Cu noul Tamron 28-200 f2.8-5.6 FE în Piatra Craiului

Tamron 28-200mm f 2.8-5.6 RXD III este cel mai nou obiectiv zoom lansat de producătorul japonez pentru Sony FE. După  Tamron 70-180mm f 2.8 VXD III sincer mă așteptam la un 100-400, așa că am fost surprins să văd acest all-in-one, un fel de briceag elvețian al obiectivelor.

Specificații:

  • Construcția optică: 18 elemente în 14 grupuri
  • Distanța focală: 28-200mm
  • Diafaragma maximă: f 2.8 – 5.6
  • Număr lamele: 7 rotunjite
  • Distanța minimă de focus: 19cm la capătul wide
  • Greutate: 575g

Pentru a-l testa, m-am gândit la un scenariu care să-i pună cât mai bine în valoare versatilitatea și greutatea redusă, așa că l-am luat cu mine pe munte alături de trepiedul Peak Design Travel despre care vă voi povesti separat.

Piatra Craiului sunt printre cei mai frumoși munți din țară, dar lipsa apei, creasta îngustă și traseele cu multe porțiuni de cățărare pe stânci îi fac și printre cei mai dificili. Fiecare gram contează în rucsac așa că am redus trusa foto la maxim, curios să văd cu mă voi descurca cu un singur obiectiv.

(c) Vlad Ionescu - Piatra Craiului, creasta sudică @28mm f6.3

Construcția

Carcasa obiectivului este aproape identică cu cea a lui Tamron 28-75mm f2.8 RXD III, parasolarul este același la ambele obiective. Sunt atât de asemănătoare încât în trusa foto nu le puteam deosebi fără a citi ce scrie pe ele.

Diferența este că Tamron 28-200mm f 2.8-5.6 RXD III se extinde cu două secțiuni pentru a putea ajunge la focala de 200mm.

În rest, aceeași montură metalică și protejată împotriva umezelii cu o garnitură de cauciuc, folosește tot filtre de 67mm.

Cu cele 575g se echilibrează bine pe Sony a7 III.

(c) Vlad Ionescu - Răsărit de pe Vf La Om 2238m @28mm f6.3

Calitatea imaginilor

Sharpness

În general obiectivele all-around sunt niște solutii de compromis, și nu excelează la acest capitol. Noul Tamron este surprinzător de sharp pe toata plaja focală. Capătul wide este perfect utilizabil la f 2.8.

(c) Vlad Ionescu - De mult timp imi doream să fotografiez capre negre, am avut noroc de o turmă întreagă @200mm f5.6

Culorile

Culorile și contrastul sunt bune, se aseamănă cu culorile celorlalte obiective Tamron din serie.

(c) Vlad Ionescu - Duo @200mm f5.6

Distorsiuni/Vignetare

Distorsionează și vignetează destul de tare, dar este ceva de așteptat la un all-around. Fiind un obiectiv nou nu există încă profil de corecție pentru Lightroom.

(c) Vlad Ionescu - Aveau tabietul lor, seara se îndreptau spre locul unde dormeau @97mm f6.3

Flare și aberații cromatice

Flare-ul este bine controlat, dar la capitolul aberații cromatice obiectivul nu stă foarte bine, partea bună e că acestea pot fi foarte ușor eliminate in Lightroom.

(c) Vlad Ionescu

Bokeh

Cu siguranță nu este un “bokeh monster”, dar produce un blur decent în special în partea tele.

(c) Vlad Ionescu - Portret al unei frumoase doamne @200mm f6.3

Focus

Folosește același motor ca și Tamron 17-28mm f 2.8 Di III RXD și Tamron 28-75mm f2.8 RXD. Se comportă bine, dar datorită plajei focale mari nu așa de bine ca la celelalte două zoom-uri. În special la 200mm, unde diafragma este f 5.6 și în lumină slabă, se mai chinuie. În testele mele, am observat că este mai precis dacă îl las pe AF-C decât pe AF-S chiar dacă subiectul este static.

Subiecții în mișcare sunt urmăriți decent pe Sony A7 III, dar pe un body mai vechi rezultatele probabil nu vor fi așa de bune.

Se comportă bine chiar și în cazul în care facem zoom în timp ce urmărim subiectul. Iar plaja focală așa lungă ne permite să urmărim mult subiectul, de exemplu în cazul în care avem un alergător care se apropie de noi.

Un lucru remarcabil este faptul că la 28mm poate focaliza la doar 19cm de subiect, putând realiza niște perspective close-up.

(c) Vlad Ionescu - Close-up cu flori de colț @28mm f9

Puncte forte

  • Raport preț/calitate foarte bun
  • Este sharp pentru un all-around
  • Dimensiuni reduse, se echilibrează foarte bine pe body
  • Ajunge la f 2.8 la 28mm
  • Plaja focală mare

Puncte slabe

  • Sistemul de focus la capătul tele
  • Nu are stabilizare

Îl recomand pentru

Îl recomand pentru peisaj, călătorie, sport, fotoreportaj, fotografilor începători și pentru cei care vor doar un obiectiv în trusa foto.

(c) Vlad Ionescu - Vremea capricioasă ne dă perspective interesante, expunere lungă cu un filtru ND400

Alternative

Ca alternative avem obiectivul nativ Sony 24-240mm care are plaja focală mai mare și stabilizare, dar pe care îl depășește la calitatea imaginilor.

(c) Vlad Ionescu - După atâtea capre negre, avem ocazia să vedem și un urs în depărtare, imaginea e un crop de la @200mm f5.6

Concluzie

Tamron 28-200mm f 2.8-5.6 RXD III aduce câteva lucruri noi seriei de obiective all-in-one. Focala f2.8 și posibilitatea de a focaliza foarte aproape de subiect la capătul wide, toate într-un volum foarte compact, nu sacrifică din calitatea imaginilor în ciuda plajei focale mari. Prețul fiind mai mult decât decent, cu siguranță își va găsi locul în trusele fotografilor amatori, dar și profesioniști.

Cei de la Tamron mențin un ritm incredibil în lansarea obiectivelor pentru montura Sony FE. Deja au anunțat un nou obiectiv pentru toamna 2020, Tamron 70-300mm f 4.5-6.3 Di III RXD care va avea doar 545g, devenind cel mai ușor 70-300 de pe piață.

(c) Vlad Ionescu - Cam așa sunt si eu când apare un obiectiv nou pentru Sony @200mm f6.3

Produse recomandate

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.