7 sesiuni test cu Canon EOS RP
- F64
- 18minutes read
“Oare cum ar fi să ajung și eu să testez echipamente pentru F64?”
Este o întrebare ce mi-am pus-o de multe ori, iar ca fotograf amator, mi se părea că gândul meu fuge mult prea departe. Nimic nu mă califica pentru asta. Cu toate acestea, echipa F64 dă credit și celor ce visează, amatorilor aspiranți ca într-o bună zi să ajungă sa se numească “profesioniști”.
Așadar, tot ce veți citi în continuare în review-ul meu despre EOS RP este din perspectiva unui pasionat iubitor de fotografie, ce nu face toată ziua artă fotografică, dar o respectă și încearcă să ajungă tot mai departe în tainele ei.
Pentru început, vreau să știți că am ales să testez RP-ul pentru că n-am folosit niciodată un mirorrless. Îmi doream să fie de la Canon, deoarece eu folosesc gama DSLR de la ei din 2008 (400D, apoi 60D, apoi 5D Mk ii) împreună cu o gama diversă de obiective. Cei de la f64.ro mi-au trimis și inelul adaptor EF, așa că am putut să folosesc unul din obiectivele mele.
Condiții de iluminare
Așa cum am scris în titlu, au fost în total 7 sesiuni diferite, cu condiții de iluminare naturală, dar foarte diferită ca intensitate și “temperatură”. Pentru cei cărora le place “blue hour” sau chiar după, să știți că se descurcă impecabil în conditii de iluminare slabă și chiar foarte slabă. Am tras de ISO la maxim, doar ca să vad până unde poate sa meargă, dar e aproape limitless.
Obiectibe/compatibilitate RF
- Canon RF 35mm F/1.8 Macro IS STM (dedicat, fara inel adaptor)
- Canon EF 70-200 f/4 L USM (cu inel adaptor EF)
RF-ul dedicat a fost o noutate, care, la fel ca si aparatul, l-am primit în teste de la F64. Un obiectiv “cinstit” pentru aria lui de utilizabilitate, foarte sharp și luminos.
Daca vă intrebati despre diferența de compatibilitate cu aparatul între un obiectiv dedicat și un EF+adaptor, să știți că eu nu am sesizat-o. Ceea ce e un mare, MARE plus pentru utilizatorii Canon, avand posibilitatea să folosească orice EF pe care deja îl dețin.
Manevrabilitate/construcție
Fie că folosiți Canon DSLR sau alt brand DSLR, trebuie să știți că acomodarea cu dimensiunile mirorrless-ului și poziționarea butoanelor o să vă ia câteva zile. Dar merită. Odată ce v-ați familiarizat, aparatul e super ergonomic și stă foarte confortabil în mână. Plus că e super ușor față de generatiile mai vechi de DSLR, diferența e semnificativă. Ca și construcție, asa cum ne-au obișnuit, cei de la Canon au folosit materiale de calitate și aparatul arată foarte bine chiar daca e “doar” fratele mai mic al lui Canon R.
Focus
De departe, cel mai mare plus al acestui aparat este opțiunea “touch and drag” AF, care îți permite să focusezi controlat exact unde vrei. Are 4779 puncte de focus, iar punctul de focus îl poți alege glisând pe touchscreen în timp ce privesti prin viewfinder. Mie mi s-a părut foarte cool opțiunea asta și am folosit-o aproape tot timpul (mai puțin atunci când am trecut pe manual focus). Pe lângă asta, mi-a mai placut mult și Eye Detect AF, care pentru fotografiile de portret e un feature absolut genial: detectează și focusează ochii subiectului și apoi mentine focusul chiar și la miscări rapide și ample.
Tot la capitolul focus, o altă chestie foarte tare este felul cum se vede prin viewfinder atunci când focusezi manual. Zonele de focus se colorează într-o culoare presetată de voi anterior și te ajută enorm atunci când vrei să folosești focusul manual. Nu prea ai cum să greșești, plus că îți dă si un feeling interesant. O sa vă placă!
Calitatea imaginilor
Lăsând la o parte extremele (deja v-am spus că se descurcă extraordinar la valori ISO ridicate și condiții de iluminare scazută), calitatea imaginilor este absolut impecabilă. Nu am reușit să găsesc vreun minus în ceea ce privește precizia detaliilor, a balansului de alb, a contrastului sau a saturației culorilor atunci când setările sunt făcute corect. Apropos, toate fotografiile sunt făcute din mână, în modul M, inclusiv ISO manual și de multe ori chiar si manual focus. Am ales să salvez direct JPEG, pentru că la mine post-procesarea este minimală.
Battery life
Ei bine, aici stăm puțin mai slab. Bateria lui RP e de mici dimensiuni și ca să fiu sincer, vă recomand ca la achiziția aparatului să luați una extra. Turele mele foto au fost destul de scurte ca și timp și nu am “tras” excesiv, dar cu toate astea, de fiecare dată m-am întors cu bateria la limita necesității reîncărcării.
Și încă ceva: pe lângă resursele ce știți cu totii că le consumă un aparat (LCD, viewfinder electronic, etc.), RP-ul încearcă să focuseze continuu până intră în stand-by, ceea ce fură mult din viața bateriei (asta dacă nu mutați obiectivul pe manual focus de fiecare dată când luați aparatul de la ochi – eu așa am făcut).
Aspecte pro
- Focus-ul genial (touch& drag AF, eye detect AF)
- Calitatea impecabilă a imaginilor (indiferent de condițiile de iluminare
- Compatibilitatea perfectă cu obiectivele EF (împreună cu inelul adaptor)
- Construcția solidă și ergonomia aparatului
- Greutatea scazută
Aspecte contra
- Viața bateriei (neapărat sa vă luați 1-2 extra)
- Viewfinder electronic (personal îl prefer pe cel clasic, dar asta e o diferență între DSLR și mirrorless in general)
- Shutter sound (asta e cel mai mare minus… Mi-a lipsit sunetul shutter-ului enorm)
Features neabordate ( pentru că nu le folosesc în general):
- Video
- LCD pe post de viewfinder
- LCD rabatabil