Fujifilm X-H1 | Un combo ideal pentru reportaje
Prima impresie când am luat Fujifilm X-H1 în mână a fost WOW. Are un grip cu un design mult mai bun decât alte aparate testate până în acest moment. Cu siguranță, nu îți va fi frică că îl vei putea scăpa, efectiv simți că se mulează în mână. Deși este un aparat din gama mirrorless, body-ul este destul de măricel și seamănă mult cu un DSLR.
Ce mi-a plăcut la Fujifilm X-H1?
Cel mai mare plus este sistemul de stabilizare pe 5-axe IBIS (integrat in body), lucru ce îl face un aparat bun pentru reportaje atunci când nu aveți timpul necesar pentru a seta un gymbal sau un trepied. Construit din aliaj de magneziu, este protejat impotriva intemperiilor (weather sealed) și poate fi folosit pe timp de ninsoare fără probleme.
Obiectivul folosit, Fujinon XF 18-135mm f/3.5-5.6 R LM OIS WR, cu o plajă asemănătoare în echivalentul focalei 27-206mm pe „Full Frame”, este arhisuficient pentru un obiectiv „all around”. Faptul că nu este mai luminos este singurul inconvenient, însă stabilizarea de imagine a obiectivului împreună cu performanțele ISO compensează destul de bine în condiții de lumină slabă.
Puncte slabe
Acumulatorul este cel mai dezamăgitor lucru, nu ține decât două ore pe modul video și te poate lăsa baltă când îți este lumea mai dragă. Cu siguranță, versiunile viitoare vor fi semnificativ îmbunătățite, conform celor de la Panasonic. Pentru o ieșire de o singură zi în natură recomand 4-5 acumulatori. Declanșatorul mi s-a părut puțin prea sensibil, nu o singură dată realizând că aparatul filma fără ca eu să îmi doresc acest lucru. Nici autofocusul nu m-a cucerit, iar „focus-peaking” în modul manual nu evidențiază planurile așa cum mă așteptam (fiind obișnuit ce-i drept cu cel al softului „Magic Lantern”, unde zona focalizată iese mai mult în evidență). Efectul de moiré este și el prezent, contrar așteptărilor.
Cum s-a comportat pe teren?
Ambele video-uri realizate cu Fujifilm X-H1 au fost filmate din mână folosind noul profil de culoare – Eterna (ale cărui nuanțe sunt absolut superbe), despre care Fujifilm spune că este dedicat celor care filmează și vor să obțină o gamă dinamică cât mai extinsă.
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=WAPJ60EzgW4[/embedyt]
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=NGzDfT3uJXI[/embedyt]
Concluzie
Aparatul full frame Fujifilm X-H1 cu obiectivul Fujinon XF 18-135mm f/3.5-5.6 R LM OIS WR s-au dovedit a fi o combinație foarte bună pentru reportaje și documentare scurte, în special când nu ai luxul și posibilitatea de a transporta echipament adițional pe teren. Stabilizarea încorporată a body-ului, împreună cu cea a obiectivului fac posibilă filmarea din mână a cadrelor cu focala de 135mm (echivalentul a 206mm pe Full Frame). Caracteristici precum 4K și 120fps în mod Full HD deschid noi posibilități pentru creativitate.
Articol și videoclipuri de Alberto Bolocan
2 Comments
Cu respect pentru f64, acest “review” este absolut lamentabil, nu aduce nimic nou si contine 2 erori: e vorba de Fuji, nu de Panasonic (vezi comentariul despre baterie) si aparatul nu e full-frame. Succes si nu va mai dati cu firma in cap…
Deci ti-au dat domnii de la f64 un Fuji pe mana..FUUUJIII BAAAAAA…adica aparatul care reproduce cel mai fidel culorile iar tu ai pus un lut de kko si ai stricat toata cromatica. Domnilor de la F64, cand mai dati aparate pentru review dati la profesionisti nu la utilizatori de luturi degeaba.