(c) Robert Maschke

Cum să captezi lumina cu obiectivul Sony 100mm f/2.8 GM

Cum să captezi lumina cu obiectivul Sony 100mm f/2.8 GM,  în cea mai întunecată zi din an.

Fotografii europeni oferă sfaturi despre fotografierea surselor de lumină în acest solstițiu de iarnă folosind obiectivul Sony SEL100F28GM.

“Oriunde există lumină, poți fotografia.” – Alfred Stieglitz

21 decembrie marchează cea mai scurtă și, în consecință, cea mai întunecată zi din an, soarele aflându-se la cea mai mică înălțime deasupra orizontului. Pentru fotografi, zilele mai întunecate oferă o oportunitate ideală pentru imagini creative, folosind atât lumina artificială cât și luminescența sezonieră naturală. Pentru a sărbători acest moment al anului, Sony a provocat o serie de fotografi din Europa să capteze lumina în imagini spectaculoase cu obiectivul Sony SEL100F28GM.

Fotografii implicați în proiect sunt: Alin Popescu (România), Kaupo Kikkas (Estonia), Petar Sabol (Croația), Robert Maschke (Germania) și Uros Podlog (Slovenia).

Pentru a preveni aspectul neplacut al unei imagini realizate în condiții de lumină nu tocmai prielnice, un fundal nefocalizat poate aduce un plus de valoare imaginii.

Având în vedere calitățile sale precum rezoluția foarte mare, efectul de bokeh extrem de plăcut obținut datorită opticii specifice Smooth Trans Focus, obiectivul SEL100F28GM le permite fotografilor să fie creativi, indiferent de condițiile de lumină. Datorită profunzimii extrem de mici a câmpului și a diafragmei cu 11 lamele, precum și elementului optic de apodizare, se obțin cercuri delicate și uniforme din diferitele surse de lumină aflate în afara planului de focus, planul focalizat rămânând în același timp foarte clar. De la luminițele de Crăciun și artificii la peisajele urbane, poduri sau iluminat stradal, SEL100F28GM transformă orice sursă de lumină într-o oportunitate de a crea o varietate de imagini originale, făcând din fundalul fotografiei o componentă la fel de importantă ca prim-planul.

Fotograful profesionist Alin Popescu împărtășește sfaturile sale despre crearea propriilor imagini uimitoare în timpul solstițiului de iarnă:

