(c) Alex Bușcă

Fotografia de sport cu obiective Sigma și Canon

Am avut ocazia să testez obiectivele Sigma 150-600mm F/5-6.3 DG OS HSM Canon și Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM în cadrul meciulului de fotbal dintre FC CFR 1907 CLUJ și SEVILLA, partida din Europa League, disputat pe Stadionul Dr. Constantin Rădulescu din Cluj-Napoca.

În timpul primei reprize, am folosit în mare parte Sigma 150-600, obiectivul la prima vedere pare foarte nișat, dar este mai versatil decât pare. Deși l-am folosit pentru fotbal, cred că locul lui este în fotografia peisagistică, poate chiar și în sporturi (dacă acestea sunt însă jucate pe timp de zi și lumina nu constituie o problemă). 

Sigma 150-600 are, după părerea mea, mai multe avantaje decât dezavantaje și le voi lua în ordinea importanței lor pentru mine și tipul de fotografie pe care îl practic.

Avantaje

  • Zoom versatil, îți permite să fii mereu la distanța potrivită față de subiect, în cazul sporturilor poți evita să faci crop și să pierzi din rezoluția unei imagini pentru că subiectul nu era suficient de aproape. În cazul unui meci de fotbal, cu 600mm încadrezi perfect poarta opusă ție.
  • Focus rapid și suficient de precis pentru majoritatea situațiilor, aici intervine și sistemul de focus de pe body, dar majoritatea camerelor lansate în ultimii 3/4 ani s-ar descurca fără probleme cu focusul acestui obiectiv, de altfel o cursă destul de lungă. Eu l-am folosit cu 5D Mark IV și nu am avut ratări de ordin tehnic.
  • Stabilizarea. Deși în cazul sporturilor nu este atat de importantă, mai ales pentru că îl vei folosi cel mai probabil pe un monopied, stabilizarea intervine când vrei să faci un portret unei persoane din tribună, unde lumina este mai slabă decât pe teren și ai nevoie de expuneri mai lungi de 1/1000 sau chiar mai lungi.
  • Geanta de umar cu care vine, este o alternativă interesantă dacă nu ai investit deja într-un troller bun de foto sau un rucsac suficient de mare. Se poate căra pe umăr sau chiar băga într-un troller obișnuit.

Dezavantaje

  • Greutate/dimensiuni. Deși ai la dispoziție toată plaja de zoom de la 150 la 600, dimensiunea și greutatea mi se par un trade off cam dur. Dacă îl transporți cu mașina la și de la eveniment atunci s-ar putea să nu fie o problemă, dar dacă ai de gând să-l cari într-o drumeție, probabil în combinație cu un trepied, body, remote etc. (pentru fotografie de peisaj) atunci te vei găsi in situația in care ai fi preferat clasicul 70-200 si cateva tele-convertoare.
  • Diafragma o las la urmă pentru că era de așteptat să nu fie un f/4 sau cu atât mai puțin un 2.8. 

Alte dezavantaje nu am putut găsi, sacrificiul este clar, zoom în schimbul unei diafragme mai mari.

În timpul celei de a doua reprize am folosit Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III, am trecut prin majoritatea generațiilor cu 2.8 ale acestui obiectiv, iar Mark III-ul este de departe cea mai rafinată. Focus extrem de rapid și precis, incoparabil mai rapid decât cel de pe sigma, iar daca nu ai încercat niciodata acest obiectiv, nu știi ce pierzi. Calitatea imaginii este mai bună pe toate fronturile, sharpness-ul se întinde dintr-un colț în altul, culorile sunt mai naturale decât cele produse de sticla de la Sigma.

Avantaje

  • Compact, ușor de cărat, greutate manageriabilă (1480g).
  • Focus pe cât de precis, pe atât de rapid.
  • Construcție foarte solidă, rezistent la intemperii.

Canon livrează cea de a treia variantă a consacratului 70-200mm f/2.8 conform așteptărilor, o lentilă extrem de versatilă cu care nu vei da greș indifernt de subiectul fotografiei. Ca să particularizăm, în timpul meciului de fotbal, deși temperaturile coborau sub 4 grade nu am avut parte de nicio ratare din partea obiectivului. Lentila este ușor de manevrat, inelul de zoom este generos și bine amplasat, cu o cursă suficient de scurtă încât să poți trece de la 200mm la 70mm și invers pentru subiecte care își schimbă rapid poziția precum jucătorii de fotbal.

În concluzie, ambele lentile sunt variante foarte fezabile, una mai nișată decat cealaltă. După părerea mea, Sigma 150-600mm este mai potrivit pentru peisagistică și alte subiecte statice, în timp ce Canon 70-200mm 2.8 mk III se adresează mai mult fotojurnalistilor si liberilor profesionisti care fotografiază subiecte în mișcare și au nevoie de un obiectiv pe care să se bazeze zilnic.

 

 

 

 

Articol și fotografii de Alex Bușcă

related products

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.