Studiu Epson România: Locul fotografiei în viețile românilor

  • În ciuda miilor de imagini păstrate pe rețele sociale, majoritatea românilor pariază pe albumele foto pentru păstrarea fotografiilor peste ani
  • 38% dintre români țin fotografiile de suflet în ramă
  • Fotografiile printate cu noile imprimante Epson rezistă până la 300 de ani
  • 90% dintre locuitorii din Polonia, Maroc, Africa de Sud, Arabia Saudită și EAU au pierdut fotografii stocate digital
  • 87% dintre români au suferit cel puțin o dată același tip de pierdere

epson

Unul din patru români are peste 10.000 de fotografii stocate exclusiv în conturi de social media, pe smartphone și în camera foto și aproape 87% dintre români au pierdut cel puțin o dată imagini cu valoare sentimentală din cauza rătăcirii sau defectării unui dispozitiv digital în care își păstrau amintirile. Sunt doar două dintre concluziile sondajului derulat de Epson România la nivel național, cu privire la relația pe care o au românii cu fotografiile pe care le realizează.

„Astăzi, producem cel mai mare volum de imagini din istorie. Potrivit unei estimări Keypoint Intelligence, în anul 2017 s-au realizat 1,2 trilioane de fotografii la nivel global. Cu acest studiu ne-am propus să aflăm cum stau lucrurile și la nivel național și concluziile pe care le avem arată că digitalul și print-ul sunt compatibile. Acum este cel mai potrivit moment pentru fotografia pe hârtie, pentru că le oferă oamenilor prilejul să fie selectivi și să materializeze cu ușurință amintirile pe care nu vor să le uite”, declară Simona Decuseară, Sales & Marketing Manager Epson România și Bulgaria.

Epson

Din studiul realizat mai reiese că românii își păstrează majoritatea imaginilor în medii de stocare digitală, aproape 75% dintre acestea aflându-se în memoria telefoanelor inteligente și a computerelor personale, dar și că 35% dintre oamenii din țara noastră au imprimat fotografii pe hârtie în cursul acestui an.

De asemenea, peste 45% dintre români consideră că un album foto este locul cel mai probabil în care cineva ar putea găsi o fotografie cu ei peste mulți ani și doar puțin peste 20% își îndreaptă votul către rețelele de socializare cu privire la acest aspect. În ce privește comportamentul față de fotografiile imprimate, 62% dintre respondenți au spus că le păstrează în albume foto sau în cutii ori sertare, iar 38% le țin înrămate, la vedere.

Epson a realizat studiul ca parte a programului #WishIdPrintedIt, prin care promovează în rândul publicului larg importanța păstrării imaginilor valoroase în format fizic, ferite de riscurile la care este în general expusă și vulnerabilă informația digitală. În acest context, Epson a lansat noua serie de imprimante foto cu 5 culori din gama EcoTank, care sunt livrate cu cerneală suficientă pentru a imprima 1.500 fotografii de format 10x15cm, fotografii garantate să reziste timp de până la 300 de ani, datorită cernelii Claria Premium.

Sondajul a fost realizat cu un eșantion de 900 de respondenți cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani, dintre care 60% sunt femei și 40% sunt bărbați, în perioada octombrie – noiembrie.

De ce să continui să printezi? Îți dăm 3 motive:

#1  Îți păstreazi amintirile în siguranță

Tehnologia este vulnerabilă: laptop-urile și hard-urile ne mai sabotează uneori. Există nenumărate forumuri online cu povești ale oamenilor care și-au pierdut fotografiile de la nuntă și de la alte momente importante, pentru că au fost șterse accidental. De asemenea, nu exista vreo garanție că device-urile din viitor vor mai putea citi formatele fotografiilor de acum, dacă nu îți descarci constant actualizări și nu îți modernizezi arhivele. Potrivit sondajului campaniei #WishIdPrintedIt, majoritatea oamenilor au între 1.000 și 4.999 de fotografii neimprimate pe care le țin stocate în rețelele de socializare, în smartphone și în camerele digitale. Ar fi aproape tragic pentru oricine să își piardă toate aceste amintiri valoroase într-un „accident digital”, așadar evitarea unei astfel de situații neplăcute este posibilă prin imprimarea imaginilor prețioase.

#2 Dă viață amintirilor

Pur și simplu, nu există înlocuitor pentru fotografia imprimată atunci când e vorba de imortalizarea momentelor importante din viață. Și, în timp ce înmulțirea exponențială a utilizatorilor de telefoane inteligente și de tehnologii mobile din ultimii zece ani a adus cu sine o creștere a numărului de fotografii realizate, mulți au devenit dependenți de platformele social media pentru a-și găzdui și afișa amintirile. Dar de ce să nu te înconjori cu amintirile plăcute în loc să se lași să „adune praf”, uitate în spațiul de stocare digital? În plus, ramele de fotografii sunt obiecte decorative excelente pentru orice casă și, prin imprimarea și organizarea fotografiilor în albume, poți asigura accesul facil la amintirile valoroase pentru mulți ani.

#3 Rămâi în contact cu emoțiile

Uneori, persoanele dragi trăiesc departe de noi sau au trecut în neființă, iar sentimentul de a nu le mai putea vedea sau de a nu ni se mai aminti de amintirile grozave croite împreună cu ei devine copleșitor. A ține între degete o fotografie imprimată de calitate ridicată este mult mai satisfăcător decât a o privi pe ecran. Este un memento tangibil al unei amintiri pe care am creat-o cu cineva special din viața noastră și un mod foarte bun de a ne aduce un zâmbet atunci când avem mai mare nevoie de el.

Rețelele sociale și mediile de stocare digitală au locul lor, dar nu aduc nimic din senzația de a ține o poză în propriile mâini. Campania #WishIdPrintedIt de la Epson ne amintește să salvăm toate fotografiile „exilate” în adâncurile digitale. Cu ajutorul imprimantei foto EcoTank L7160, cel mai recent model adăugat de Epson gamei inovatoare EcoTank, putem imprima până la 1.500 de imagini de calitate, fără margini, în confortul propriilor case, cu cerneala cu care este livrat echipamentul.

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.