(c) Andrei Gîndac

La pas cu A7R II și Andrei Gîndac

Pentru că nu am mai ieșit la o tură foto prin oraș de foarte mult timp și pentru că am simțit că e momentul să fac trecerea de la Nikon-ul meu Df full-frame, la Sony, am decis să profit de ceața în care se afla Bucureștiul în ultima perioadă. Am scos la plimbare un Sony A7R II, cu un Sony 70-200mm f/2.8.

M-am gândit la acest aparat pentru că am auzit lucruri bune atât despre mirrorless-uri, cât și despre acest aparat, în special. Ce mi-a atras atenția la specificațiile lui ar fi faptul că are modul de silent shooting, are un senzor foarte bun, din ce am văzut în review-uri și are megapixeli cât să îți ajungă să printezi o fotografie pe dimensiunea unei clădiri întregi. Sau cel puțin, asta se spune 🙂 .

Am început plimbarea din Parcul Cișmigiu, unde am prins puțin din starea locului, m-am îndreptat spre Calea Victoriei și am trecut fugitiv printr-un târg de Crăciun, organizat în piața Ateneului, unde am profitat de luminile și atmosfera caldă, să văd ce poate face această combinație, deloc rea, de 70-200mm cu un A7R II.

Ce mi-a plăcut aici a fost că am obținut un câmp de profunzime și culori foarte plăcute, am reușit să focalizez foarte ușor chiar și cu subiect în mișcare, și faptul că am simțit o diferență de greutate a aparatului, chiar și cu tele-ul montat.

Pe de altă parte, am experimentat și banding pe câteva fotografii. Cu privire la banding, nu pot decât să mă bucur că am experimentat pe pielea mea, să văd cum se manifestă și să pot află mai multe apoi.

Sony
(c) Andrei Gîndac

Așadar,  aceste dungi pot apărea în anumite situații, atunci când folosești modul silențios, la viteze de expunere mari, cu lumini artificiale diferite sau poziționate într-un mod care nu e pe placul aparatului 🙂 .

Mergând mai departe în scurta mea excursie pe străzile orașului, am ajuns și în centrul vechi, unde m-am bucurat de ceață și de străduțe destul de liniștite. Pentru că nu era o seară agitată de weekend, desigur. Un centru vechi liniștit, e un centru vechi plăcut.

Sony
(c) Andrei Gîndac

Am intrat puțin în curtea bisericii Stavropoleos unde am avut un moment de “stai așa, nu mișca” cu prietena mea, Maria.

Dintr-una într-alta am ajuns la Piața Națiunilor Unite, capătul Căii Victoriei. Ce se vede în prima imagine din galeria de mai sus este un tribunal în ceață (referindu-mă strict la clădire).

Și, pentru că se făcuse deja foarte frig, am decis să mai merg într-un singur loc și să închei plimbarea foto. Așa că am ales să trec printr-un parc care îmi place cel mai mult atunci când e ceață, parcul Izvor.

Chiar dacă eram înghețat de frig, aparatul înca rezista! Nu am încheiat însă plimbarea în parcul Izvor până la urmă, ci am făcut o oprire și la Basarab, unde nu m-am oprit niciodata să fac o fotografie. Și de tot m-am oprit. Sau…aparatul cel puțin.

Da, atenție la temperaturi începand cu 0 grade, mergând spre minus. Nu știu dacă este o problemă pentru toate mirrorless-urile din gama de top, dar eu am pățit-o cu bateria acestui aparat, chiar dacă s-a întâmplat la finalul aceastei plimbări de câteva ore prin ger. Cred că o baterie de rezervă, ținută în buzunar la cald, ar rezolva această situație.

Drept încheiere nu pot să spun decât că Bucureștiul arată mai bine ca niciodată atunci când e în ceata și vă recomand să-l explorați, la picior, în vizibilitate redusă, dar învăluiți în mister. În ceea ce privește aparatul, dupa 8 ani de utilizat Nikon, cântărind pros and cons, cred că mirrorless-ul e varianta pe care voi merge și eu în continuare. Lumină bună tuturor!

Articol și fotografii de Andrei Gîndac.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.