Noul Olympus PEN E-PL9: Camera care îți evidenţiază latura creativă

Ultimul Olympus PEN lansat beneficiază de îmbunătățiri pe partea de operare cu ecranul tactil și de un răspuns mai rapid prin aplicația mobilă, pentru a vizualiza imagini recente.

În timp ce un număr tot mai mare de oameni descoperă plăcerea de a fotografia cu telefoanele lor, evoluția către a fotografia cu o cameră foto poate fi mai mult decât dificilă. Cu un aspect de invidiat și o construcție de calitate deosebită, noul Olympus PEN E-PL9 oferă un salt în ceea ce privește calitatea și controlul creativ, întâlnite de obicei în oferte mai scumpe. Cu ajutorul său, tranziția o să fie mult mai puțin chinuitoare, prin posibilitatea accesării directe prin intermediul ecranului tactil și a noului său mod de fotografiere avansată (Advanced Photo).

Dimensiunile mici ascund o gamă versatilă de posibilități de exprimare fotografică, amplificate suplimentar de compatibilitatea cu o gamă Olympus foarte bine apreciată de peste 20 de obiective M.Zuiko, precum superbul obiectiv pentru portret M.Zuiko Digital 45mm f/1.8, care combină o perspectivă plăcută cu un bokeh natural şi frumos.

Fanii producțiilor de filme pot beneficia acum de filmulete 4K, fără elemente mișcate, neclare, stabilizate în corpul aparatului, în timp ce noul bliț încorporat este intotdeauna pregatit să asigure utilizatorilor EPL9 lumină suplimentară. Aceia care sunt nerăbdători să-și partajeze online noile realizări, pot profita de noua conectivitate combinată Bluetooth și Wi-Fi, cu smartphone-urile.

Programat pentru a fi livrat începând cu mijlocul lunii martie, Olympus PEN E-PL9 va fi disponibil în culorile alb, negru sau maro, în varianta corp de aparat sau kit cu un obiectiv.


 

Exprimare

Creșterea opțiunilor creative pe care o cameră le aduce, este insoțită adesea de un sistem de meniuri înfricoșător, pe măsură. În încercarea de a elimina aceste bariere, Olympus PEN E-PL9 vă permite să începeți treptat călătoria, în noua experimentare fotografică, prin selectarea programelor creative direct de pe ecranul tactil, înainte de a trece la setări mai tradiționale.

Selectează modul AUTO pentru a permite camerei să identifice diverse situații fotografice, feţe, grupuri și chiar mișcare și să aleagă într-o clipită cea mai bună setare pentru tine. Dacă simți nevoia de a ajusta ceva – nu te teme, controlul prin intermediul ecranului tactil cu glisoare îți permite reglarea luminozităţii, culorii, contrastului și a altor setări comune. Răsucește ecranul în jos pentru un selfie de o calitate superioară și puteți selecta modul e-Portrait, pe ecranul tactil, pentru a netezi tonurile de culoare ale pielii, direct în cameră.

Toate acestea le vei găsi într-un corp de cameră foarte mic și ușor, cu un aspect traditional, dar în același timp modern.

Artă dar nu numai de dragul artei

Olympus a fost unul din pionierii care a lansat Filtrele Art cu mulți ani în urmă, însă modalitatea de lucru, la atingere, le aduce la viață într-un nou mod, făcând posibilă compararea efectelor mai ușoară ca niciodată, direct pe ecran. Pe lângă filtrul Bleach Bypass (Ignorare albire), filtrul Instant Film (Film instantaneu) este și el o noutate în lista de 16 Filtre Art – un detaliu nostalgic comparativ cu culorile exagerate ale primelor aparate foto instant.

Utilizează-le în lumina zilei și efectele vor fi subtile. Utilizează-le noaptea cu bliț, pe oameni și o fotografie posibil întunecată se transformă: zonele mai întunecate devin verzi și pielea capăta o strălucire caldă, se crează astfel o imagine cu o atingere modernă, dar şi cu o senzație de nostalgie.

Bazându-se pe asta, Olympus a făcut disponibil accesul la modurile scenă și de pe ecranul tactil. Pur și simplu atingeți scurt de două ori imaginea care este cea mai apropiată de ceea ce ai în minte să realizezi și camera alege setările potrivite. Accesul inovativ la un control creativ simplificat este oferit prin noul mod de fotografiere avansată – Advanced Photo (AP). Olympus a fost pionierul multor tehnici de lucru, precum Live Composite, care în mod obișnuit erau adânc îngropate în meniurile camerei, rămânând de multe ori nedescoperite. Vrei să îi faci o fotografie prietenului tău, creând o pictură noaptea, în fața unei clădiri luminate? În mod obișnuit era aproape imposibil, acum însă atingi scurt pictograma în modul AP, așează E-PL9 pe o suprafață solidă și sunteți gata de lucru. Poți explora beneficiile expunerii multiple, HDR, panoramă extinsă, chiar şi focus bracketing – o tehnică avantajoasă pentru fotografierea de detalii.

Un proces de învățare

Un nou set de tutoriale video ușor accesibile, de tip “Cum să..”, găzduite pe aplicația gratuită OI.Share care gestionează transferul fără fir (wireless) al imaginilor de la cameră la telefon, oferă sfaturi utile pentru utilizarea E-PL9.

