Sony 18-135mm: probabil singurul obiectiv de care vei avea nevoie în concediu

Postat de: F64 F64

Sony 18-135mm f/3.5-5.6 OSS: probabil singurul obiectiv de care vei avea nevoie în concediu.

Înainte să trecem la detaliile despre obiectiv, mă simt dator să deschid articolul cu câteva justificări. Prima dintre ele ține de experiența proprie a includerii echipamentului foto în bagajul de concediu.

O escapadă de-un weekend în munți s-a soldat cu 4 obiective prime, cu focale cuprinse între 16 și 135mm. Ce țin minte de atunci sunt peisajele, aerul curat și schimbul constant al obiectivelor. Așa că nevoia unui obiectiv all-round a devenit realitate, motiv pentru care Sony 18-135mm f/3.5-5.6 OSS a devenit brusc mai interesant.

Spun “brusc” pentru că obiectivul este primul pe care Sony l-a lansat după o pauză de aproximativ 4 ani. Timp în care Sony a călcat pedala lansărilor camerelor și obiectivelor full frame, făcându-i pe fani să se întrebe dacă nu cumva japonezii au uitat de APS-C.

Chiar dacă cei mai vocali comentatori s-au declarat complet dezamăgiți de lansarea unui obiectiv kit după o pauză de 4 ani, Sony 18-135mm f/3.5-5.6 OSS este un obiectiv care nu este destinat celor care doresc performanțe de revistă.

Sony 18-135mm
(c) Dan Pandrea

Cui îi este destinat Sony 18-135mm f/3.5-5.6 OSS?

În câteva cuvinte: oamenilor care nu doresc să schimbe prea des obiectivele. Tocmai de aceea Sony oferă acum posibilitatea de a cumpăra obiectivul la pachet cu modelul a6300. Coincidența face ca exact această pereche să mă însoțească într-o călătorie de aproximativ 4000 de kilometri.

Prima oprire: Budapesta

În cele câteva ore de petrecut prin străzile din Budapesta, perechea Sony a6300 și Sony 18-135mm f/3.5-5.6 OSS  a ieșit în evidență prin două lucruri. Primul este greutatea – doar 730 de grame – deloc supărătoare după un drum de aproximativ 10 ore. Al doilea lucru remarcat imediat este distanța focală variabilă. Mai exact, satisfacția de a te apropia foarte mult de subiect, fără “a face zoom cu picioarele”. Dacă folosești obiectivul de kit 16-50mm și ți se pare satisfăcător, Sony 18-135mm f/3.5-5.6 OSS te va surprinde foarte plăcut prin zoom-ul de 7.5x. Acesta poate fi și motivul pentru care anumiți posesori de Sony E APS-C vor alege obiectivul 18-135mm.

A doua oprire: Hallstatt, Austria

Versatilitatea Sony 18-135mm f/3.5-5.6 OSS iese în evidență în momentul în care introduci peisaje, arhitectură și wildlife în aceeași ecuație.

A doua oprire a călătoriei a avut loc în Hallstatt, un sat pitoresc din Alpi, la vreo 70 de kilometri de Salzburg. Ca orice așezare specifică epocii medievale, străzile sunt înguste și m-au făcut să utilizez mai des focala de 18mm (27mm pentru cei ce gândesc în date full frame). Însă Hallstatt se află fix lângă lacul cu același nume. Pescărușii, lebedele și rațele au solicitat utilizarea focalei de 135mm.

Pentru panorame am ales să surprind întregul lac de la punctul de panoramă 5 Fingers din Obertraun, satul de lângă Hallstatt. Deși Sony a6300 are un mod de panoramă, am ales să trag cadrele separat și să le editez ulterior în Adobe Lightroom și Photoshop.

A treia oprire: Viena

Pentru că prima zi de vizitare a capitalei Austriei a început destul de târziu, am folosit Sony 18-135mm f/3.5-5.6 OSS și pe timp de noapte. Obiectivul nu va face minuni, având în vedere că diafragma maximă este de f/3.5 și este disponibilă doar la 18mm.

Stabilizarea optică ajută mult mai ales când te apropii de 135mm, iar orice posibilitate de a ține ISO-ul la valori decente este mai mult decât binevenită. Viteza autofocusului are, de asemenea, de suferit pe timp de noapte. Din fericire, Sony 18-135mm f/3.5-5.6 OSS are un comutator prin care am trecut foarte ușor pe focalizare manuală ori de câte ori a fost nevoie. Cu această ocazie, am putut reconfigura unul dintre cele două butoane Custom de pe Sony a6300 pentru altceva decât tipul de focus.