Calibrarea monitorului online: de ce e importantă și cum o poți realiza rapid online și în Windows
Iată un subiect de care ar trebui să fii interesat, mai ales dacă ești un fotograf pasionat de editarea pozelor pe care le faci, pe monitorul calculatorului de acasă. Chiar dacă îți cumperi un monitor Full HD, nu este suficient să îl conectezi la o sursă de curent electric, pentru ca acesta să îți ofere cele mai vii culori ale imaginilor surprinse. Așa că îți cum arăta mai jos cum să îți calibrezi monitorul, cu ajutorul unor pași simplu de parcurs pe net, dar și cu ajutorul sistemelor de operare Windows.
De ce este importantă calibrarea monitorului?
Pentru a te bucura de imagini cât mai clare, trebuie neapărat să calibrezi monitorul periodic, indiferent de generația din care face parte, sau de specificațiile tehnice pe care producătorul le-a trecut cu bold în dreptul acestuia. Iată care sunt motivele pentru care trebuie să treci prin acești pași:
-
Cea mai bună luminozitate pentru spațiul tău de lucru
Cum spuneam și mai sus, conectarea monitorului la o sursă de energie nu rezolvă problema cu imaginile pe care le oferă acesta, în spațiul tău de lucru. Luminozitatea este cel mai bun exemplu, în acest sens. Calibrarea monitorului are menirea de a corecta setările făcute în mod implicit la luminozitatea ecranului, ajustându-le în funcție de cantitatea de lumină ce pătrunde în zona ta de lucru.
Nu este indicat să lucrezi cu un monitor ale cărui setări de luminozitate nu au mai fost modificate încă din fabrică. În cazul în care luminozitatea este prea mică, pe termen lung, poți acuza dureri de cap, sau probleme oculare ce pot implica purtarea de ochelari. În acest caz, calibrarea monitorului va ajusta nivelul luminozității, astfel încât tu să ai mereu parte de cea mai bună lumină a ecranului, bucurându-te de o experiență de utilizare mult mai bună.
-
Culorile vor fi mai puțin distorsionate
Un nivel gamma excelent înseamnă culori mai puțin distorsionate, adică la un nivel cât mai natural, din perspectiva ochiului uman. Acest “nivel gamma” descrie valoarea matematică dintre ROȘU, VERDE și ALBASTRU (culori trimise către ecran) și cantitatea de lumină emisă de monitor. În cazul în care nu rezolvi această chestiune tehnică, prin calibrarea monitorului tău din Windows, imaginile pot fi redate ușor distorsionate, mai ales la marginile culorilor.
-
Intensitate corectă a culorilor (balanța de culori)
Cei care au deja ani buni de experiență în domeniul de image editing, știu că acest motiv pentru care se calibrează monitorului este poate și cel mai important. Balanța de culori reprezintă ponderile intensităților de culoare, atunci când sunt afișate de monitorul calculatorului tău. Dacă balanța de culori nu este calibrată, atunci ecranul va părea ca afișează mai mult sau mai puțin dintr-o culoare.
Cele mai afectate culori de aceasta disfuncționalitate sunt cele neutre. Spre exemplu, pe un ecran necalibrat, albul sau griul pot fi cu ușurință transformate în nuanțe de roz. Așadar, o calibrare corectă a monitorului tău va garanta o percepție cât mai naturală a culorilor din pozele pe care le editezi, la un nivel optim de luminozitate.
-
Echilibrarea nivelului de contrast al imaginilor
Rata de contrast reprezintă diferență de luminozitate dintre cea mai luminoasă imagine afișată de un monitor și cea mai întunecată. Atunci când monitorul nu este calibrat corespunzător, imaginile întunecate sunt cele mai expuse. De exemplu, negrul nu va mai avea acea tentă întunecată și clară, ci va apărea pe monitor mai mult ca un gri deschis. De aceea, calibrarea monitorului va regla rata de contrast a acestuia, iar culorile afișate vor fi cât se poate de aproape de realitate.
Calibrarea monitorului online – Metoda 1
Prima platformă online pentru calibrarea monitorului despre care vorbim astăzi este Photo Friday. Plansa de lucru a programului te ajută să îți ajustezi simplu și rapid contrastul și luminozitatea monitorului, pentru o cât mai bună optimizare a tonurilor de gri. Modul de lucru este unul cat se poate de simplu: trebuie să lucrezi la setările pentru luminozității și a contrastului, până când vei putea distinge clar toate nuanțele de gri.
Calibrarea monitorului online – Metoda 2
După părerea multora, Lagom LCD Monitor Test Pages este una dintre cele mai bune platforme online, pentru calibrarea corectă a monitorului. Tot ce trebuie să faci este să intri pe site și să urmezi cei 14 pași ai tutorialului explicativ, din care vei afla cum se vor face corect ajustările de contrast, culori și luminozitate la monitor.
