(c) Adrian Simonescu

Cu Fujifilm 50-140mm F2.8 la Romania Historic Rally

În luna octombrie a acestui an, am avut plăcerea să testez obiectivul Fujifilm 50-140mm F2.8 R LM WR OIS XF, la două evenimente de automobilism sportiv impresionante, Raliul Brașovului, parte a Campionatului Național de Automobilism Sportiv și Romania Historic Rally, în localități impresionante din Brașov si Covasna, astfel ca pasionat fiind și de fotografia de peisaj, dar și de motorsport, am reușit să împac și capra și varza.

Aceste evenimente au marcat și câteva premiere:

  • Este pentru prima dată când se organizează raliu pe macadam în programul celor de la Romania Historic Rally, până acum au avut doar probe pe zăpadă;
  • Este primul raliu la care particip cu aparatură Fujifilm, față de alte evenimente la care participam doar cu Canon;
  • După 10 ani, raliul Brașovului este organizat pe macadam, așa că pentru aparatură e un test, cu atât mai mult pentru senzor.

De curând am făcut trecerea de la Canon 6D, la Fujifilm X-T2, însă nu pentru că eram nemulțumit de calitatea imaginii oferită de Canon 6D, ci pentru că doream un sistem de autofocus mai rapid, mai avansat și un corp ceva mai mic, pentru a ușura din aparatura pe care trebuie să o cari pe o distanță foarte mare, la un eveniment precum un raliu.

Partea cu sistemul de autofocus a fost intr-adevăr un pas mare, însă partea de bagaj, nu chiar. X-T2, cu grip atașat și cu un 50-140 2.8 ajung cam la aceeași greutate pe care o aveam cu un Canon 6D și un obiectiv 70-200 2.8.

Pentru X-T2 gripul aduce un plus prin prisma faptului că poți avea 3 acumulatori in același timp, care țin lejer o zi întreagă de fotografiat, undeva la 2500 de cadre, dar aduce în plus și o manevrare mai bună, rafală îmbunătățită, foarte important pentru sport și wildlife, dar și pentru cei care vor să filmeze și vor să își monitorizeze sunetul cu ajutorul căștilor, pentru că acum găsim și un port de căști, jack de 3.5mm.

Review-ul o să fie orientat către obiectivul Fujifilm 50-140mm F2.8 R LM WR OIS XF folosit cu aparatul Fujifilm X-T2, performanțele și experiența de utilizare.

Fujifilm 50-140mm F2.8 R LM WR OIS XF

Specificații tehnice

  • Focala 50-140mm (echivalent 76-213mm în format 35mm)
  • Diafragma maximă: F2.8 pe toată plaja focală
  • Diafragma minimă: F22
  • Compatibilitate cu camerele Fujifilm cu montură X
  • Distanță minimă de focalizare 1m
  • Constructie optică: 23 elemente in 16 grupe
  •  Filtru filet: 72mm
  • Dimensiuni: 82.9mm x 175.9mm
  • Greutate: 995 grame

Fiind unul dintre cele mai apreciate și singurul zoom tele luminos de la Fujifilm, l-am ales pentru test în special pentru a testa capacitățile aparatului Fujifilm X-T2, pe care l-am testat și cu un obiectiv Fujifilm 55-200, și care nu m-a mulțumit. Obiectivul 55-200 fiind foarte sharp, dar focalizarea făcându-se destul de lent și cu mici probleme de urmărire a subiectului.

Fujifilm 50-140mm F2.8 R LM WR OIS XF este construit din materiale de calitate, în mare parte din metal , cu inele pentru autofocus și zoom bine poziționate și cu o cursă lină, dar cu suficientă rezistență.

Inelul de diafragmă este și el poziționat perfect, poate fi manevrat foarte ușor, iar cursa lui este efectuată cu click, singurul impediment fiind că poate fi atins și modificat din greșeală atunci cand faci zoom.

Autofocusul este foarte rapid, silentios si precis, urmărirea subiectului, cu subiect care se apropie din față, la viteze mari fiind foarte precis, ratând foarte rar cadre, la rafală de 11 cadre pe secundă.

Cu siguranță acest obiectiv, folosit cu Fujifilm X-T3 o să se descurce și mai bine, aparatul având un sistem de autofocus mai performant.

Focalizarea manuală nu este atât de ușor de efectuat precum a unui obiectiv pe un DSLR, fiind acționată electronic, însă este lină, un avantaj pentru cei care vor folosi obiectivul pentru video.

Alte specificații importante

  • Produce un bokeh placut la diafragmă 2.8 și se pastrează și la diafragme mai închise.
  • Culori, micro-contrast si claritate plăcute, așa cum de altfel sunt majoritatea obiectivelor Fujifilm X
  • Calitatea optică este foarte bună, pe toată plaja focală, începând de la 2.8 centrul fiind perfect sharp la orice diafragmă
  • La diafragma 2.8 colțurile nu sunt foarte sharp, însă devin perfect sharp începând cu F4
  • Vignetarea este foarte prezentă la 2.8, însă dispare la F4, iar in editare poate fi înlăturată complet
  • Aberații cromatice nu există, distorsiuni foarte mici, la capătul 50m
  • Stabilizarea de imagine foarte eficientă și autofocusul precis și foarte rapid, mult mai rapid și mai precis față de Fujifilm 55-200
  • Obiectivul este din seria WR (weather resistent – rezistent la stropi de ploaie și praf)
  • La pachet vine cu parasolar, foarte util și pe care recomand să îl folosiți așa cum a fost gândit și nu întors pe obiectiv.
  • În pachet mai are și un colier de trepied, foarte bine gândit, care poate fi îndepărtat la nevoie, însă recomand utilizarea lui. Este suficient de înalt încât să iți permită să îl poți ține cu mâna și să încapă mâna între el și obiectiv. E foarte util pentru fotografia de peisaj sau atunci când se folosește un trepied și echilibrează perfect aparatul
  • L-am folosit în zone cu praf și nu am avut probleme de praf în interior sau între corp și inelele de focus/zoom.

Am atasat câteva cadre pentru a vedea claritatea oferită de acest obiectiv, cât și culorile foarte bune redate de optica și senzorul Fujifilm.

Concluzie

Ca o concluzie, dacă folosești un aparat Fujifilm cu montură Fujifilm X și vrei un obiectiv absolut superb pentru portret, peisaj, wildlife și sport, recomand cu caldură obiectivul Fujifilm 50-140 2.8.

Articol și fotografii de Adrian Simonescu

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.