(c) Alin Popescu

Cea mai scurtă zi din an – sfaturi de fotografiere

Zilele de iarnă sunt scurte și destul de întunecoase. Asta nu înseamnă că ne oprim din a fotografia, chiar și atunci când lumina nu este suficientă.

De fapt, cele mai interesante imagini realizate în mediul urban nu sunt cele din miez de zi ci la apus sau în ora de după, cunoscută și ca Ora Albastră.

Orașele în preajma sărbătorilor de iarnă sunt pline de lumini, decorațiunile de Crăciun adăugând și mai multă lumină străzilor aglomerate. Așa că acestea pot deveni o sursă minunată de fundaluri colorate și cu bokeh superb, ideale pentru a realiza portrete în afara studioului.

Pune mâna pe obiectivul tău favorit care îți oferă cel mai plăcut bokeh și fugi să fotografiezi!

Eu am ales să montez pe camera mea, un Sony A9, obiectivul recent lansat de Sony si anume modelul 100mm STF G Master, acesta fiind un obiectiv specializat pentru a oferi cel mai fain bokeh posibil, datorită elementului de apodizare, dar si o claritate excelentă pe zona focalizată, fiind un obiectiv din seria G Master, recunoscută pentru performanțele absolute și pentru “sticla” folosită în construcția obiectivului.

Iată câteva sfaturi de fotografiere pentru a folosi la maxim ambientul și a reda atmosfera de sărbătoare:

#1 Uită de bliț!

Când te afli într-un spațiu aglomerat din oraș, fotografierea cu un bliț poate deranja alte persoane și, de asemenea, poate atrage atenția asupra ta. Este mai bine să folosești o lampă video cu leduri, una care permite ajustarea temperaturii culorilor precum acest Yongnuo YN360II, astfel încât să poți potrivi lumina ta cu cea a orașului. În plus, blițul (dacă nu este folosit în mod corespunzător, adică modul manual) tinde să expună corect numai subiectul, nu și ambientul.

#2 Nu doar punctul de stație contează, ci și unde stă modelul

Plasează subiectul în apropierea unui stâlp de iluminat stradal (nu exact sub el, pentru că vei avea umbre urâte în jurul ochilor) sau lângă o vitrină mare și frumos iluminată, avand în același timp un fundal aglomerat, cu surse multiple de lumină. Cu cât acesta este mai aglomerat, cu atât efectul de bokeh din imaginea finală va fi mai spectaculos. Luminile diferite folosite de magazine în vitrine oferă iluminări diverse pentru subiect. Neoanele, becurile sau luminile stradale au temperaturi de culoare diferite, astfel că dacă te joci modificând balansul de alb poți obține cadre interesante. Acesta este motivul principal pentru care fotografiez RAW.

sfaturi
(c) Alin Popescu

#3 Pune accentul pe starea de spirit

Dacă dorești o imagine care să inducă o anumită stare de spirit, iluminează subiectul cu ajutorul lampii LED cu o treaptă sau două peste lumina ambientală, astfel încât subiectul să se separe mai bine de fundal. În acest fel, fundalul va fi expus mai puțin și subiectul se va evidenția în imagine, oferind un aspect 3D.

sfaturi
(c) Alin Popescu

#4 Să revenim la punctul de stație

Schimbă poziția de fotografiere, unghiul și perspectiva. Mergi pe un balcon de unde poți vedea strada sau dacă îți este accesibilă, o terasă pe acoperiș este ideală pentru a face câteva cadre în această perioadă, întrucât bifează majoritatea celor necesare pentru fotografii tematice. Lumini multe sunt de la tot orașul, oameni la fel și nici nu va mai trebui să-ți faci griji că deranjezi pe cineva sau să te lupți cu aglomerația.

sfaturi
(c) Alin Popescu

#5 Pulsul străzii

Încearcă să surprinzi pulsul străzii și starea de spirit în imagini. Profită din plin de lumina disponibilă și orice împrejurare. Spre exemplu, o lumină bună de separare este reprezentată de farurile mașinilor care vin spre subiect, așadar, după câteva momente de liniște deasupra orașului, îți poți face din nou curaj ca să profiți de străzile aglomerate.

sfaturi
(c) Alin Popescu

#6 Târgurile de Crăciun

Reprezintă o sursă excelentă de fundaluri deosebite. Dacă fotografiezi în decembrie (cea mai întunecată zi a anului este 21 decembrie, deci foarte aproape de Crăciun) este aproape imposibil să nu găsești decorațiuni în oraș. Folosește asta în avantajul tău.

sfaturi
(c) Alin Popescu

#7 Fotografiază și acasă

Vorbind de Crăciun, o sursă de lumină ușor accesibilă (și, de asemenea, o sursă pentru un efect bokeh frumos) sunt micile luminițe de Crăciun pe care le avem cu toții în casă. Pentru siguranța subiectului meu am folosit luminile cu LED-uri care sunt alimentate de la bateriile de 1,5 V, și nu de la prize. Așează luminile atât în ​​fața, cât și în spatele subiectului pentru un efect de adâncime mai pronunțat.

sfaturi
(c) Alin Popescu

#8 Ia în considerare și lumânările sau artificiile

Lumânările sau artificiile arată și ele foarte bine și pot fi amplasate aproape de subiect pentru a inspira o atmosferă puternică. Lumina acestora este caldă iar cu un ISO ridicat și o deschidere la maxim a diafragmei, acestea pot fi singurele surse de lumină.

sfaturi
(c) Alin Popescu

#9 Alte alternative de lumină

Chiar dacă nu ai acces la lumini LED (cu prețuri foarte convenabile în zilele noastre), mici trucuri precum lanterna telefonului te pot ajuta în această aventură. În plus poți plasa telefonul într-un selfie stick și cere modelului să pozeze ca și cum ar face un selfie.

sfaturi
(c) Alin Popescu

#10 Pictatul cu lumină

“Light painting” este o tehnică pe gustul meu, dar este foarte dificil de utilizat cu subiecții aflați în mișcare. Ai nevoie de un timp de expunere foarte mare pentru a avea timp să pictezi cu lumină. Prin urmare, este nevoie fie de o mână stabilă și un echipament bine stabilizat (sistemul IBIS al aparatului Sony A9 + stabilizarea optică a obiectivului în cazul meu) și un model răbdător, gata să pozeze într-o anumită poziție fără să se miște (ținerea respirației după expirație vor oferi cele mai bune rezultate atat pentru subiect cat si pentru fotograf). Apoi, setează aparatul foto pe rafală și menține declanșatorul apăsat pentru mai mult de 3-4 imagini, asigurându-te astfel că vei obține cel puțin o imagine nemișcată. Vei avea nevoie de un asistent pentru a muta și “picta” cu lumină în cadru sau trebuie să setezi camera pe un trepied pentru a o face singur. Dar ai grijă când lași aparatul foto nesupravegheat pe o stradă aglomerată!

sfaturi
(c) Alin Popescu

În concluzie, caută și joacă-te cât mai mult cu luminile din fundal și sigur vrei suprinde ceva interesant!

Le mulțumesc modelelor mele: Andreea, fetița mea de 8 ani și Elena Dumitraș pentru răbdarea și profesionalismul de care a dat dovadă în ciuda frigului de afară :).

Închei cu o mini galerie de imagini realizate cu obiectivul Sony 100 STF

Articol și fotografii de Alin Popescu.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.