(c) Tudor Mihai

Cu Osmo Pocket la Polifest

Merită sau nu  să îti cumperi “micul Osmo”? – cea mai mică cameră stabilizată pe 3 axe produsă de DJI. Pot spune tare si răspicat DA!, am avut ocazia prin intermediul celor de la F64  să  testez cateva zile Osmo Pocket  la Polifest cel mai mare eveniment organizat de Universitatea Politehnica din Bucresti. Pot spune ca am rămas placut surprins de cât de  multe lucruri poți să realizezi cu o cameră care nu depașește înalțimea unui telefon și  cântărește cât un pachet de cărți și pe care poți să o pui in tocul cu care vine in pachet  și să o iei în buzunar.

(c) Tudor Mihai

Cei de la DJI sunt cunoscuți pentru sistemele lor de stabilizare și chiar dacă ai spune că “micul Osmo” este o jucărie ajungi să te convingi  înca din primele clipe când iei contact cu el că este un gimbal cât se poate de precis si performant. El dispune de o triplă stabilizare (mecanică, optică si digitală) pentru a obține imagini fară tremur în orice situație. De asemenea are o cameră cu un senzor 1/2 .3”CMOS, de 12MP cu o diafragmă luminoasă cu un F2.0 si cu un unghi de cuprindere de 80º echivalent cu 26mm. Are un ISO cuprins intre 100-3200  atât pe modul foto cât și video, fotografiază la o rezolutie maximă de 4000×3000 pixeli (Raw și JPG in modul pro) și cel mai important aspect poate filma 4k în 60fps la un bitrate de 100Mbps și FHD 1080 până la 120fps (in modul slowmotion).

Grație triplei stabilizări si a diafragmei deschise am obtinut fotografii decente și în lumină slabă dar poți realiza si expuneri lungi in modul pro de până la 2-3 sec direct din mână.

 

De asemenea are o baterie de 875mAh ce a reusit să mă țină aproximativ 2h dar poate fi conectat la o baterie externă prin portul usb C din partea inferioară si poate trimite curent si telefonului prin portul universal de care dispune lăsandu-te să  filmezi cât doresti fără să îți mai faci griji.

Chiar daca nu ești profesionist, cei de la DJI au conceput o aplicație (DJI mimo) cu  ajutorul căreia  poți înăța cum să obții imagini spectaculoase datorită scurtelor tutoriale pe care le ai la dispoziție sau te poți folosi de modul Story care folosește o serie de mișcari ale camerei si tranziții capturând diferite secvențe pe care le editează ulterior în mici filmulețe  full HD gata de postat pe rețelele de socializare direct din aplicație.

(c) Tudor Mihai

Cu toate  că micul Osmo vine cu un ecran color tactil pe care poți naviga, prin meniul intuitiv și poți face setări, te incurajez să descarci aplicația pentru a profita la maxim de potențialul micului Osmo. Cei de la DJI sunt cunoscuți pentru meniurile intuitive ale produselor acestora, nu trebuie decât să descarci aplicația din Magazin play (pentru Android) sau App store (pentru Apple) si sa contectezi adaptoarul din cutie direct in portul de încărcare al telefonului  sau să conectezi Osmo Pocketul Bluetooth si în mai putin de 5 minute ești gata de a captura momentele speciale din viața ta si ale familiei tale.

O dată intrat în aplicație ai la dispoziție 6 moduri creative (Timelapse, Slowmotion, Video, Photo, Pano si Story), dar cele mai spectaculase, din punctual meu de vedere și pe care sigur le vei incerca sunt:

  • modul Timelapse prin intermediul caruia poți crea timelase-uri dar si Motionlapse -uri spectaculoase având posibilitatea de a seta pana la 4 poziți ale camerei si un temporizator cuprins între 5 minute și infinit;
  • modul Slowmotion care îti oferă posibilitatea de a filma FHD 1080 cu 120fps dar la un zoom de 4x;
  • modul Pano cu care poți crea panorame 3×3 si 180º;
  • fuctia Active Track (valabil in modul Timelapse,Slowmotion și Video)prin care daca selectezi un subiect din cadru,camera îl va urmări într-un mod inteligent ținându-l mereu în centrul cadrului.

Puncte forte

  • Posibilitatea de a se încarcare de la o baterie externă în timp ce filmezi;
  • Posibilitatea de a încarca și telefonul din bateria sa;
  • Costructie solidă si un aspect premium;
  • Greutatea si dimensiuni reduse;
  • Meniu intuitiv și ușor de folosit;
  • Existenta unui slot de card microSD cu o capacitate suportantă de până la 256gb;
  • Conectare prin Bluetooth;
  • Posibilitatea de a-ți personaliza Osmo Pocketul cu diferite accesorii;
  • Autonomie bună;
  • Sistem de racire pasiv si silențios.

Puncte slabe

 

  • Toată greutatea camerei este susținută într-un port conectat la telefon;
  • Imposibilitatea de a modifica diafragma;
  • Imposibilitatea de a realiza unele mișcări manual, similare cu cele din modul Story.

Concluzie

Dji Osmo Pocket este un gimbal pe care îl recomand celor care vor să învețe să filmeze și să monteze video și nu doresc să investească  foarte mult în echipament pentru început dar si celor care vor să își creeze amintiri de neuitat cu un aspect cinematic în  vacanțe și nu numai.

Articol și fotografii de Tudor Mihai

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.