Fujifilm X-H1 | Un combo ideal pentru reportaje

Prima impresie când am luat Fujifilm X-H1 în mână a fost WOW. Are un grip cu un design mult mai bun decât alte aparate testate până în acest moment. Cu siguranță, nu îți va fi frică că îl vei putea scăpa, efectiv simți că se mulează în mână. Deși este un aparat din gama mirrorless, body-ul este destul de măricel și seamănă mult cu un DSLR.

(c) Alberto Bolocan

Ce mi-a plăcut la Fujifilm X-H1?

Cel mai mare plus este sistemul de stabilizare pe 5-axe IBIS (integrat in body), lucru ce îl face un aparat bun pentru reportaje atunci când nu aveți timpul necesar pentru a seta un gymbal sau un trepied. Construit din aliaj de magneziu, este protejat impotriva intemperiilor (weather sealed) și poate fi folosit pe timp de ninsoare fără probleme.

Obiectivul folosit, Fujinon XF 18-135mm f/3.5-5.6 R LM OIS WR, cu o plajă asemănătoare în echivalentul focalei 27-206mm pe „Full Frame”, este arhisuficient pentru un obiectiv „all around”. Faptul că nu este mai luminos este singurul inconvenient, însă stabilizarea de imagine a obiectivului împreună cu performanțele ISO compensează destul de bine în condiții de lumină slabă.

(c) Alberto Bolocan

Puncte slabe

Acumulatorul este cel mai dezamăgitor lucru, nu ține decât două ore pe modul video și te poate lăsa baltă când îți este lumea mai dragă. Cu siguranță, versiunile viitoare vor fi semnificativ îmbunătățite, conform celor de la Panasonic. Pentru o ieșire de o singură zi în natură recomand 4-5 acumulatori. Declanșatorul mi s-a părut puțin prea sensibil, nu o singură dată realizând că aparatul filma fără ca eu să îmi doresc acest lucru. Nici autofocusul nu m-a cucerit, iar „focus-peaking” în modul manual nu evidențiază planurile așa cum mă așteptam (fiind obișnuit ce-i drept cu cel al softului „Magic Lantern”, unde zona focalizată iese mai mult în evidență). Efectul de moiré este și el prezent, contrar așteptărilor.

Cum s-a comportat pe teren?

Ambele video-uri realizate cu Fujifilm X-H1 au fost filmate din mână folosind noul profil de culoare – Eterna (ale cărui nuanțe sunt absolut superbe), despre care Fujifilm spune că este dedicat celor care filmează și vor să obțină o gamă dinamică cât mai extinsă.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=WAPJ60EzgW4[/embedyt]

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=NGzDfT3uJXI[/embedyt]


Concluzie

Aparatul full frame Fujifilm X-H1 cu obiectivul Fujinon XF 18-135mm f/3.5-5.6 R LM OIS WR s-au dovedit a fi o combinație foarte bună pentru reportaje și documentare scurte, în special când nu ai luxul și posibilitatea de a transporta echipament adițional pe teren. Stabilizarea încorporată a body-ului, împreună cu cea a obiectivului fac posibilă filmarea din mână a cadrelor cu focala de 135mm (echivalentul a 206mm pe Full Frame). Caracteristici precum 4K și 120fps în mod Full HD deschid noi posibilități pentru creativitate.


Articol și videoclipuri de Alberto Bolocan

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Cu respect pentru f64, acest “review” este absolut lamentabil, nu aduce nimic nou si contine 2 erori: e vorba de Fuji, nu de Panasonic (vezi comentariul despre baterie) si aparatul nu e full-frame. Succes si nu va mai dati cu firma in cap…

  • Deci ti-au dat domnii de la f64 un Fuji pe mana..FUUUJIII BAAAAAA…adica aparatul care reproduce cel mai fidel culorile iar tu ai pus un lut de kko si ai stricat toata cromatica. Domnilor de la F64, cand mai dati aparate pentru review dati la profesionisti nu la utilizatori de luturi degeaba.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.