(c) Alberto Bolocan

Ce poți face cu un aparat lansat în 2005?

Fotografie. Da, acesta este răspunsul.

De multe ori subapreciem aparatele care nu mai sunt la modă din cauza numărului de pixeli sau pentru că nu filmează 4K. Însă uităm un lucru, ceea ce contează este viziunea, conceptul și creativitatea. Vei fi surprins atunci când limitele tehnologice pot deveni un portal către imaginație. Orice poate deveni o provocare, iar prin aceste lucruri putem experimenta și evolua din punct de vedere artistic.

Deși a fost lansat în august 2005, faptul că are “doar” 12.8 megapixeli, iar 3200 ISO este limita maximă, nu m-a împiedicat să îl folosesc ca pe o unealtă pentru îndeplinirea scopului meu. Îndrăgostit de obiectivul 50mm/1.4 de când l-am cumpărat, nu a mai fost dat jos de pe body o lungă bucată de vreme. Un obiectiv fix te va provoca întotdeauna și îți va pune mintea mai mult la contribuție. Vei face mult mai multă mișcare, iar gambele se vor tonifia.

Canon EOS 5D va rămâne cu siguranță în istorie ca unul din cele mai bune aparate Full Frame din perioada sa.

Chiar și în ziua de astăzi poți fi surprins de paleta de nuanțe a culorilor. Poți printa fotografii 50x70cm fără absolut nicio reținere. După 10 ani de la lansarea sa încă mai dețineam un 5D și mi-am propus să îl folosesc la maxim. Primul proiect care s-a întins pe durata a nouă luni de zile a s-a transformat în expoziția mea de debut din cadrul “Bucharest Photofest 2016”.

 

 

Ballerina Project” poate fi considerat un studiu de lumini și umbre, mișcări înghețate în timp, forme și volume ce tind spre un ideal interior. Fotografiile funcționează ca o fereastră prin care privitorul are acces la viziunea și lumea interioară a celui care reușește să surprindă emoția creată prin mișcare, imagini ce invită la contemplație. Fundalul uniform scoate mai mult în evidență subiectul având acel aer grafic ca rezultat al clar-obscurului ce dă volum și al liniilor de lumină care îmi aduc aminte de crochiurile studiate în liceul de arte plastice Tonitza.

Concluzia este să nu te lași niciodată limitat de unealta pe care o folosești, descoperă “punctele slabe” și încearcă să o folosești creativ. Gândește-te doar la “sculele” pe care le foloseau fotografii pe care îi admirăm și a căror albume le contemplăm. Reperele noastre sunt de fapt rezultatul viziunilor artistice, nu tehnologia avansată.

 


Articol și fotografii de Alberto Bolocan.

Alți fotografi au mai citit și:

4 Comments

  • Un aparat foto de nota 10

  • Ma bucur sa citesc un astfel de articol pe blog-ul F64, mai ales ca incepand cu 2017 aceasta camera a fost redescoperita si revizuita, in mod pozitiv, de marii youtube-ri intr-ale fotografiei.
    Exista asadar, pe youtube.com, comparatii intre Canon 5D si Canon 5D Mark III sau chiar Mark IV. Stiu, multi vor spune ca nu suporta comparatie, dar din punctul de vedere al calitatii imaginii, aceasta camera este la inaltime. Bineinteles, nu are valori ISO mari, nu poate filma, nu suporta o cadenta mare, dar cu toate astea este o camera deosebita, cu ajutorul careia poti obtine imagini deosebite.

  • […] Ce poți face cu un aparat foto lansat acum 14 ani? […]

  • Foarte frumos articolul!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.