 • Zilele de iarnă sunt scurte și destul de întunecate. Acest lucru nu înseamnă că nu mai poți realiza imagini în aer liber atunci când lumina nu este suficientă,
 • Cele mai bune imagini din oraș sunt la amurg (cunoscut și ca ora albastră – se întâmplă după apus și înainte a se întuneca complet),
 • Întrucât orașele sunt pline de lumini în timpul iernii (precum decorațiunile de Crăciun), ai o oportunitate foarte bună de a ieși să surprinzi portrete cu efecte bokeh spectaculoase.
 • Alege obiectivul tău preferat, însă fii atent să fie obiectivul cu cel mai plăcut tip de defocalizare și mergi să fotografiezi. Eu am ales camera Sony A9 împreună cu obiectivul Sony 100mm STF G Master pentru performanțele sale uimitoare, atât în ceea ce privește claritatea, cât și modul de randare al bokeh-ului: cel mai plăcut și ”cremos” pentru ochi văzut vreodată de mine la un obiectiv (cel puțin pentru cele pe care le-am ținut în mână și testat, și nu sunt puține).
 • Uită de bliț! Când te afli într-un spațiu aglomerat din oraș, fotografierea cu bliț poate deranja alte persoane și, de asemenea, atrage atenția asupra ta. Este mai bine să folosești o lampă video cu LED-uri, care permite ajustarea temperaturii culorilor, astfel încât să poți potrivi lumina ta cu cea a orașului. În plus, blițul (dacă nu este folosit în mod corespunzător, adică modul manual) tinde să expună corect numai subiectul, nu și ambientul.
 • Plasează subiectul în apropierea unui stâlp de iluminat (nu exact sub el, pentru că vei avea umbre în jurul ochilor) sau lângă o vitrină mare, frumos iluminată, având în același timp un fundal aglomerat, cu multe surse de lumină. Cu cât acesta este mai aglomerat, cu atât efectul bokeh din imaginea finală va fi mai spectaculos. Luminile diferite folosite de magazine oferă iluminări diferite pentru subiect. Neoanele, becurile, luminile stradale au temperaturi de culoare diferite, astfel că dacă te joci modificând balansul de alb poți obține rezultate diferite. Acesta este motivul principal pentru care fotografiez RAW.
 • Dacă dorești o imagine care să inducă o anumită stare de spirit, iluminează subiectul cu ajutorul lămpii LED, cu o treaptă sau două peste lumina ambientală, astfel încât acesta să se separe mai bine. În acest fel, fundalul va fi expus mai puțin și subiectul se va evidenția în imagine, oferind un aspect 3D.
 • Schimbă-ți punctul de stație, unghiul și perspectiva. Mergi pe un balcon de unde poți vedea strada sau dacă îți este accesibilă, o terasă pe acoperiș, care îți poate oferi o vedere uimitoare asupra orașului.
 • Încearcă să captezi pulsul străzii și starea de spirit în imagini. Profită la maximum de lumina disponibilă. O lumină bună de separare este reprezentată de farurile mașinilor care vin spre subiect. Poziționează-te lângă o stradă aglomerată.
 • Piețele de Crăciun reprezintă o sursă excelentă de fundaluri deosebite. Dacă fotografiezi în decembrie (cea mai întunecată zi a anului este 21 decembrie, deci foarte aproape de Crăciun) este aproape imposibil să nu găsești decorațiuni în oraș. Folosește asta în avantajul tău.
 • Vorbind de Crăciun, o sursă de lumină ușor accesibilă (și, de asemenea, o sursă pentru un efect bokeh) sunt micile lumini de Crăciun pe care le avem cu toții în casă. Pentru siguranța subiectului meu am folosit luminile cu LED-uri care sunt alimentate de la bateriile de 1,5 V, și nu de la prize. Așează luminile atât în ​​fața, cât și în spatele subiectului pentru un efect de adâncime mai pronunțat.
 • Lumânările sau artificiile arată, de asemenea, foarte bine și pot fi amplasate aproape de subiect pentru a inspira o atmosferă puternică. Lumina acestora este caldă, iar un ISO ridicat și o deschidere rapidă a diafragmei pot fi singurele surse de lumină.
 • Chiar dacă nu ai acces la lumini LED (cu prețuri foarte convenabile în zilele noastre), mici trucuri precum lanterna telefonului te pot ajuta în această aventură. Plasează telefonul într-un selfie stick și cere modelului să pozeze ca și cum ar face un selfie. Ecranul telefonului e îndreptat către tine, iar lumina din spate către subiect.
 • Pictura cu lumină este o tehnică pe gustul meu, dar este foarte dificil de utilizat cu subiecții aflați în mișcare. Ai nevoie de un timp de expunere foarte mare pentru a avea timp să pictezi cu lumină. Prin urmare, este nevoie fie de o mână stabilă cu echipament stabilizat (stabilizarea încorporată a body-ului Sony A9 + stabilizarea OSS, încorporată în obiectiv în cazul meu) și un model răbdător, gata să pozeze într-o anumită poziție fără să se miște (ținerea respirației după expirație îți oferă cele mai bune rezultate). Apoi, setează aparatul foto pe rafală și menține declanșatorul apăsat pentru mai mult de 3-4 imagini, asigurându-te astfel că vei obține cel puțin o imagine nemișcată. Vei avea nevoie de un asistent pentru a muta și ”picta” cu lumină în cadru sau trebuie să setezi camera pe un trepied pentru a o face singur. Dar ai grijă când lași aparatul foto nesupravegheat pe o stradă aglomerată!

Alți fotografi au mai citit și:

3 Comments

 • Stabilizarea din body-ul A9 este activa simultan cu cea din obiectiv?

 • Foarte interesant insa doresc sa aflu si CUM POT FOTOGRAFIA NOAPTEA IN ASA FEL INCAT SURSELE DE LUMINA (becurile, lampile, etc ) SA AIBA RAZE SAU ALTE FORME DE STEA.
  Multumesc anticipat pentru sfaturi.

  • Buna, Adrian! Pentru a obtine acele raze va fi nevoie sa folosesti o diafragma cat mai inchisa. Fiind noapte, recomandam si utilizarea unui treied si a unei telecomenzi, se vor dovedi extrem de utile. Niste posibile setari ar fi: ISO400 f/22 15.00sec, dar depinde mult si de cantitatea de lumina. Daca e o zona foarte luminata din oras, incearca sa mai scazi ISO.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *