(c) Camil Seisanu

7 sesiuni test cu Canon EOS RP

“Oare cum ar fi să ajung și eu să testez echipamente pentru F64?”

Este o întrebare ce mi-am pus-o de multe ori, iar ca fotograf amator, mi se părea că gândul meu fuge mult prea departe. Nimic nu mă califica pentru asta. Cu toate acestea, echipa F64 dă credit și celor ce visează, amatorilor aspiranți ca într-o bună zi să ajungă sa se numească “profesioniști”.

Așadar, tot ce veți citi în continuare în review-ul meu despre EOS RP este din perspectiva unui pasionat iubitor de fotografie, ce nu face toată ziua artă fotografică, dar o respectă și încearcă să ajungă tot mai departe în tainele ei.

Pentru început, vreau să știți că am ales să testez RP-ul pentru că n-am folosit niciodată un mirorrless. Îmi doream să fie de la Canon, deoarece eu folosesc gama DSLR de la ei din 2008 (400D, apoi 60D, apoi 5D Mk ii) împreună cu o gama diversă de obiective. Cei de la f64.ro mi-au trimis și inelul adaptor EF, așa că am putut să folosesc unul din obiectivele mele.

Condiții de iluminare

Așa cum am scris în titlu, au fost în total 7 sesiuni diferite, cu condiții de iluminare naturală, dar foarte diferită ca intensitate și “temperatură”. Pentru cei cărora le place “blue hour” sau chiar după, să știți că se descurcă impecabil în conditii de iluminare slabă și chiar foarte slabă. Am tras de ISO la maxim, doar ca să vad până unde poate sa meargă, dar e aproape limitless.

Obiectibe/compatibilitate RF

RF-ul dedicat a fost o noutate, care, la fel ca si aparatul, l-am primit în teste de la F64. Un obiectiv “cinstit” pentru aria lui de utilizabilitate, foarte sharp și luminos.

Daca vă intrebati despre diferența de compatibilitate cu aparatul între un obiectiv dedicat și un EF+adaptor, să știți că eu nu am sesizat-o. Ceea ce e un mare, MARE plus pentru utilizatorii Canon, avand posibilitatea să folosească orice EF pe care deja îl dețin.

Manevrabilitate/construcție

Fie că folosiți Canon DSLR sau alt brand DSLR, trebuie să știți că acomodarea cu dimensiunile mirorrless-ului și poziționarea butoanelor o să vă ia câteva zile. Dar merită. Odată ce v-ați familiarizat, aparatul e super ergonomic și stă foarte confortabil în mână. Plus că e super ușor față de generatiile mai vechi de DSLR, diferența e semnificativă. Ca și construcție, asa cum ne-au obișnuit, cei de la Canon au folosit materiale de calitate și aparatul arată foarte bine chiar daca e “doar” fratele mai mic al lui Canon R.

Focus

De departe, cel mai mare plus al acestui aparat este opțiunea “touch and drag” AF, care îți permite să focusezi controlat exact unde vrei. Are 4779 puncte de focus, iar punctul de focus îl poți alege glisând pe touchscreen în timp ce privesti prin viewfinder. Mie mi s-a părut foarte cool opțiunea asta și am folosit-o aproape tot timpul (mai puțin atunci când am trecut pe manual focus). Pe lângă asta, mi-a mai placut mult și Eye Detect AF, care pentru fotografiile de portret e un feature absolut genial: detectează și focusează ochii subiectului și apoi mentine focusul chiar și la miscări rapide și ample.

Tot la capitolul focus, o altă chestie foarte tare este felul cum se vede prin viewfinder atunci când focusezi manual. Zonele de focus se colorează într-o culoare presetată de voi anterior și te ajută enorm atunci când vrei să folosești focusul manual. Nu prea ai cum să greșești, plus că îți dă si un feeling interesant. O sa vă placă!

Calitatea imaginilor

Lăsând la o parte extremele (deja v-am spus că se descurcă extraordinar la valori ISO ridicate și condiții de iluminare scazută), calitatea imaginilor este absolut impecabilă. Nu am reușit să găsesc vreun minus în ceea ce privește precizia detaliilor, a balansului de alb, a contrastului sau a saturației culorilor atunci când setările sunt făcute corect. Apropos, toate fotografiile sunt făcute din mână, în modul M, inclusiv ISO manual și de multe ori chiar si manual focus. Am ales să salvez direct JPEG, pentru că la mine post-procesarea este minimală.

Battery life

Ei bine, aici stăm puțin mai slab. Bateria lui RP e de mici dimensiuni și ca să fiu sincer, vă recomand ca la achiziția aparatului să luați una extra. Turele mele foto au fost destul de scurte ca și timp și nu am “tras” excesiv, dar cu toate astea, de fiecare dată m-am întors cu bateria la limita necesității reîncărcării.

Și încă ceva: pe lângă resursele ce știți cu totii că le consumă un aparat (LCD, viewfinder electronic, etc.), RP-ul încearcă să focuseze continuu până intră în stand-by, ceea ce fură mult din viața bateriei (asta dacă nu mutați obiectivul pe manual focus de fiecare dată când luați aparatul de la ochi – eu așa am făcut).

Aspecte pro

  • Focus-ul genial (touch& drag AF, eye detect AF)
  • Calitatea impecabilă a imaginilor (indiferent de condițiile de iluminare
  • Compatibilitatea perfectă cu obiectivele EF (împreună cu inelul adaptor)
  • Construcția solidă și ergonomia aparatului
  • Greutatea scazută

Aspecte contra

  • Viața bateriei (neapărat sa vă luați 1-2 extra)
  • Viewfinder electronic (personal îl prefer pe cel clasic, dar asta e o diferență între DSLR și mirrorless in general)
  • Shutter sound (asta e cel mai mare minus… Mi-a lipsit sunetul shutter-ului enorm)

Features neabordate ( pentru că nu le folosesc în general):

  • Video
  • LCD pe post de viewfinder
  • LCD rabatabil

Sper că v-am fost de folos. Gânduri bune!

Produse recomandate

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.