Accesorii pentru aparatele foto cu sistem Micro 4/3

Postat de: Alex Frusina Alex Frusina

Sistemul Micro 4/3 (cunoscut și ca MFT sau pur și simplu Micro Four Thirds) folosit în trecut în varianta Four Thirds pe aparatele foto DSLR, în special de către cei de la Olympus a avut o continuitate în piața aparatelor, iar în 2018 va aniversa 10 ani.

În această perioadă relativ scurtă comparativ cu alte sisteme, a reușit să se impună și să convinga multe companii, de tradiție sau mai noi, să îl folosească datorită rezultatelor încântătoare. Astăzi, pe lângă Olympus și Panasonic, acest sistem este adoptat de companii precum DJI, JVC, Kodak, Blackmagic sau Xiaomi care produc aparate Micro Four Thirds.

Aparatele acestui sistem au în comun accesorii – acele lucruri extrem de utile la care ne gândim abia după ce am cumpărat aparatul, atunci când avem mare nevoie de ele. Pentru a evita să-ți dai seama de ceea ce ai nevoie abia după achiziția echipamentului, poți parcurge acest articol pentru sfaturi.

#1 Obiective și adaptoare pentru Micro 4/3

Nu putem considera întreaga serie de obiective drept accesorii deoarece, de multe ori, se dovedesc ca fiind mai importante decât camera în sine. Și dacă tot am adus vorba de obiective, pe aparatele foto Micro 4/3 putem folosi și obiective din afara sistemului cu ajutorul adaptoarelor. Se pot pune obiective Canon EOS, Nikon F, Leica M, Pentax K și chiar Minolta MD.

Foarte des se folosesc obiective cu montura EOS pentru aparatele foto sau pentru camerele video Blackmagic, iar aici este recomandat adaptorul de la Metabones care oferă și control asupra diafragmei, focalizare automată rapidă, la care se adaugă și funcția de stabilizare a imaginii. Dacă nu îți dorești aceste funcții, focalizarea manuală este o provocare, iar ca prețul dorit să fie cât mai redus poți folosi un adaptor de la Lomo pentru EOS, iar pentru Nikon există tot ceva de la Metabones.

În cazul în care vrei să te bucuri de experiența fotografierii macro, dar consideri că un obiectiv dedicat nu merită deoarece îl vei folosi rar poți încerca inelele macro care îți permit să faci asta la prețuri modice cu rezultate bune. Dacă însă decizi că un obiectiv dedicat este ceea ce îți place și dorești o calitate mai bună a imaginii, poți găsi alternative de obiective aici.

#2 Lumini, blițuri și declanșatoare