Canon M5 într-o plimbare de toamnă
- F64
- 11minutes read
Deși Canon M5 poate fi deja considerat un mirrorless vechi, mai ales odată cu apariția lui M6 și a noului M100 care a atras toate privirile, asta nu înseamnă că acest model nu mai reprezintă o alegere bună în materie de aparate foto. Orice cameră este bună, depinde doar ce fel de fotografii dorești să realizezi cu ea.
În acest articol exact despre asta ne povestește Nicoleta Burcea. Citește mai departe și poate îți vei da seama că acest mirrorless este ideal pentru tine!
Segmentul mirrorless de la Canon a fost întotdeauna un punct sensibil și deși mulți își doreau să acorde o șansă acestui sistem ajungeau să realizeze că încă mai este de lucru.
Variantele anterioare de camere erau lente și păreau că duc lipsă de opțiuni sau butoane pentru un acces mai ușor la reglaje.
Aici intervin frățiorii din gama mirrorless, M5 si M6, care au încercat să redreseze situația modelelor anterioare.
Specificații Canon M5:
• Rezoluție efectivă: 24,2 megapixeli
• Senzor: CMOS de 22,3 x 14,9 mm
• Wi-Fi
• Ecran tactil LCD (TFT) de 8,0 cm (3.2”) ClearView II
• Sensibilitate ISO: 100-25600
• Filmare Full HD
• Capacitate rafală: 9fps cu focalizare automată fixă
La prima atingere Canon M5 are o construcție surprinzător de solidă și precisă, deși privindu-l nu ai crede, odată ce testezi sistemul de rabatare al ecranului sau pui în funcțiune aparatul și începi să declanșezi, senzația de jucărie dispare.
Testul a fost unul simplu, o plimbare lungă în condiții de lumină nu tocmai bune alături de temperaturi mai reduse pentru a vedea cum s-ar descurca acest aparat pentru cei care călătoresc indiferent de vreme.
Când începi să îl utilizezi, nu durează mult să observi că stabilizarea este excepțională și ajută foarte mult utilizatorul să surprindă imagini foarte clare. Cu toate acestea, valorile ridicate ale ISO își spun cuvântul dacă vrei să fotografiezi ceva în mișcare.
Am avut la dispoziție 2 obiective, 15-45mm IS STM și 18-150mm IS STM, care m-au pus pe gânduri, cu privire la pe care l-aș alege. Primul are un unghi de cuprindere ceva mai larg, dar într-adevar zoomul nu este atât de mare, însă stabilizarea era excelentă ca viteză de focalizare, iar pentru fotografie de stradă cred că este o alegere foarte bună. 18-150mm în schimb, credeam că o să îmi placă cel mai mult. Deși vine cu avantajul unui zoom foarte mare, am simțit că este mai lent și acest lucru m-a făcut să ratez câteva cadre.
În final, dacă nu aș fi avut 18-150mm-ul nu aș fi reușit să fac cadrele respective și poate că o zi mai însorită l-ar fi ajutat mai mult.
Spuneam că aparatul a fost gândit în așa fel încat să rezolve multe din plângerile primite ca feedback la modelele anterioare, iar aici nu pot decât să le acord celor de la Canon încă o bilă albă pentru că am reușit să fac modificările dorite foarte ușor. Ecranul touchscreen te ajută să selectezi punctul de focalizare exact unde îți dorești, aviz celor care nu sunt obișnuiti cu modul de selectare a punctului de focalizare din buton. Practic aveam pe mâini un aparat DSLR din gama entry spre middle din punctul ăsta de vedere. Un exemplu ar fi rotița pentru compensarea expunerii care a fost bine venită dat fiind faptul că de multe ori simțeam că ar supraexpune imaginile și astfel reușeam să ajustez expunerea că să fie pe placul meu.
Diferența majoră între M5 și M6 era acel vizor digital care ar putea înclina balanța către M5, însă pot spune că pe parcursul acestei plimbări l-am folosit foarte puțin și doar atunci când l-am folosit am observat că există o diferență de temperatură de culoare între ecran, care este mai rece și vizor, care era mai cald. Adevărul, adică imaginea reală, aș putea spune că e cam undeva la mijloc. De aceea aș recomanda utilizarea formatului RAW pentru ca la final să poți procesa imaginile exact cum îți dorești. Un alt lucru care m-a deranjat la vizor a fost că senzorul de apropiere era foarte sensibil și dezactiva ecranul tocmai când voiam să mut punctul de focalizare, iar această schimbare între ecran și vizor durează aproximativ 2 secunde.
Focalizarea este bună și de multe ori rapidă, însă nu aș putea spune că este un punct cu care să iasă în evidență față de celelalte aparate mirrorless de pe piață.
Funcția Wi-Fi este utilă. desigur. Mai ales în situațiile în care îți dorești să trimiti neapărat prietenilor imaginile pe care abia le-ai făcut. Din păcate este o funcție la care nu au mai lucrat de la M2, lucru menționat și de soft atunci când instalezi aplicația pe telefon și ți se cere să selectezi aparatul pe care îl ai. Nici asta nu ar fi o problemă, aplicația își face treaba până la capăt, însă are momente în care deși telefonul este lângă aparat încărcarea imaginilor de preview este foarte lentă și trebuie să te înarmezi cu puțină răbdare.
Bateria primește încă o bilă albă din partea mea pentru că a reușit să reziste aproximativ 4 ore și 427 de declanșări printre care erau și câteva filmulețe. Știu că se obișnuieste să se menționeze numărul cadrelor, însă nu ar fi fost corect să fac asta. Aparatul a stat pornit în toate cele 4 ore cu ecranul activ tocmai pentru a vedea cât de bine se descurcă. Dacă ai un mirrorless sigur o să îmi dai dreptate, dacă nu ai și cauți un aparat căruia să îi reziste bateria mai mult decât media, Canon M5 poate reprezenta o soluție.
În concluzie, gama mirrorless Canon a facut progrese mari, însă nici competitorii nu au stat degeaba. Nu pot spune că este un aparat pe care l-aș recomanda unui profesionist pentru a-l folosi cot la cot cu frații săi mai mari din gama DSLR, ci mai degrabă familiilor, bloggerilor, fotografilor de stradă sau călătorie. Acest aparat crează o alternativă reală celor care nu vor să încerce alte branduri și care s-au obișnuit cu schema de culori clasică de la Canon pe care încă o urmează cu strictețe. În momentul de față Canon oferă 8 obiective pentru acest sistem cu diferite distanțe focale sau culori ( negru / argintiu ) și acest lucru nu face decât să confirme că au luat în considerare segmentul mirrorless mai mult pentru cei care călătoresc sau pentru vechii utilizatori Canon, pasionați de fotografie și care au preferat seria G de aparate foto compacte.
Articol și fotografii de Nicoleta Burcea.
1 Comment
Salut Nicoleta,
Vad ca ai mentionat rotita pentru compensarea expunerii si pot spune ca este exact ceea ce cautam. Intampin urmatoarea problema:
In modul Manual, pot selecta ce valoare doresc (-3/+3), insa intensitatea luminii este aceeasi. In schimb, cand trec in cele doua moduri Custom, sau in P Mode, pot observa cu usurinta cat de repede se schimba intensitatea luminii, in timp ce jonglez cu treptele de expunere.
Intrebarea mea este:
In Manual Mode nu se poate realiza acest aspect? (sau este doar o problema cu M5-ul meu?) Si daca da, cum? Pentru ca nu reusesc (ma folosesc doar de ISO, f, si Exposure time).
Multumesc anticipat.