Review Canon 6D Mark II și Sigma 135mm ART, cu Costin Fetic
- F64
- 11minutes read
Am avut ocazia, cât și bucuria ca în primul weekend din decembrie în care am ales să plec în Bucovina unde iarna s-a instalat de pe-atunci, să primesc de la F64 un Canon 6D Mark II și un Sigma 135mm f/ 1.8 ART.
Astfel, pe lângă echipamentul meu din care în mare parte din timp am folosit un Canon 6D și Sigma 20mm f/1.4 ART, am folosit ca partener pe distanță focală mai lungă echipamentul primit de la F64.
Având în vedere faptul că Bucovina e un loc cu maxim potențial fotografic în legătură cu fotoreportajul despre și cu oamenii autentici ai locurilor de acolo, tradițiile, portul, obiceiurile cât și în legătură cu fotografia de peisaj, echipamentul primit a fost ideal pentru a surprinde ambele situații.
Foto: Costin Fetic
Sistemul AF cu 45 puncte de tip încrucișat, display-ul cu unghi variabil, cele 6.5 cadre pe secundă în rafală sau ISO-ul maxim la o valoare de 40.000 sunt doar câteva dintre specificațiile acestui body care în combinație cu pasiunea de a fotografia m-au ajutat să obțin fix ceea ce am vrut. Am ales, în mare parte, să folosesc body-ul pe continious shooting mode + AI Focus pentru a nu rata niciun moment. Cu siguranță că formatul fișierelor este cel pe care îl folosesc 100% din timpul în care fotografiez din ultimii 5-6 ani, .”cr2” ( formatul RAW ).
Am folosit body-ul și la valori ISO scăzute, cât și ridicate ( chiar și peste 1000 uneori ) în condiții de temperatură scăzută, până la -25°C și niciodată peste -10°C, fapt care nu m-a împiedicat cu absolut nimic să obțin fotografiile dorite.
De exemplu, comparându-l cu body-ul meu, 6D, cele 45 de puncte de tip încrucișat împreună cu display-ul cu unghi variabil, dar și cele 6.5 cadre pe secundă în rafală de pe Mark II, sunt lucrurile care fac diferența majoră! Într-adevăr, sunt mici schimbări și la designul body-ului, mici îmbunătățiri la rezoluție, dar, din punctul meu de vedere, aceste mici schimbări/îmbunătățiri nu fac diferența la fel cum fac cele precizate puțin mai sus. Sincer, nu m-ar fi deranjat încă un slot pentru card, dar nici acest lucru nu reprezintă o problemă majoră.
Concluzionând, 6D Mark II împreună cu obiectivele potrivite reprezintă una din cele mai bune alegeri de pe piața Canon pentru fotografii de peisaj, portret, fotojurnalism și, uneori, chiar dacă nu e punctul lui forțe, pentru fotografii cu subiecte în mișcare, în funcție de situație.
Foto: Costin Fetic
Focala de 135mm pusă lângă o diafragmă cu deschidere maximă de f/1.8 pe un obiectiv atât de bine construit ca toate din seria SIGMA ART probabil că reprezintă visul oricărui fotograf, fie el de peisaj, portret, eveniment ș.a.m.d.
Pentru că, de obicei, indiferent de obiectiv, dacă nu este nevoie, nu folosesc extremele diafragmei, am făcut fotografii începând cu f/2.0 până la f/8.0 în cazul peisajelor. Chiar dacă obiectivul nu era calibrat pe body pentru că, din păcate, multe dintre ele au nevoie de calibrare pentru a nu face back sau frontfocus, am avut o precizie foarte bună la focus ( am avut și norocul ca obiectivul să nu aibă nevoie de calibrare ), iar despre cât de sharp sunt fotografiile făcute cu acest obiectiv, vă puteți convinge cu ochii voștri în fotografiile din acest articol.
Comparându-l , de exemplu, cu Canon 135 f/2 pe care l-am avut în teste în primăvară, Sigma 135mm e un obiectiv mult mai sharp, cu viteză de focus mult mai bună, desigur o deschidere maximă a diafragmei mai mare, dar, din păcate, mult mai greu. ( 750g Canon VS 1130g Sigma)
Da, e un minus pentru fotografii ca mine care urcă cu ghiozdanul în spate ore în șir pe munte, prin zăpadă și prin ger pe timpul iernii, dar totodată, principalul target al acestui obiectiv nu îl reprezintă fotografia de peisaj, ci fotografia de portret.
Foto: Costin Fetic
Puncte forte:
- Valoarea diafragmei maxime
- Construcția obiectivului
- Lipsa lens flare-ului în cele mai multe dintre cazuri cât și a vignetarii majore
- Rapiditatea focusului
Puncte slabe:
- Greutatea
Foto: Costin Fetic
Ca o concluzie generală, pentru tipul de fotografii pe care l-am făcut eu, acum, 6D Mark II-ul împreună cu Sigma 135mm ART și cu încă un obiectiv wide e o alegere mai mult decât bună. Cu siguranță, întotdeauna există loc de mai bine, dar asta dacă există loc și de mai mult în bugetul alocat de fiecare dintre voi pentru echipament.
Articol și fotografii realizate de Costin Fetic.
1 Comment
Acum 1 luna mi-am cumpărat și eu un 6D Mark 2 și un obiectiv Tamron 24-70mm G2. Dar am o problema. Fotografia prin vizor nu e atât de Sharp in punctul de focus și lipsesc detaliile. Dacă fotografiez prin modul live treburile se schimbă. De ce oare? Să fie din cauza camerei sau a obiectivului. Am mers cu camera înapoi și mi-a zis că dacă vreau poze Sharp la f2.8 in plină zi dar la umbră îmi trebuie un bliț pentru poze clare. L-am testat pe trepied la aceleași satari și fotografiile prin vizor, in punctul de focus, sunt puțin blurate și lipsesc nici detalii fata de aceeași fotografie prin modul live.
Mă puteți ajuta cu aceasta “problemă” a mea.
Mulțumesc frumos.