Canon M100 – opinia utilizatorului, cu Alexandra Crisbășan

Postat de: Alexandra Crisbășan Alexandra Crisbășan

Am avut la dispoziție câteva zile pentru a testa noul Canon M100 și vreau să menționez încă de pe acum că am fost plăcut suprinsă. La prima vedere, pare camera ideală pentru vlogging, având în vedere faptul că nu are vizor, este foarte mică, ușoară și vine cu acel mod de netezire al pielii (pe care nu l-am testat însă). Tot de pe acum vreau să menționez că am testat acest aparat ca un fotograf, nu ca un vlogger sau videograf.

De ce spun că am fost plăcut surpinsă? Deoarece cu excepția câtorva aspecte, acest mic mirrorless face față cu brio stituațiilor de fotografie foarte diverse. Dar să le luăm pe rând:

Construcție

Suficient de mic încât să încapă în buzunarul de la geacă și suficient de ușor încât să nu-l simți, Canon M100 poate fi din acest punct de vedere companionul ideal pentru fotografia de stradă. Deși lipsa vizorului probabil că îi va deranja pe destul de mulți fotografi, te obișnuiești destul de repede cu ecranul rabatabil, pentru a prinde cadre din unghiuri mai rar abordate, mai ales că poți focaliza folosind touchscreen-ul.

Senzația pe care o ai când îl folosești prima oară te face să te întrebi dacă nu cumva o să-l scapi (în caz că nu ai curea) fiindcă nu dispune de niciun fel de grip sau design care să-ți ofere un spațiu dedicat unde să ții mâna stabil și confortabil. Fiind foarte ușor (303g), ai acea senzație de jucărie, care te face să te întrebi dacă chiar poate face față subiectelor în mișcare, unui concert, fotografiei de noapte etc. Cu atât mai mult atunci când ai echipat obiectivul de kit de 15-45mm cu o diafragmă maximă de f/3.5.

Ei bine, află că da, face față. Dar o să citești mai jos despre asta.

Revenind la construcție, trebuie să recunosc că este puțin frustrant să deschizi compartimentul dedicat cardului SD. Funcționează pe un mecanism simplu, însă căpăcelul este atât de bine camuflat în restul design-ului încât s-ar putea să nu observi la prima vedere de unde trebuie să tragi (ușor) ca să îl deschizi. Însă, pe de altă parte și asta poate constitui un avantaj. Te asigur că nu ți se va întâmpla să te pomenești cu compartimentul deschis (dacă nu cumva îl strici dându-ți seama de unde să-l deschizi).

Butonul de On/Off este plasat în mijlocul rotiței de moduri și este destul de mic. Dacă ai mâini mari sau unghii lungi, o să-ți dea puțin de furcă.