DCIM100GOPROGOPR9480.JPG

Jurnal de călătorie – Vlogging în Praga cu Go Pro Hero 7 Black Edition

Eu sunt Fadia și sunt pasionată dintotdeauna de content. El e Mihai și a prins gustul graficii. Împreună ne jucăm de vreun an de-a vlogging-ul de călătorie și, după ce ne-am chinuit în fel și chip să stabilizăm imagini din vacanțele noastre și să filmăm pe sub apă la mare și altceva decât bule de aer, ne-am zis că trebuie neapărat să trecem la artileria grea în materie de aparatură foto-video, așa că ne-am aruncat un ochi la micuțul GoPro Hero 7 Black Edition, care promitea să le facă pe toate, și stabilizare a imaginii, și filmare impecabilă pe sub apă. Desigur, o cameră de acțiune ar putea fi cam prea mult pentru ce avem noi nevoie, ai putea crede, însă am prins momentul oportun pentru a-i da un prim test. Am fost în Praga pentru câteva zile, unde am închiriat două Segway și două scutere electrice, ca să vedem superbul oraș medieval pe câte două roți. Și cum ambele mâini ale fiecăruia dintre noi urmau să stea fixe pe ghidon (mai mult ale mele, că eram mega-panicată), o montură de piept sau de cap ar fi fost numai bună pentru a filma pentru vlog, fără să pierdem din emoția momentului. 

I-am luat un card de memorie de 32 Gb, pentru că oricum aveam de gând să descărcăm tot ce filmam pe parcursul unei zile, odată ajunși în camera de hotel. L-am setat pe 1080p, 30 de cadre pe secundă și unghiul wide, așa că cei 32 de Giga au fost arhisuficienți pentru aproximativ o oră și jumătate de filmare continuă. GoPro-ul „sparge” brutul în mai multe filmulețe de dimensiuni mai mici, cam cum face și o cameră de bord. 

După o săptămână cu GoPro-ul în mână, am și câteva concluzii despre această cameră.

5 lucruri care mi-au plăcut la Go Pro Hero 7 Black Edition

1. Dimensiunea aparatului

Îți încape cu ușurință doar într-o palmă și e extrem de ușor, așa că poți filma fără să îți obosească mâna deloc. Pentru vlogging e absolut genial, de sporturi extreme nici nu mai merită să menționez. Aproape că uiți că îl porți după tine.

În ciuda greutății sale mici, calitatea materialelor este una premium, demnă de brand-ul GoPro.

2. Unghiul de vizualizare al imaginii

 WOW! Asta am spus prima dată când am văzut ce și cum am filmat cu GoPro-ul. Nu sunt sigură că vederea mea periferică are un unghi așa mare! Să spunem doar că poți folosi acest dispozitiv pe post de cameră ascunsă. Nimeni nu-și va da seama că apare în cadru. Deși distorsionează imaginea pe margini, să nu uităm de obiectivele fish-eye. 

Am fost nevoită să zoom-ez digital în post-procesare anumite cadre, pentru că îmi intraseră degetele în imagine, deși ele erau pe aparat. Asta înseamnă super-wide!

3. Stabilizarea imaginii

Cred că mai bine începeam cu specificația asta. Când am văzut reclama oficială făcută de cei de la GoPro și am auzit de termenul hypersmooth stabilization, am crezut că e doar o denumire comercială, pentru o stabilizare mediocră. Luând în calcul dimensiunile aparatului, nu am crezut că poate avea o stabilizare optică la superlativ.

Praga e înțesată de străduțe cu piatră cubică, iar pe Segway și pe e-scooter plimbarea a părut mai degrabă ca o ședință de vibromasaj anticelulitic. Serios, era imposibil să nu te miști din toate încheieturile, mai ales dacă prindeai ceva viteză, așa că niciun alt aparat de filmat nu era mai potrivit decât GoPro-ul ăsta. Filmarea e impecabilă din punct de vedere al stabilizării. 

4. Sunetul

Mereu am zis să spargem pușculița și să ne luăm două lavaliere care să capteze un sunet mai bun, care nu are nevoie de atât de multă editare la montaj. Pe GoPro Hero 7 sunetul e impecabil. Și spun asta după ce am filmat primele cadre acoperind cu degetul, din greșeală, unul dintre microfoanele aparatului. E aproape la fel de bun și atunci când bate vântul, adică în timpul deplasării. Asta chiar ne-a surprins.

5. Meniul intuitiv

– Îl poți regla așa cum vrei din doar câteva setări, pe care le poți face pe display-ul cu touch. Ne-am bucurat să descoperim comenzile vocale, pe care însă le-am dezactivat în momentul în care am început să filmăm propriu-zis, de frică să nu ne „mănânce” prea multă baterie. Dar e chiar cool să spui doar „GoPro, start recording!”, iar el să facă întocmai. 

Mai poți opta pentru închiderea display-ului, după aproximativ un minut de filmare, pentru reducerea luminozității și pentru oprirea LED-urilor roșii, separat unul de celălalt, care arată că ești în REC. Asta dacă vrei să conservi niște energie și să apuci să filmezi câteva minute extra.

(c) Fadia Alexandra

Ce nu mi-a plăcut la Go Pro Hero 7 Black Edition

I-am tot căutat cusururi, dar nu i-am găsit decât unul singur. Bateria. Asta s-ar putea să te intereseze, mai ales dacă îți propui să filmezi o zi întreagă și nu te mai întorci în camera de hotel sau nu ai nicio priză pentru acumulator la îndemână. La setările pe care le-am făcut noi, deci la consumul minim, acumulatorul ține vreo două ore, cu indulgență. Destul de puțin. Știam că varianta Black Edition de la GoPro 7 are un acumulator detașabil, dar nu ne-am gândit să mai luăm unul cu noi, pe care să îl avem de rezervă, așa că am prins doar o bucățică din Praga prin obiectivul lui. Nu aveam nici bateria externă cu noi, cea pe care o foloseam pentru telefoanele mobile, așa că ne-am întors la filmarea clasică, după ce turul pe Segway și scuter electric s-a încheiat.

Ne-am bucurat pe deplin să folosim o cameră al cărei preț nu vine doar din amprenta brand-ului care a creat-o, ci din specificațiile demne de numele pe care îl poartă. Așa că… when in doubt, always choose black! 

 

Articol și fotografii de Fadia Alexandra


Tu ce cameră de acțiune recomanzi pentru filmări în vacanțe?

 

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.