(c) Deea Buzdugan

Fotografia de sailing cu Canon EOS R

Pasiunea mea pentru fotografia de sailing a apărut acum 3 ani, după ce am participat ca sailor la Rolex Middle Sea Race în Malta.

Practic sailing-ul ca sport (yacht racing) de 5 ani și, la acea renumită competiție de offshore sailing din Malta, am descoperit și fotografia de sailing. Acolo am avut șansa și bucuria să îl cunosc pe Kurt Arrigo, fotograful oficial al competiției și cel mai bun fotograf de sailing din lume, să povestim despre acest gen de fotografie și m-am întors acasă „virusată”.

La scurt timp am urmat cursul de fotografie la F64 cu Dl. Radu Grozescu și am început să experimentez, să mă joc, să fac fotografie de sailing la diverse competiții din țară și din străinatate.

Văzut din afară, de pe mal, acest sport extraordinar de complex, poate părea lipsit de adrenalină. Și unul dintre lucrurile pe care vreau să le captez în fotografiile mele este adrenalina care atinge uneori cote maxime. Practicând acest sport am avantajul de a știi exact care sunt momentele cele mai intense, care este desfășurarea unei competiții și cu ce se confruntă veliștii (sailors).

Un alt tip de cadru pe care îl „vânez” în afara celui care surprinde acțiunea, viteza și adrenalina, este cel artistic, în care mă joc cu lumina și culorile.

De obicei, în fotografia de sailing folosec o camera DSLR Canon EOS 5D Mark III și de când a apărut camera Mirrorless Canon EOS R mi-am dorit să o testez în acest tip de fotografie.

Și uite că a venit momentul la Poseidon Balchik Black Sea International Regatta 2019 – ultima etapă din Cupa României și ultima etapă a Trofeului Black Sea Sailing, care a avut loc în perioada 29 august – 1septembrie, și la care echipa de yacht racing Simina (Yacht Club Electrica Balkan) a cărei membră sunt, a participat. La finalul acestei regate la care am fost sailor și fotograf, echipa Simina a plecat acasă cu trei medalii de bronz: locul 3 la regată, locul 3 la Trofeul Black Sea Sailing și, cel mai important, locul 3 la Cupa României 2019.

Cei de la F64 au fost deschiși la solicitarea mea și mi-au oferit spre testare un Canon EOS R Aparat Foto Mirrorless Kit cu Obiectiv RF24-105mm f4.  

 

Și nici că se putea mai bine. A fost singura regată din întregul sezon în care, timp de 3 zile de competiție, am avut vânt foarte puternic și valuri mari – sport extrem în toată regula și un challenge maxim pentru fotograf și cameră. Trecând peste capacitățile pe care trebuie să le ai pentru a nu te lovi sau a nu lovi camera în timp ce un velier de 8 tone sparge valuri de 2-3 m sau planează pe ele, cu o înclinare de 20 – 40 de grade, de a nu încurca echipajul în timpul manevrelor care se desfășoară la bord, ai imperios nevoie de o cameră performantă pentru a capta fotografii bune.

Și Canon EOS R s-a descurcat excelent în aceste condiții extreme.

Fotografiile prezentate sunt făcute de pe barca Simina, aflată în competiție, barcă care se deplasa cu o viteza de 7–10 noduri (aprox. 13-18 km/h), fiind supusă la o mișcare laterală stânga dreapta (ruliu) și la una față spate (tangaj), pe un vânt de 15-25 noduri (aprox. 28-45 km/h) și valuri de 2-3 m înălțime. Ele surprind fie membrii echipajului – care sunt și ei în mișcare executând manevre, fie celelalte bărci aflate în competiție, supuse și ele aceluiași complex de forțe de mișcare. Și peste toate acestea eu, fotograful, mă aflam în mișcare, încercând să îmi mențin echilibru în acest roller coaster dar cu siguranță nici o secunda nu am putut sta complet nemișcată.

În aceste condiții ai nevoie de cel mai bun auto focus posibil, o comunicare foarte rapidă între cameră și obiectiv, caracteristici pe care EOS R le deține. In plus, vine și cu avantajul focalizării la limita cadrului.

De asemenea, sistemul de stabilizare a imaginii cu care este prevăzut obiectivul zoom Canon RF 24-105mm F4 IS USM mi-a fost de mare ajutor.

O noutate față de toate obiectivele Canon pe care am descoperit-o este noul inel de control – pe care poti customiza orice tip de setare dorești: balansul de alb, expunerea, shutter speed-ul, ISO-ul, etc., fapt care iți mărește viteza de fotografiere. Având în dotarea camerei și preview-ul fotografiilor în vizor, nu a mai fost nevoie să iau aparatul de la ochi pentru a vedea imaginea surprinsă și a face eventualele modificări în setări, ci am putut face ajustarea în timp real. Ajustările pot fi făcute foarte repede în timp ce tragi cadru după cadru, fără să te miști, fără să privești în jos la ecranul LCD, neratând astfel momente care cu siguranță nu se vor repeta în yacht racing. Ai nevoie să fii cât de rapid posibil.

M-a încântat mult și faptul că este o cameră mai ergonomică și mai ușoara comparativ cu EOS 5D Mark III – fiind mai facil de manevrat în condițiile de fotografiere specifice acestui sport.

Alte plusuri pe care le-am sesizat la Mirrorless-ul Canon EOS R :

-focalizare și declanșare prin atingerea ecranului LCD

– ecranul mobil articulat care permite mișcări complete

– preview-ul fotografiilor in vizor

– touch-bar-ul de lângă ochean pe care îti poți seta limitele superioare și inferioare de valori pentru oricare dintre parametrii camerei: balansul de alb, expunerea, shutter speed-ul, ISO-ul, etc.

O mare bilă albă primește și inelul adaptor EF care îți dă posibilitatea de a folosi lentilele vechi EF sau EFS colectate de-a lungul timpului.

Concluzie

Imaginile cu care m-am întors din aceasta aventură, captate cu Canon EOS R și Obiectivul RF24-105mm f4, au o calitate cel puțin la fel de bună ca cea a celor obținute cu DSLR-ul din dotare.

Cu siguranță, pentru mine și fotografia mea de sailing, tranziția spre mirrorless este viitorul!

 


Articol și fotografii de Deea Buzdugan

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.