(c) Bertrand Bernager

Găsiți-vă stilul creativ, cu Bertrand Bernager, ambasador Sony Europe

Străzile orașelor îi oferă lui Bertrand Bernager o mulțime de oportunități creative de a încerca diferite stiluri și tehnici de fotografiere. El ne dezvăluie trei sfaturi despre cum putem folosi orașul pentru a ne dezvolta propriul stil de fotografiere stradală.

Lăsați teama deoparte

În fotografiile clasice de stradă, oamenii sunt elementul cheie al imaginii, însă fotografierea unor persoane necunoscute poate fi intimidantă. La început avem tendința de a ne ascunde sau de a folosi obiective lungi. Totuși, sfatul lui Bertrand este să depășim această teamă:

„Când am început să realizez fotografii de stradă, stăteam la 10 sau 20 de metri de subiect. Nu încercam să creez o legătură sau să intru în contact cu subiectul. Cu timpul, am devenit mai încrezător și distanța a început să scadă. Acum fotografiez doar cu obiective cu unghi larg, de obicei, obiectivul G Master cu FE 16-35 mm, f/2,8 și obiectivul ZA de 55 mm, f/1,8 pe aparatul meu Sony α7R III. Această combinație îmi permite să mă apropii cu adevărat, ceea ce, în opinia mea, mă ajută să obțin imagini mai bune. Așadar, primul meu sfat este: nu vă temeți să vă apropiați de subiect.”

(c) Bertrand Bernager

Trebuie să aveți un scop

Sunt atât de multe lucruri de fotografiat, încât poate fi copleșitor să știi exact ce să capturezi, așa că destul de des ajungem să surprindem totul, creând o serie de imagini aleatoare care nu au neapărat un stil propriu. Pentru a pune bazele unui stil, Bertrand ne recomandă să avem un proiect sau să limităm în mod intenționat domeniul de fotografiere:

„Îmi place sentimentul de haos creat de un oraș. Dar uneori se pot întâmpla atât de multe, încât este dificil să te concentrezi. Poți ieși din casă cu scopul să fotografiezi și apoi să te pierzi în împrejurimi. Uneori, când mă aflu într-un astfel de oraș, îmi planific ziua și spun: „Astăzi fotografiez doar elemente de arhitectură” sau „Astăzi fotografiez doar portrete stradale”. Cred că este important să aveți un proiect care să vă ajute să vă concentrați și să vă dezvoltați un stil.”

(c) Bertrand Bernager

Surprindeți esența

Fiecare oraș emană propriul sentiment distinct. Sarcina voastră este să încercați să arătați cum vedeți orașul, prin imaginile voastre. Există nenumărate clișee, fotografii care au fost făcute de atât de multe ori în trecut: autobuzele roșii din Londra, gurile de aerisire și taxiurile galbene din New York, aleile înguste din Hong Kong. Încercați să reprezentați orașele în felul vostru și să arătați în acest fel cum vă fac să vă simțiți aceste orașe.

Sfatul lui Bertrand este: „Mergeți și explorați orașul și încercați să-l priviți dintr-o perspectivă nouă. Când cred că am găsit o scenă de fotografiat, îmi place să mă opresc câteva scunde pentru a observa ce se întâmplă înainte de a face o fotografie. Caut ceva magic, poate fi o lumină deosebită sau ceva care surprinde cu adevărat starea de spirit și atmosfera orașului în acel moment. Este ușor să realizați o fotografie de carte poștală într-un oraș precum New York și este posibil chiar să obțineți o imagine bună, dar cu toții am văzut deja această imagine de 1000 de ori. Trebuie să surprindeți energia. Căutați compoziții sau culori interesante pentru a încerca să obțineți imaginile originale. Trebuie ca la fiecare imagine să adăugați ceva din voi.”

(c) Bertrand Bernager

Bertrand este un ambasador prin imagini al Sony Europe și puteți vedea mai multe lucrări ale acestuia la această adresă.

 

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *