Ce poți face cu un aparat lansat în 2005?

Postat de: F64 F64

Fotografie. Da, acesta este răspunsul.

De multe ori subapreciem aparatele care nu mai sunt la modă din cauza numărului de pixeli sau pentru că nu filmează 4K. Însă uităm un lucru, ceea ce contează este viziunea, conceptul și creativitatea. Vei fi surprins atunci când limitele tehnologice pot deveni un portal către imaginație. Orice poate deveni o provocare, iar prin aceste lucruri putem experimenta și evolua din punct de vedere artistic.

Deși a fost lansat în august 2005, faptul că are “doar” 12.8 megapixeli, iar 3200 ISO este limita maximă, nu m-a împiedicat să îl folosesc ca pe o unealtă pentru îndeplinirea scopului meu. Îndrăgostit de obiectivul 50mm/1.4 de când l-am cumpărat, nu a mai fost dat jos de pe body o lungă bucată de vreme. Un obiectiv fix te va provoca întotdeauna și îți va pune mintea mai mult la contribuție. Vei face mult mai multă mișcare, iar gambele se vor tonifia.

Canon EOS 5D va rămâne cu siguranță în istorie ca unul din cele mai bune aparate Full Frame din perioada sa.

Chiar și în ziua de astăzi poți fi surprins de paleta de nuanțe a culorilor. Poți printa fotografii 50x70cm fără absolut nicio reținere. După 10 ani de la lansarea sa încă mai dețineam un 5D și mi-am propus să îl folosesc la maxim. Primul proiect care s-a întins pe durata a nouă luni de zile a s-a transformat în expoziția mea de debut din cadrul “Bucharest Photofest 2016”.

 

 

Ballerina Project” poate fi considerat un studiu de lumini și umbre, mișcări înghețate în timp, forme și volume ce tind spre un ideal interior. Fotografiile funcționează ca o fereastră prin care privitorul are acces la viziunea și lumea interioară a celui care reușește să surprindă emoția creată prin mișcare, imagini ce invită la contemplație. Fundalul uniform scoate mai mult în evidență subiectul având acel aer grafic ca rezultat al clar-obscurului ce dă volum și al liniilor de lumină care îmi aduc aminte de crochiurile studiate în liceul de arte plastice Tonitza.

Concluzia este să nu te lași niciodată limitat de unealta pe care o folosești, descoperă “punctele slabe” și încearcă să o folosești creativ. Gândește-te doar la “sculele” pe care le foloseau fotografii pe care îi admirăm și a căror albume le contemplăm. Reperele noastre sunt de fapt rezultatul viziunilor artistice, nu tehnologia avansată.

 


Articol și fotografii de Alberto Bolocan.
test - array(0) { }

Comentarii

Sortează după:
  • Dată
  • Raspunsuri
  • Ultima activitate

Lasă un comentariu

Adresa de E-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Top