Calibrarea monitorului online – Metoda 3
Încă un site ce îți poate oferi ajutorul sperat, pentru calibrarea propriului monitor, este Online Monitor Test. De fapt, vei fi pus față în față cu un tutorial împărțit pe pași, prin care vei învăța cum se poate realiza calibrarea monitorului de la PC, într-un timp cât mai scurt.
Calibrarea monitorului în Windows prin funcția “Calibrare culori ecran”
- Dacă sistemul de operare pe care îl utilizezi pe calculator este Windows 7, iată care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgi, pentru a putea calibra rapid monitorul: În căsuța meniului de Start, tastează “calibrare”
- Dacă sistemul de operare pe care îl utilizezi pe calculator este Windows 8.1, tot ce trebuie să faci este să scrii “calibrare” în căsuța meniului de Start și apoi click direct pe “Calibrare culori ecran”.
- Dacă sistemul de operare pe care îl utilizezi este Windows 10, tot ce trebuie să faci este să scrii “calibrare” în căsuța Barei de Activități, apoi click direct pe “Calibrare culori ecran”.
În afară de doar câteva mici diferențe de grafică a elementelor din interfața expertului “Calibrare culori ecran”, pașii de calibrare a culorilor sunt aceiași.
- Pentru a începe, trebuie să apeși pe butonul ”Următorul”;
- Pe display va apărea un scurt de mesaj, prin care ești rugat să apeși butonul “Meniu”, dedicat exclusiv monitorului; dacă nu ai putut localiza acest buton, îți recomandăm să consulți manualul de utilizare;
- Același mesaj îți va furniza instrucțiuni complete despre modul în care se configurează setările meniului monitorului, astfel încât să obții cele mai bune rezultate cu funcția “Calibrare culori ecran”.
- După ce ai urmat toți pașii propuși de instrucțiunile respective, apasă din nou pe “Următorul”;
După apăsarea butonului “Următorul”, se va deschide o nouă fereastră, în care vei afla mai multe informații despre cum se reglează nivelul gamma. Privește cu multă atenție acest pattern demonstrativ, pentru a înțelege care este cea mai bună mostră de imagine, ce poate defini un nivel bun gamma. Apoi, apasă “Următorul”.
Pe afișajul următor, apare și opțiunea “Ignoră reglarea luminozității și a contrastului”, dar nu este recomandat să o utilizezi. Spunem asta, pentru ca un nivel corect de luminozitate / contrast poate determina radical modul în care arată imaginile apărute pe ecranul monitorului tău. Apoi, apasă butonul “Următorul” pentru a continua.
Vei putea observa în partea stângă a imaginii un cursor vertical, pe care îl poți ajusta pentru a seta nivelul gamma, până la nivelul în care imaginea obținută va fi asemănătoare cu cea din exemplul de la pasul anterior. Încearcă să setezi acest nivel cât mai precis, deoarece setarea corectă a acestuia este hotărâtoare pentru setările ulterioare. Apoi, apasă “Următorul”.
În următoarea fereastră afișată vor apărea instrucțiuni despre procedura corectă de ajustare a luminozității. Citește cu atenție instrucțiunile oferite, apoi apasă butonul “Următorul”.
Controalele monitorului sunt cele care execută ajustările pentru contrast și luminozitate, însă în tot acest proces, conteaza foarte mult și calitatea hardware-ului din PC. Pentru că monitoarele diferă de la produs la produs, aceste afisaje nu arată altceva decat instrucțiunile de calibrare, nu și rezultatele efective.
Următoarea etapă: ajustarea balanței de culori, o ajustare executată din software. Citește cu atenție instrucțiunile apărute în această fereastră, apoi apasă butonul “Următorul”:
Se vor utiliza cursoarele de sub elementele pentru nuanțele de roșu, verde și albastru, pentru a se încerca să se obțină o nuanță gri cât mai naturală. Acest proces necesită timp și o deosebită atenție, pentru a se ajunge la un rezultat optim.
Dacă vrei să vezi modificările realizate în funcția de calibrare a culorilor, poți comuta fără probleme între setările inițiale și cele din prezent.
Iată cum se poate realiza calibrarea monitorului, atât prin modalități de ajustare online, cât și prin funcțiile de ajustare din versiunile de Windows 7, 8.1 și 10. Pentru ca pozele pe care le realizezi cu ajutorul unei camere foto să își păstreze aceeași intensitate, indiferent de calculatorul pe care îl utilizezi, calibrarea monitorului reprezintă un mod de corectare extrem de utilizat, mai ales că “îmbătrânirea” acestuia se face în timp, fiind imposibil de a sesiza “diluările” cromatice produse gradual.