Test cu DJI Mavic Air 2

Filmarea 4K la 60 de cadre pe secundă, funcția video HDR și autonomia reală de aprox. 30 de minute sunt atuurile de bază ale noii drone DJI. Modelul Mavic Air 2 este urmașul evident al lui Mavic Air, dronă lansată în 2018. Legătura între ele este însă minimă, iată principalele diferențe:

  • Mavic Air avea sub 500g și nu trebuia înmatriculată
  • Conectivitatea era prin wireless, fapt care crea probleme în medii cu diferite obstacoe
  • Bateria era cu 30% mai mică, iar asta se reflecta în timpul de zbor

Prețul de lansare pentru Mavic Air 2 este similar cu cel avut de primul model, însă vine cu multe îmbunătățiri. Iată principalele caracteristici ale noii drone și utilitatea/avantajele lor.

(c) Dragoș Asaftei

Senzor de 1/2 inchi, mai mare decât la primul model, cu o rezoluție de 12 megapixeli. Are o funcție suplimentară care prin tehnologia pixel binning crește artificial rezoluția la 48 de megapixeli. De aici puteți descărca un fișier RAW (.DNG) de 48 de megapixeli ca să vă faceți o idee. Utilitatea funcției se reflectă în momentul în care e nevoie de crop din cadru sau print pe dimensiuni mari.

Filmare 4K la 60fps. Utilă pentru filmările cu mai multă acțiune, unde cadența asta poate fi folosită pentru slow-motion, înregistrând la 60fps și redând la 30fps, așa cum veți vedea în filmul de mai jos cu Delta Argeșului.

Filmare 4K în mod HDR la 30fps. Sincer nu aveam mari așteptări, mi-am închipui că HDR-ul artificial ar afecta mult calitatea imaginii. Am fost surprins să văd că filmarea făcută la răsărit, în contralumină, arăta chiar bine. Spre foarte bine. A și permis o editare minimă în Final Cut Pro. Și era loc de mai mult.

Funcția Smart Photo care echilibrează lumina în cadru. Fotografiind RAW utilitatea ei nu se simte atât de mult, însă atunci când tragi numai JPEG imită un HDR (dar bine realizat). Îmi pare o combinație între gama dinamică din RAW-uri și compatibilitatea JPEG-urilor.

8K Hyperlapse. Profită din plin de rezoluția senzorului și îți permite să faci video-uri de tip hyperlapse (timelapse în mișcare) direct la 8K. Dacă editezi filmul apoi în 4K sau Full HDR ai marjă suficientă de crop.

Autonomia reală de 30 de minute a bateriei. Oficial ține 34 de minute, în teren am reușit să ajung la 30 de minute, cu multă activitate și mișcare dintr-o parte într-alta a zonei în care am filmat/fotografiat.

Conectivitate mai bună prin noua telecomandă & Tehnologia Ocusync 2.0. Scapă de conexiunea Wi-Fi Enhanced de pe primul model și permite un control mai stabil și pe o rază mai mare prin frecvența radio emisă de telecomandă. E un design nou de telecomandă, aduce spre modelele din gama Phantom, dar cu dimensiuni mai mici.

APAS 3.0. Adică tehnologia de scanare a terenului din direcția de zbor și ajustarea traiectoriei dronei. Practic, dacă zbori pe un câmp și ajungi la baza unui deal, drona se va ridica și va urma „linia” reliefului. Tehnologia e la a 3-a generație, iar asta permite treceri și zbor mai lin.

Rezultatele din teren

Fotografii făcute cu Mavic Air 2 și editate minimal în Adobe Lightroom

Filmare 4K la răsărit

Filmare 4K HDR On/Off – Comparație

Comparație cu celelalte modele DJI

Între Mavic Air și Mavic Air 2 e clar câștigătorul. În plus, primul model a ieșit complet din fabricație.

Mavic Air 2 vs. Mavic 2 Pro, drona pe care o folosesc eu. Avantajele pentru noul model sunt: bateria cu autonomie mai mare, filmarea 4K HDR cu o calitate foarte bună, filmarea 4K cu 60fps. Avantajele pentru Mavic 2 Pro: senzor mai mare – deci calitate mai bună în situații mai dificile, corp mai solid și rezistență mai bună la vânt, telecomandă mai utilă (datorită display-ului cu informații).

Mavic Air 2 vs. Mavic Mini. Singurul avantaj pentru Mini e că e mai ușoară, are jumătate din greutatea lui Air 2 și nu trebuie înmatriculată.

Concluzii

Dacă ai Mavic Mini merită să faci upgrade la Mavic Air 2. Dacă vrei o dronă nouă, poți lua Mavic Air 2 cu încredere. Dacă ai Mavic 2 (Zoom sau Pro) nu se justifică trecerea la Mavic Air 2. Punctele tari ale noului model DJI sunt filmarea 4K la 60fps, video HDR și autonomia suficient de mare a bateriei.

Dacă aveți întrebări referitoare la testul făcut, le puteți lăsa în comentarii.

Articol și fotografii de Dragoș Asaftei

Produse recomandate

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.