(C) Liliana Borsan

Review Canon EOS R cu Liliana Borsan

De ceva vreme mă tot gândesc să testez un mirorless Canon pentru a deveni aparatul de lucru primar, urmând ca aparatul pe care il dețin acum să rămână de rezervă. De trei ani folosesc Canon 5D Mark III împreună cu Canon 70-200mm F2.8 II pentru fotografie ecvestră sau ocazional portret. Pasiunea pentru cai m-a facut să mă specializez în această nișă destul de îngustă. Echipamentul din dotare este opțiunea celor mai multi fotografi ecveștri, fiind o combinație optimă pentru subiecte mari, în mișcare de cele mai multe ori, modele ce sunt fotografiate în variate contexte: portret, detaliu, activițăți în grajd, spații închise, în alergare fară țintă sau show-uri ecvestre unde e nevoie de un obiectiv zoom pentru a surprinde cu precizie de la distanță momentele cheie în viteză.

Momentan folosesc Capture One și Photoshop pentru prelucrarea RAW-urilor. Trag doar RAW pentru a folosi la maxim capabilitățile echipamentului. 

Dorința de a testa ceva nou a avut la bază mai multe nevoi de moment – nevoi mai mult sau mai putțin reale. Aveam să aflu asta în urma acestui test. 

  1. Credeam că m-ar ajuta imens să pot exporta imediat imaginile pe telefon pentru a le da clienților care organizează evenimente ecvestre. Nevoia este de a preda imagini rapid pentru postări zilnice pe rețelele de socializare pe parcursul evenimentului. Cum 5D MarkIII nu are functie WI-FI, m-am gândit că un aparat cu această funcție m-ar scuti de cărat laptop, încărcător laptop, hard extern și de avut grija lor. 
  2. A doua nevoie era legată de opțiunea de a rabata ecranul ceea ce m-ar scuti de tradiționalul târât la firul ierbii, familiar mai tuturor fotografilor. 
  3. Un alt motiv era și legat de verificarea performanțelor limitate ale bateriei – 950 vs 370 (nr de cadre/o încarcare a bateriei conform CIPA). Văzusem review-uri care susțineau contrariul și mă gândeam să verific personal acest lucru, mai ales că frigul este încă un factor care poate pune la încercare modul de exploatare al bateriei. 

Cu aceste trei lucruri în gând, am pornit la lucru. Am folosit acelasi obiectiv 70-200mm montat cu ajutorul inelului adaptor pe body-ul Canon EOS R. Conditiile au fost destul de diferite, mergand un pic in afara ariei mele de confort. 

Primul subiect, unul ad-hoc: păsări pe lac.

Aveam să descopăr fără să mă fi gândit la asta, că extenderul meu Canon x2 devenea aproape inutil în combinația EOS R+adaptor+70-200mm. Testele mele s-au oprit la a concluziona că aceasta este o combinație care nu poate fi folosită la evenimente ecvestre. Focusul este vizibil mult mai lent față de ceea ce folosesc acum. Doar o investiție suplimentară a unui zoom pe mirrorless ar fi soluția. Momentan nu am în plan achiziții de alte obiective.

Al doilea subiect a făcut să fie unul mai static și ca urmare testul de focus nu mi-a mai dat bătăi de cap. Minunata antrenoare de cai, Georgiana Neselan, un model preferat de mine pentru felul în care știe să transmită emoție alături de cei mai buni prieteni patrupezi, a răspuns cu bucurie apelului meu. Am profitat de prezența ei magică în mai multe contexte de fotografiere: portret în lumină naturală cu lumină frontal, laterală sau în spatele subiectului, lumina indirectă etc. Las aici câteva dintre cadrele care mi-au plăcut. 

Canon EOS R s-a comportat excelent.