Vorbind despre transferul de imagini: camera combină Bluetooth LE cu Wi-Fi pentru a se asigura că E-PL9 este mereu conectat cu smartphone-ul, chiar și atunci când este in modul repaus. Vrei să vezi și să imporți câteva imagini pe care tocmai le-ai fotografiat, dar camera este înapoi în geantă?

Nici o problemă. Deschide aplicația și trezește camera fără a fi nevoie să o scoți din geantă și să o pornești.

Calitate prin tehnologie

Ce atuuri mai are E-PL9 în mânecă pentru a te ajuta fotografiile să iasă în evidenţă? O altă inovație de pionierat a lui Olympus este stabilizarea imaginii încorporată în corpul camerei (IS). Reducând posibilitatea apariției fotografiilor mișcate în lumină scăzută, acest sistem este legat de rapidul procesor de imagine TruePic VIII, care echipează OM-D E-M1 Mark II, vârful de gamă al camerelor Olympus și care permite camerei să aleagă timpi de expunere mai scurți, îmbunătățind considerabil șansele ca rezultatele să fie clare chiar în condiții dificile.

Utilizatorii unei camere foto sunt capabili de multă vreme să selecteze subiectul pe care doresc să îl focalizeze, dar selectarea subiectului prin atingerea direct pe ecran este mult mai intuitivă. Poţi să alegi între a atinge scurt pentru a focaliza sau a atinge scurt pentru a fotografia (poți, de asemenea, să dezactivezi selecția la atingere). Un avantaj pentru fotografiile de detaliu, rotirea ecranului și atingerea poziției precise va crește rata de succes. Având acum 121 de puncte AF de focalizare automată care acoperă cea mai mare parte a suprafeţei imaginii, utilizatorii pot focaliza acum oriunde pe ecran.

Să învățăm să iubim obiectivele

O cameră de sistem trăiește și moare prin obiectivele disponibile care se potrivesc unei game tot mai mari de subiecte de fotografiat. Mulți utilizatori actuali Olympus PEN se îndreaptă direct spre obiectivul M. Zuiko Digital 45 mm F1.8. De ce? Dacă obișnuiai să faci portrete cu telefonul sau camera foto compactă, știi că obiectivele aveau adesea un unghi prea larg pentru a fi suficient de flexibile. Din păcate pentru fața umană, unghiurile largi tind să distorsioneze trăsăturile. Un obiectiv clasic de portret, precum 45mm f/1.8 de 45mm, aplatizează perspectiva puțin, astfel devenind mult mai plăcută.

Diafragma largă oferă, de asemenea, un fundal blurat cu aspect natural (bokeh). În timp ce telefoanele doar imită din ce în ce mai mult acest efect, obiectivul potrivit crează o imagine aparte.

O zonă în care o cameră de sistem excelează într-adevăr este fotografia de aproape. Încercați obiectivul macro, de zi cu zi, M.Zuiko Digital ED 30mm f/3.5 cu camera E-PL9. Ți se deschide o lume cu totul nouă pentru captarea detaliilor la bijuterii, alimente, materiale sau flori.

Pe lângă cele peste 20 de obiective Olympus M.Zuiko disponibile în prezent, este posibil să folosești alte sute de obiective mai vechi, prin intermediul unor adaptoare diverse.

Ce este nou: Olympus E-PL9 vs E-PL8

 • Mod fotografiere avansată Advanced Photo (AP) pentru accesarea mai rapidă a modurile foto creative
 • Noua activare grafică prin ecranul tactil pentru Filtre Art, modurile AP și Scene (SCN) pentru o utilizare mai ușoară și mai rapidă
 • Conectivitate combinată Bluetooth și Wi-Fi pentru transfer de imagini mai rapid și mai simplu, către smartphone-uri
 • Bliț încorporat pentru captare de imagini în situații de lumină scăzută, cu o minimă blurare.
 • Video 4K 30P cu opțiuni pentru extragerea imaginilor statice
 • Noi filtre artistice Bleach Bypass și Instant Film
 • 121 puncte AF cu grupuri de focalizare, pentru o detectare mai precisă a mișcării și o precizie ridicată a focalizării
 • Procesorul TruePic VIII, utilizat de asemenea în modelul OM-D E-M1 Mark II, oferă o mai bună sensibilitate la lumină scăzută pentru o calitate îmbunătățită a imaginii globale într-o gamă mai largă de condiții de iluminare
 • Grip si selector funcții mai mari, finisaj rafinat de calitate superioară, cu metal și piele
 • Acces la o gama largă de tutoriale video “Cum să”, disponibile prin aplicația Olympus OI.Share.

Specificații Olympus E-PL9

 • Senzor CMOS de 16MP
 • Procesor de imagine TruePic VIII
 • Zonă de 121 Point AF pentru o precizie sporită
 • 4K 30P video cu opțiuni pentru extragerea imaginilor statice
 • WiFi încorporat care permite compatibilitatea cu aplicația OI.Share pentru controlul de la distanță și partajarea prin intermediul telefonului smartphone
 • Bluetooth LE pentru conectare în permanentă și transfer de imagine mai uniform
 • Control wireless complet al camerei prin telefonul smartphone, inclusiv fotografierea la distanță
 • Ecranul tactil se răsucește în afară și în jos
 • Dimensiuni: W 117.1mm x H 68mm X D 39mm
 • Greutate: 332g (numai corpul)

[products ids=125039947,125039948,125039949,125039950,125039951,125039952]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.