(c) David Robu

Review Canon EOS RP și Canon RF 35mm f1.8 cu David Robu

În căutarea mea doresc să descopăr oameni, să îmi pese de suflete. Încerc să arăt și altora viața pe care o pierdem fiind prinși în goana noastră de a găsi „adevărata” viață. Doresc să surprind momente în profunda lor puritate, simplicitate și frumusețe. Bineînțeles mai încerc uneori și alte lucruri, veți vedea în fotografii.

Pentru a încerca să transmit ceea ce îmi doresc este de mare ajutor un echipament cât mai mic și ușor, dar totodată capabil să ofere calitate superioară a imaginii în cât mai multe situații și condiții; îmi place să nu fiu luat în serios (așa oamenii se comportă cât mai liber și pot surprinde momentul pur). Bătrânul meu Canon 650d cu Tamron 28-75 2.8 pare tot mai mare, greuț iar calitatea imaginii rămâne tot mai în urmă. Un upgrade este de dorit chiar dacă știu că va mai trece ceva timp până atunci.

(c) David Robu
(c) David Robu

Nu sunt profesionist dar am avut plăcuta ocazie de a beneficia de încrederea f64 în oferirea de echipamente foto pentru test. În aceste condiții cum să omiți ocazia să vezi ce ți se potrivește mai bine? Așa că am așteptat momentul potrivit și am cerut pentru test mult bârfitul Canon EOS RP împreună cu cel mai mic obiectiv pe montură RF și anume 35-ul 1.8, echipament care totuși pare să aibă potențiali clienți mai mult decât multe altele; și în același timp se apropie și de căutările mele. Bineînțeles că  nu ar fi singurul, am auzit și eu de Fuji, mai ales ca Full Frame-ul nu e chiar ceea ce caut.

Dar haideți să trecem la treabă și să vă spun cum s-a comportat RP-ul alături de canon RF 35mm f1.8 macro.

(c) David Robu
(c) David Robu

Prima impresie a fost chiar plăcută, body bine făcut care nu dă impresia de ieftin, oarecum micuț, și foarte ușor (aprox. 485g cu card și baterie). Meniul, așezarea butoanelor, forma gripului toate par foarte familiare chiar dacă e un aparat chiar nou, ceea ce face adaptarea de pe un model mult mai vechi ca 650d-ul meu, foarte rapidă și ușoară.

Bateria

Cred că pot începe simplu și la obiect, da bateria chiar ține puțin, chiar mai puțin decât mă așteptam. Cu toate că are câteva setări de „power saving” și se poate dezactiva și focusul continuu pentru a nu mai focaliza când e pe standby, bateria tot nu e cu mult îmbunătățită. Dar dacă nu deranjează vreo  2 baterii în plus, problema e cam rezolvată.

La capitolul acesta este și ceva fain, aparatul dispune de port tip C și poate fi încărcat direct de la priză sau dintr-o baterie externă. Numai că avem anumite condiții; de preferat e să se folosească încărcătorul original, (practic merge și cu altele care au transformator pentru încărcător)iar dacă doriți să încărcați de la baterie externă nu merge numai dacă aceasta dispune de „power delivery”.

Calitatea imaginii

As putea spune că e versiunea 6D MK II mirrorless cu un procesor mai nou, așa cum fratele mai mare EOS R era pentru 5D MK IV.

Calitatea imaginii așa cum ne-a obișnuit Canon, e super. Culorile chiar dacă pe aparatele vechi erau bune acum sunt și mai bune.

Valorile mari de ISO sunt procesate corect și curat. Zgomotul de imagine apare mai puternic de la ISO 6400. Acesta fiind des și mărunt, dar imaginea încă e utilizabilă mai ales că o mare parte se poate rezolva rapid in lightroom. Să nu mai spun că în ultimul timp chiar e un trend zgomotul de imagine.

Dynamic range-ul este decent, se descurcă în majoritatea situațiilor dar nu excelează; ceea ce nu e un lucru deranjant dar e bun știut.

Focus

Focusul dual pixel de asemenea se descurcă foarte bine chiar și în condiții slabe de lumină, numai că se mai împiedică uneori la găsirea feței sau a ochiului chiar și în condiții normale de lumină. În rest nu am ce spune, chiar am înțeles de ce e atât de lăudat de toți.  Să nu mai spun cât de plăcut e în live view fiind să îți meargă focusul la fel de bine, e foarte plăcut.

De asemenea îmi place că inelul de focus este inactiv în modul auto focus, chiar dacă încă se rotește. Astfel nu se poate schimba distanța focală din greșeală, mai ales că e un obiectiv mic și mâna cam prin zona inelului de focus tinde să se sprijine.

Obiectivul RF 35mm f1.8 MACRO

Chiar și obiectivul s-a descurcat de minune. Chiar nu am ce să reproșez, silențios, rapid, ușor, clar…Probabil anumite persoane ar dori un focus intern și mai puțin vignetting. Eu unul nu am problemă cu prima iar a doua privință nu mă sperie fiindcă se corectează ușor, mai exact, cu un click.

