(c) Tomasz Markowski

Obținerea succesului în fotografia de sport cu Tomasz Markowski

Realizarea imaginilor de sport memorabile nu este o sarcină ușoară. Marea majoritate a imaginilor pe care le vedem online sau în paginile de sport ale ziarelor sunt în general imagini ale recordurilor; acestea surprind un moment și spun o poveste, dar oferă prea puține amănunte care să le scoată cu adevărat în evidență.

Lumina este totul

Imaginile lui Tomasz Markowski cu săritori cu schiurile sunt un exemplu perfect al modului în care un simplu eveniment în cadrul căruia cineva coboară o pantă pe schiuri la viteze de 100 km/h poate fi transformat în ceva cu adevărat maiestuos.

„Încerc întotdeauna să creez o imagine care să nu pară obișnuită”, explică Tomasz, „iar lumina este cu adevărat unul dintre cei mai importanți factori pentru a putea realiza acest lucru”. O privire asupra imaginilor lui Tomasz arată în mod clar cât de crucială este lumina pentru stilul său. De la utilizarea proiectoarelor ca și cum ar fi reflectoare pe scenă până la utilizarea apusului pentru a crea un fundal incredibil, lumina este un element fundamental al tuturor imaginilor sale.

(c) Tomasz Markowski

Folosiți-vă de mediul ambiant

Deși Tomasz este specializat în realizarea de imagini cu sărituri cu schiurile, ideea de a căuta lumină și unghiuri interesante este ceva ce se poate aplica oricăror imagini de sport. Puteți folosi lumina, locația și fundalul pentru a crea o imagine care iese din convențional. De asemenea, există elemente pe care le puteți folosi din alte tipuri de fotografii. Fotografii peisagiști pot integra sportivul în fotografie, pentru a scoate în evidență dimensiunea mediului ambiant. Iar pentru Tomasz, „experiența și practica realizării de fotografii urbane m-a ajutat să caut lumină, fundaluri și unghiuri interesante, ceea ce m-a ajutat foarte mult atunci când am început să realizez fotografii de sport”.

(c) Tomasz Markowski

Găsiți locul potrivit

De asemenea, este esențială pregătirea. Pentru a realiza imagini diferite față de alți fotografi, trebuie să vă găsiți locul potrivit, literalmente. „Îmi place să ajung devreme la fața locului și să explorez”, spune Tomasz. „Odată ce concursul începe, sportivii coboară unul după altul la intervale scurte, așa că este dificil să schimb locul, în special dacă și ceilalți fotografii se află în poziție.” Precum un fotograf peisagist, Tomasz se gândește unde vor cădea umbrele profunde la miezul zilei sau unde va apune soarele, pentru a-l ajuta să creeze un fundal frumos: este vorba să planificați din timp și să intuiți cum se va schimba lumina și cum o puteți folosi în avantajul dvs.

(c) Tomasz Markowski

Expunerea

Un element prin care realizați o imagine în stilul propriu este să hotărâți cu exactitate cum doriți să expuneți imaginea; doriți să expuneți zonele luminoase sau umbrele? Subiectul se va afla în partea cea mai luminoasă a imaginii sau doar ca o siluetă pe un fundal uimitor? Tomasz își setează aparatul foto Sony α9 la modul de expunere manuală, viteza obturatorului având prioritate, deoarece trebuie să imortalizeze acțiunea. „De obicei, setez obturatorul la 1/1.000 sau 1/800 s, pentru a imortaliza săritorul în aer”, explică Tomasz.

(c) Tomasz Markowski

De la această poziție de pornire, diafragma și sensibilitatea ISO sunt ajustate în funcție de imaginea pe care Tomasz încearcă să o realizeze. Trebuie să ia în considerare și strălucirea zăpezii albe și modul în care este iluminată. Indiferent dacă fotografiați în interior sau în exterior, majoritatea evenimentelor sportive sunt iluminate cu proiectoare care pot afecta culorile, astfel că este bine să setați o balanță de alb particularizată pentru a obține culori perfecte. Chiar dacă realizați imagini neprocesate, obținerea imaginilor adecvate în aparatul foto poate economisi mult timp la editare. Pentru Tomasz, unul dintre avantajele modelului Sony α9 comparativ cu un aparat DSLR este faptul că imaginea văzută pe afișajul cu vizualizare în timp real arată expunerea exactă a imaginii finale. „Aceasta îmi permite să ajustez rapid pentru a obține expunerea perfectă”, spune Tomasz, „chiar dacă fotografiez la 20 cps. Astfel, nu trebuie să îmi iau privirea de la vizor și mă pot concentra asupra imaginii”.


Tomasz este un ambasador prin imagini al Sony Europe și puteți vedea mai multe lucrări ale acestuia la această adresă.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.