Umbre dure sau fine? Alege lumina potrivită!

Lumina și umbrele joacă un rol extrem de important în cadrele fotografilor și videografilor. Cristi Kerekes ne povestește mai multe despre acest aspect într-un videoclip de pe canalul nostru de Youtube.

Atunci când vorbim despre umbre, automat trebuie să vorbim și despre lumini. Kristi Kerekes ne detaliaza despre trei surse importante de lumini:

1. Blițul telefonului

cadouri

Blițul telefonului poate fi folosit ca o sursă de lumină. Dacă nu avem altceva la dispoziție, această lumină venită de la telefon reprezintă o variantă. Această sursă de lumină este foarte mică. 

Cu cât sursa de lumină este mai mică, cu atât umbrele vor fi mai dure.

Ce sfat oferă Cristi Kerekes pentru acest tip de iluminare? ” Încercați mereu să iluminați subiectul din lateral sau chiar din spate pentru ca umbrele să cadă cumva în diagonală, pe suprafața de dedesubt. Evitați să folosiți o sursă de lumină din același unghi de unde pozați sau filmați.”

2. Lumini circulare

O altă sursă de lumină este reprezentată de acest tip de lumină circulară. De aproximativ 3 ani, Cristi Kerekes folosește lumina Hakutatz VL-240R.

” Funcționează bine după tot acest timp și este extrem de ușor de folosit. Evident, ca și comparație, această sursă de lumină este mult mai mare decât ceea ce oferă blițul unui telefon. Mai exact, are un diametru de 49 de centimetri și este plină de leduri. Este o lumină destul de puternică de 60 de wați ce poate fi folosită în două moduri: cu sau fără elementele de difuzie.

Are și un reglaj de putere prin intermediul unui potențiometru, iar acesta este un mare plus. Întotdeauna este bine să avem opțiunea de a avea control asupra luminii. De asemenea, cu ajutorul unei patine cu șurub putem monta camera direct pe lumină. 

Și această lumină poate fi folosită pentru fotografia de produs, pentru fotografia de tip fashion, de studio, macro, dar și în saloanele de cosmetică și înfrumusețare. Umbrele vor fi mult mai fine.”

3. Lumini premium 

Cristi Kerekes folosește lumina de la Aputure, modelul 120d mark II

” Este o lumină puternică, de 180W, temperatură 5500K, o lumină led continuă ce poate fi folosită atât pe foto cât și pe video. Eu am combinat-o cu un Octobox destul de mare de 88cm, tot de la Aputure: Light Dome II

Pentru cei ce înregistrați foarte mult video, trebuie să știți că această lumină nu face flickering atunci când înregistrați în slow motion și are un ventilator extrem de silențios. Acest lucru este foarte important, pentru că veți avea un sunet curat, fără zgomot de fundal.

Lumina se poate controla în două moduri: prin panoul de control conectat la priză sau cu ajutorul telecomenzii care vine în pachet.

Această lumină vine cu propria ei geantă de transport, compactă și ușor de depozitat.”

Alte opțiuni

Indiferent că vorbim de fotografia de studio, de produs sau macro, vă recomandăm și următoarele lumini:

În concluzie, lumina pe care o folosim este extraordinar de importantă. În funcție de umbrele pe care le doriți, de bugetul pe care îl aveți la dispoziție, voi sunteți cei care trebuie să vă decideți ce tip de lumină alegeți.

Vă invităm să urmăriți videoclipul realizat de Cristi Kerekes pe canalul nostru de Youtube pentru mai multe detalii din culise:

produse recomandate

Lumini circulare:

Lumini premium:

Tu ce lumini folosești în fotografia de produs/de studio ori în filmări? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și: