea ce pentru mine constituie un nou avantaj.

Am folosit deja AD300-le la două raliuri, unul de macadam și unul de asfalt si nu pot decât să mă declar mulțumit de performantele acestui flash.

(c) Mihnea Tatu

Pe lângă design-ul plăcut și dimensiunile sale, următorul lucru ce m-a încântat la AD300 a fost faptul că folosește aceeași baterie ca și AD200, ceea ce deși înseamnă că în final obții un număr mai mic de declanșări la putere maximă, există o compatibilitate cu modelul precedent, ca să spun așa, pe care o bună parte din utilizatorii sistemelor Godox îl au deja. Din punctul meu de vedere aici există de fapt două avantaje, pentru că pe lângă cel prezentat deja, vorbim și de o baterie care se încarcă foarte repede. Mereu sunt surprins de viteza de încărcare, în raport cu acumulatorii aparatelor foto, care se încarcă mult mai greu, deși au un număr mai mic de mAh.

(c) Mihnea Tatu

Primul contact cu AD300 a fost în urmă cu aproximativ două luni, la Raliul Sibiului, unde mi s-a părut momentul oportun pentru a-l testa, având în vedere că pe lângă probele de macadam din timpul zilei, aveam si o proba de noapte, “Santa” o proba cu o istorie bogata, mai ales din perioada în care Sibiul făcea parte din etapele Campionatului European. De fapt, am folosit AD300-le pe tot parcursul raliului, in toate situațiile de lumină întâlnite, pentru a îmi putea face o idee despre ce poate acest pocket flash.

(c) Mihnea Tatu

De menționat ar fi ca in prima zi de la Sibiu a fost singura data când am reușit sa rămân fără baterie la flash, in condițiile in care am tras in timpul zilei cu el, iar pe proba de noapte l-am folosit și ca flash, dar și cu lampa modelatoare permanent pornită, pentru a mă ajuta la focus și a cedat către finalul probei de noapte, deci, pentru mine, “un plin” de baterie este arhisuficient.

(c) Mihnea Tatu

Următoarea provocare pentru AD300 Pro a fost Transilvania Rally, de data aceasta un raliu de asfalt, unde deși nu am abuzat in aceeași măsura de flash, l-am folosit destul de mult pe shakedown-ul raliului.

În sport sunt destul de multe situații în care se poate utiliza lumina artificială, însă de departe situația mea favorită este cea de contre-jour unde folosesc flash-ul ca “fill light”, pentru a umple umbrele cauzate datorită poziției soarelui, obținând în final o imagine mult mai dinamică.

Exact în situația de contre-jour m-am aflat în primele ore ale zilei de vineri pe shakedown-ul de la Transilvania Rally, moment numai bun pentru a folosi flash-ul de la Godox. La viteze mari de declanșare de 1/1500 – 1/2000s, diafragma f/4 si ISO 100, flash-ul a fost suficient de puternic încât să umple umbrele mașinilor, ceea ce, din punctul meu de vedere îl face ideal pentru acest gen de fotografie. Evident, acest lucru nu înseamnă ca flash-ul este limitat în vreun fel doar pentru sport, din contră, faptul că se poate utiliza și în astfel de situații, nu îi arată decât versatilitatea și îi aduce un plus, mai mare sau mai mic, în funcție de nevoi.

(c) Mihnea Tatu

În concluzie, după cele două întâlniri cu micuțul AD300 am numai cuvinte de laudă la adresa sa, vorbim despre un flash mic și puternic, pe care te poți baza în foarte multe situații tocmai datorită celor două atribute menționate anterior, totul la un preț mic, după părerea mea, pentru ceea ce oferă.

Articol și fotografii de Mihnea Tatu

produse recomandate

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.