Apreciez faptul că dacă se fac fotografii in rafală cu viteza maxima de 5 cadre pe secunda, aparatul nu se încăpățânează să mai facă fotografii până se scriu celelalte pe card.

Ergonomie

La capitolul ergonomie aparatul stă chiar bine, cum aminteam și mai sus. Totuși nu pot spune că e perfect, având câteva defecte să spun așa. Fiind un aparat mic te cam aștepți ca degetul mic să nu mai aibă loc pe grip numai că forma care pare atât de studiată pentru restul palmei creează o discontinuitate incomodă. Canon conștient de situație are și o soluție pentru asta, un mic grip fără baterie care din spuse pare să rezolve perfect problema, numai că așa îl depășește ușor pe fratele mai mare EOS R în înălțime.

Nici chiar poziția singurului card nu mă prea încântă, aceasta fiind accesibil prin aceeași ușiță folosită de baterie. Dar cu faptul că e un singur card nu mă sperie, probabil din două motive nu am pățit niciun accident în privința asta până acum și nici nu sunt un profesionist.

Vizorul este excelent, cu o calitate si rezoluție mult mai buna decât a ecranului rabatabil și chiar se observă asta. Vorbim despre tehnologie OLED cu 2.36M puncte în vizor față de ecranul LCD cu 1,04M puncte.

Despre ecranul rabatabil nu am prea multe de spus, așa face Canon și o luăm ca atare. Deși modul acesta de a se rabata este orientat mai mult pentru video, lucru la care nu excelează acest aparat.

Personalizare

Ca butoane stă ok. Apreciez gradul mare de personalizare a butoanelor si rotițelor, și să nu mai spun că inelul personalizabil de pe obiectiv e super eu l-am setat pentru ISO; având celelalte două rotițe disponibile, una pentru viteza de declanșare și una pentru apertură. Ce e mai neplăcut e folosirea ecranului touch pe post de joystick ceea ce pare o idee chiar faină. Dar când încerci sa muți focusul așa, toată poziția mâinii se schimbă devenind puțin inconfortabil și totodată riști să pierzi momentul, căci degetul nu mai stă exact pe declanșator. Lucrul acesta pot spune, sincer, că devine o obișnuință din care rezultă un reflex, fără să mai incomodeze.

Ar fi fost binevenit și un switch foto-video.

Fiind un aparat mirrorless te aștepți să ai opțiunea de silent shutter, și da este prezenă dar numai in scene mode, ceea îl face cam inutilizabil. Oricum sunetul shutter-ului chiar dacă inițial e ciudat e destul silențios și devine plăcut în timp. Chiar mi-a dat curaj mai mult să fotografiez momente în care nu voiam să fiu observat, momente care sunt destul de dese după cum afirmam în introducere.

Video

Pe video, cum spuneam nu excelează, nici nu l-am folosit pe modul asta. Dar  pot spune ca oferă jack pentru căști și microfon, are o calitate a imaginii frumoasă și cam atât.

Nu dispune de stabilizare, are un crop puternic de 1.6x in 4k, nu funcționează focusul dual pixel in 4k, iar ca si cadre pe secundă este limitat la 60p in Full HD si 30p in 4k.

Până în octombrie 2019 nu era disponibil nici chiar 24p in Full HD, fiind obligat să tragi in 30p sau 4k cu 24p; dar cu un update s-a rezolvat problema.

Pentru un videograf care se respecta limitările sunt cam mari, dar pentru amatori sau începători poate fi un pas bun ținând cont că vorbim de un aparat cu calitatea principală, senzorul Full Frame.

În concluzie canon RP cu toate limitările și compromisurile sale este conștient de asta și nu se simte ofensat. A atins scopul pe care și l-a dorit, fiind unul dintre cele mai compacte, ușoare și accesibile aparate Full Frame totodată fiind și foarte durabil. Calitatea imaginii fiind super, defectele sale devin incomodități cu care te obișnuiești cu timpul poate chiar uitând de ele. Singurul lucru care îl pune în pericol fiind zvonul unui nou sony (A5 sau A6, nu se știe exact numele în momentul de față) Full Frame cu specificații similare cu RP si corp asemănător cu seria Sony A6XX.

Puncte forte

Calitate superioară a imaginilor cu ajutorul senzorului de 26 mpx

Culori îmbunătățire

Poți continua să faci poze chiar daca buffer-ul e plin

Focus excelent Dual pixel

Greutate mică

Inelul de focus dezactivat când switchul e pe autofocus (deci după ce aparatul a focalizat nu poți refocaliza din greșeală)

Adaptarea de pe alte modele canon e foarte rapidă și ușoară

Mufa jack pentru microfon și căști

Raport calitate-preț pot spune că e foarte bun

Puncte slabe

Baterie proastă

Folosirea ecranului pe post de joystick

Degetul mic stă in aer (s-ar rezolva oarecum cu gripul)

Poziția cardului nu e cea mai bună

Viteza de pornire o idee mai înceată ca la un Dslr

Lipsa unui switch direct pe video

Silent shutter e ascuns în scene mode

Pentru unii lipsa a 2 carduri

Dual pixel nefuncțional in 4k

Crop de 1.6x in 4k

Produse recomandate

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.