(c) Alexandra Crisbășan

Canon M100 – opinia utilizatorului, cu Alexandra Crisbășan

Am avut la dispoziție câteva zile pentru a testa noul Canon M100 și vreau să menționez încă de pe acum că am fost plăcut suprinsă. La prima vedere, pare camera ideală pentru vlogging, având în vedere faptul că nu are vizor, este foarte mică, ușoară și vine cu acel mod de netezire al pielii (pe care nu l-am testat însă). Tot de pe acum vreau să menționez că am testat acest aparat ca un fotograf, nu ca un vlogger sau videograf.

De ce spun că am fost plăcut surpinsă? Deoarece cu excepția câtorva aspecte, acest mic mirrorless face față cu brio stituațiilor de fotografie foarte diverse. Dar să le luăm pe rând:

Construcție

Suficient de mic încât să încapă în buzunarul de la geacă și suficient de ușor încât să nu-l simți, Canon M100 poate fi din acest punct de vedere companionul ideal pentru fotografia de stradă. Deși lipsa vizorului probabil că îi va deranja pe destul de mulți fotografi, te obișnuiești destul de repede cu ecranul rabatabil, pentru a prinde cadre din unghiuri mai rar abordate, mai ales că poți focaliza folosind touchscreen-ul.

Senzația pe care o ai când îl folosești prima oară te face să te întrebi dacă nu cumva o să-l scapi (în caz că nu ai curea) fiindcă nu dispune de niciun fel de grip sau design care să-ți ofere un spațiu dedicat unde să ții mâna stabil și confortabil. Fiind foarte ușor (303g), ai acea senzație de jucărie, care te face să te întrebi dacă chiar poate face față subiectelor în mișcare, unui concert, fotografiei de noapte etc. Cu atât mai mult atunci când ai echipat obiectivul de kit de 15-45mm cu o diafragmă maximă de f/3.5.

Ei bine, află că da, face față. Dar o să citești mai jos despre asta.

Revenind la construcție, trebuie să recunosc că este puțin frustrant să deschizi compartimentul dedicat cardului SD. Funcționează pe un mecanism simplu, însă căpăcelul este atât de bine camuflat în restul design-ului încât s-ar putea să nu observi la prima vedere de unde trebuie să tragi (ușor) ca să îl deschizi. Însă, pe de altă parte și asta poate constitui un avantaj. Te asigur că nu ți se va întâmpla să te pomenești cu compartimentul deschis (dacă nu cumva îl strici dându-ți seama de unde să-l deschizi).

Butonul de On/Off este plasat în mijlocul rotiței de moduri și este destul de mic. Dacă ai mâini mari sau unghii lungi, o să-ți dea puțin de furcă.

Meniul și folosire

Meniul este extrem de simplificat. Ai impresia că cei de la Canon au eliminat mai bine de jumătate din funcțiile obișnuite ale unui aparat foto. Și în timp ce, da, pe rotiță de exemplu, nu mai avem moduri precum P sau M, cumva această simplificare te face să fii mai atent la ceea ce vezi pe ecran în locul setării continue a funcțiilor.

Aici se vede cel mai mult de ce le-ar fi util vloggerilor. Accentul se pune pe Auto și video. În așa fel încât să fii gata să declanșezi oricând sau să filmezi oriunde (deși ai o limitare de 29 și ceva de minute. Adică, nu filmează până ți se umple cardul).

Totuși, ce le-a scăpat în vedere celor de la Canon este cât de repede se aprinde și se stinge acest mirrorless. Pot spune că am ratat câteva cadre fiindcă am așteptat secunde bune să se deschidă, iar asta pentru un fotograf de stradă (și nu numai) poate fi destul de supărător.

Calitatea imaginilor

Canon M100
(c) Alexandra Crisbășan

Păi să vedem: Canon M100 vine cu un senzor de 24.2mp, surprinde elementele din cadru destul de în detaliu, indiferent de lumina în care fotografiezi. Deși zgomotul de imagine tipic este în continuare prezent, după cum se poate vedea din fotografii, acesta nu deranjează și nu strică, detaliile încă sunt prezente, bine conturate și este loc de a procesa imaginile la discreție. Cumva văd în acest caz zgomotul de imagine ca pe o semnătură, o mică notă grunge, așa. Iar cui nu-i place, îl poate elimina ușor în programele de procesare.

Am menționat că l-am folosit cu obiectivul de kit 15-45mm f/3.5 (care prezintă distorsiuni minore mai ales la 15mm) și am rămas plăcut surprinsă de rapiditatea și precizia focalizării. Am făcut fotografii din taxi, noaptea pe stradă din mers, prin oraș cu oameni mișunând în jur și s-a descurcat excelent.

A clacat însă de câteva ori când am folosit intens rafala. S-a blocat, ecranul a devenit negru și a trebuit să apăs pe off și să aștept cam jumătate de minut să se închidă pentru a-l putea reporni și folosi din nou fără probleme.

Filtrele nu prea le-am folosit, fiindcă prefer controlul pe care mi-l oferă programele de procesare, însă pot spune că filtrul alb-negru este unul dintre cele mai bune pe care le-am încercat pe un aparat foto.

Mai jos este o fotografie direct din cameră realizată cu acel filtru.

Canon M100
(c) Alexandra Crisbășan

Și iată și o serie de cadre neprocesate pentru a-ți da seama exact cât de departe poți merge.

Ce mi-a plăcut la Canon M100

  • Focalizare rapidă și precisă, ideal pentru fotografie de călătorie, stradă. Este bun pentru fotografia de noapte, merge folosit și în cazul evenimentelor,
  • Zgomotul de imagine care nu interferează cu multitudinea de detalii din imagine,
  • Corpul compact,
  • Filtrul alb-negru,
  • Durata bateriei, nu m-a lăsat la greu!
  • Simplificarea funcțiilor.

Ce nu mi-a plăcut

  • Lipsa vizorului,
  • Lipsa a unui grip, unui spațiu care să-mi permită să-l țin mai bine în mână atunci când fotografiez,
  • Se deschide greu, ratezi cadre,
  • Clachează când îl folosești intens în rafală.

Concluzie

Cu siguranță Canon a făcut un mare salt în ceea ce privește aparatele foto mirrorless. Însă dacă acesta se vrea a fi un aparat mai mult dedicat vloggerilor, nu înțeleg de ce nu au integrat filmarea la o calitate mai bună (4k? deja a devenit o modă) și infinită ca timp sau mai bine spus, să poți filma în limita cardului. Nu știu ce au vrut să obțină, pot spune doar că au opținut un aparat foto bun, pentru cineva mid level, unul comfortabil pentru un profesionist și o alegere excelentă pentru un începător într-ale fotografiei (deși nu are vizor, iar asta îi ajută mult pe începători când vine vorba de compoziție, încadrare etc. este ideal în rest).

Îl recomand mai ales pentru fotografii de călătorie. Cei care preferă city-break-urile cu prietenii, celor care tocmai ce-și descoperă pasiunea pentru acest domeniu, fotografilor de stradă și celor care merg mai mult în zona de fine-art și colaj fiindcă fișierele foto sunt la o calitate destul de înaltă ce permite alterarea lor la discreție.

Articol și fotografii de Alexandra Crisbășan.
[products ids=125037485]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.