Review Sigma 14-24mm F2.8 DG HSM și Sigma 70-200 2.8mm F2.8 DG OS HSM Sports
Ca în fiecare an, am participat și anul acesta la Raliul Moldovei, unul dintre cele mai frumoase raliuri din Campionatul Național de Raliuri- Dunlop, care se dovedește de fiecare dată un bun câmp de test pentru aparatură foto.
Pentru cei care doresc sa experimenteze acest tip de fotografie, am următoarele sfaturi:
- o să ai nevoie de două obiective cel puțin: un wide/ultra wide și un tele, de preferat în jurul focalei 70-200mm sau 70-300mm.
- dacă nu ai două aparate, e timp suficient între trecerile mașinilor să schimbi obiectivele
- setările în general sunt făcute la fața locului, în funcție de lumină, poziționare și obiectiv folosit. Eu am folosit în general modul manual și ISO auto, dar modul potrivit este cel Tv pentru Canon (shutter priority) sau Nikon S (shutter priority),
- încearcă să ajungi la timp pe traseu, eventual cu o zi înainte ca să îl poți parcurge pentru a gasi cele mai bune puncte de unde să poți fotografia.
- ține cont de indicațiile și sfaturile echipelor de ordine și cele de organizare pentru a nu îți pune viața în pericol.
De data aceasta am ales o trusă formată din obiective Sigma, mai exact:
– obiectiv wide, pentru cadre largi și peisaj, Sigma 14-24mm F2.8 DG HSM și noul teleobiectiv Sigma 70-200mm F2.8 DG OS HSM Sports.
Le-am folosit împreună cu aparatul Canon 6D, care din punctul meu este depășit de tehnologia și de capacitatea obiectivelor. Nu neapărat din cauza senzorului, dar din cauza sistemului invechit de focalizare.
Voi incepe prin a face un mic review obiectivului Sigma 14-24mm 2.8
Nu voi trece si specificațiile tehnice, pentru că acestea pot fi găsite în pagina produsului.
Prima impresie la contactul cu obiectivul, este că avem de-aface cu un obiectiv construit să reziste și să fie pus la încercari serioase.
Construit din materiale de calitate, cu inele de focus si zoom foarte bine poziționate, cursă fluidă și bine definite.
Obiectivul este mare, este destul de greu, având 1150g, dar cu aparatul Canon 6D sau cu un aparat ceva mai mare o să se echilibreze foarte bine.
Greutatea se datorează faptului că cei de la Sigma nu au fost reținuți atunci când au pus sticlă în acest obiectiv, fiind multă și de foarte bună calitate.
Trec in listă punctele forte si punctele slabe ale obiectivului, însa cele slabe sunt subiective și nu se aplicî pentru orice utilizator.
Punctele forte
- diafragma constantă 2.8 pe toată plaja focală, aici e foarte util pentru cei care vor sa filmeze, folosind acest obiectiv
- construcție robustă
- sigilat împotriva prafului și umidității
- autofocus rapid și precis
- optica excelentă, fiind sharp de la 2.8 pe toată plaja focală, din colț în colț, cu un contrast bun și rezistență la flare foarte bună. Aberații cromatice inexistente.
- Obiectivul, deși atât de wide, e capabil de un bokeh plăcut, in funcție de distanța față de subiect și distanța subiectului fată de fundal
Punctele slabe
- nu permite atașarea filtrelor pe filet, dar există adaptoare pentru filtre pătrate, de la Nisi sau FotodioX
- este un obiectiv mare, o sa ocupe spatiu generos in rucsac
- vignetează când e folosit la 2.8 , dar fotografiile pot fi corectate în post-procesare.
- Nu are stabilizare de imagine, însă nu e neapărat un lucru rău, pentru că la această focală, folosit pe full frame, se poate folosi cu timpi destul de lungi de expunere
- distorsionează destul de mult, mai ales la focala cea mai scurtă, 14mm
Pe mine m-a impresionat plăcut acest obiectiv, deși folosit toată ziua, greutatea lui a început să se facă simțită.
Îl recomand pentru orice tip de fotografie unde e nevoie de un unghi larg, dar de retinut că distorsionează destul de mult. E foarte bun pentru peisaj, unde se doreste un unghi cât mai larg. Foarte bun pentru fotografie nocturnă, unde diafragma 2.8 ajută.
Pentru portet poate fi folosit doar in mod creativ.
Sigma 70- 200 2.8mm Sports, a ajuns sa fie teleobiectivul meu preferat, detronând Tamron 70-200 2.8 G2
Chiar și pe Canon 6D, viteza autofocusului și acuratețea m-au impresionat.
E foarte sharp la diafragmă maximă, f2.8 pe toată plaja focală.
Este un obiectiv cu dimensiuni ceva mai mari față de un 70-200 2.8 cu stabilizare de imagine, fiind ceva mai gros față de Tamron 70-200 2.8G2 VC sau față de Canon 70-200 2.8 L IS III.
Îl recomand pentru portret, peisaj, eveniment.
Punctele forte
- calitate optică excelentă
- stabilizare de imagine foarte eficientă
- construcție foarte bună, cu garnituri pentru protecție împtriva prafului și stropilor de apă, inele de focalizare și zoom bine definite și bine poziționate, butoane bine amplasate
- autofocus foarte rapid și precis și mă așteptam la asta, cînd am văzut denumirea “Sports”
- colier de trepied suficient de mare, cât să poți să îl cari și echilibrează bine aparatul
- stă foarte bine la rezistența la flare și aberații cromatice.
- aproape fără distorsiuni
Punctele slabe
- obiectivul este puțin cam mare față de un 70-200 2,8 cu stabilizare, dar asta se datorează sistemului de autofocus avansat ți opticii foarte bune
Am folosit obiectivele în condițiile în care ar trebui testate aceste obiective: caniculă, ploaie și praf.
Mă așteptam ca fiind două obiective zoom să tragă praf în interiorul aparatului și să se depună pe senzor. Nu s-a întamplat așa ceva, semn că obiectivele sunt foarte bine etanșeizate și nu am văzut niciun fir de praf între lentile sau între îmbinările componentelor.
Recomand această trusă de obiective cu zoom, 14-24 2.8 și 70-200 2.8 Sports pentru orice pasionat de fotografie de sport, peisaj sau eveniment, însă recomand folosirea cu un aparat cu sistem de focalizare ceva mai avansat față de Canon 6D, pentru a le vedea adevarătul potențial.
Articol și fotografii de Adrian Simonescu