Review Panasonic Lumix G80 cu Bogdan Pricope

Panasonic a lansat anul acesta la Photokina, Panasonic Lumix G80, succesorul lui G7, o camera foarte bine vazuta si laudata.

G80 isi propune sa completeze reteta lui G7, fara a schimba insa foarte multe in ceea ce priveste design-ul camerei. Panasonic a combinat practic avantajele lui G7 cu cele mai noi functii si optiuni pe care le ofera GX80.

Panasonic Lumix G80

Au pastrat acelasi design, destul de asemanator cu cel al unui DSLR, desi vorbim de o camera mirrorless cu un senzor micro 4/3 de 16MP. Acesta este un lucru foarte bun, intrucat avem de-a face cu o camera foarte confortabil de tinut in mana, are un grip destul de ergonomic, iar acest design a permis pastrarea ecranului care se poate intoarce in mai multe directii, precum si a vizorului optic. Rotitele de control manual si butoanele programabile se gasesc din abundenta pe aceasta camera, oferindu-ti un control manual excelent, atat in ceea ce priveste setarile, cat si pentru schimbarea modurilor.

Cea mai mare problema a camerelor mirrorless a fost si este inca viata bateriei. Desi Panasonic reuseste sa se descurce mai bine la acest capitol, in general, cu o baterie nu vom putea face mai mult de 300-350 fotografii. Insa, odata cu lansarea lui G80, a fost introdus un mod de salvare a bateriei care iti mareste autonomia la aproximativ 800 de fotografii. Acest mod pune camera in stand by in momentul in care nu o folosesti si o activeaza instant in momentul in care o pui la ochi pentru a face fotografii. Acest mod, cuplat cu grip-ul care mai accepta inca o baterie, poate produce rezultate similare cu cele ale unui dslr (din punct de vedere al rezistentei bateriei).

O alta optiune foarte importanta la G80 este adaugarea sistemului de stabilizare pe 5 axe la nivelul senzorului, care poate fi cuplat cu stabilizarea de la nivelul obiectivului. Acest combo iti permite sa fotografiezi din mana cu un timp de expunere mult mai mare decat ti-ai fi permis in mod normal.

Sistemul de autofocus cu tehnologia DFD (depth from defocus) este unul dintre cele mai rapide de pe piata in modul foto. In cazul G80 avem 49 de puncte de focus (detectie de contrast).

Camera este capabila de 9 cadre pe secunda in modul AFS si 6 cadre pe secunda in modul AFC. Pe langa asta, bufferul a fost imbunatatit si el, astfel ca acum poate stoca aproximativ 60 de fotografii RAW si in jur de 300 JPEG. Avem un singur slot de card SD, cu tehnologie UHS-II.

Panasonic Lumix G80

Camera poate functiona si in modul complet silentios, dezactivand lumina de focus, orice sunet, plus declansatorul, folosindu-se de un declansator electronic.

O alta optiune care se afla pe camerele Panasonic de ceva vreme se numeste 4K Photo. Acest mod efectiv filmeaza 4K, dar fiecare cadru este salvat ca o fotografie de 8MP.

Camera este capabila si de focus stacking, printr-un mod special. Poti selecta dupa ce ai facut fotografia cat si ce vrei sa fie in focus. O alta optiune care exista acum pe noul G80 este rezistenta la apa si la praf, in combinatie cu obiective rezistente la randul lor la intemperii.

Obiectivul de kit este un obiectiv nou de la Panasonic, respectiv un 12-60mm f3.5-f5.6. Chiar daca diafragma maxima are doar valoarea f/3.5, obiectivul se descurca suficient de bine in majoritatea situatiilor de iluminare, mai ales in combinatie cu sistemul de stablizare disponibil.

Camerele mirrorless Panasonic au evoluat foarte mult in ultima vreme pe partea de video si sunt preferate din ce in ce mai mult de cei care doresc sa filmeze profesionist.

G80 este capabil de filmare 4K la maxim 30 de cadre pe secunda. Acest lucru in combinatie cu sistemul de stabilizare produce o imagine excelenta in majoritatea situatiilor. Sistemul de autofocus se descurca foarte bine in video, insa este putin mai greoi in raspuns decat sistemul de la Sony sau Canon. Pe partea de video mai putem evidentia modul dedicat pentru producerea de Timelapse-uri fara a avea nevoie de telecomanda sau de o anumita aplicatie. Pe langa asta, camera poate produce o miscare fluida dintr-un punct A intr-un punct B, la o rezolutie de 1080p, facand crop din imaginea 4K.

Camera are conectivitate Wi-Fi, putandu-se conecta atat la un device mobil direct, cat si la o retea wireless. Aplicatia de mobil pentru controlul camerei si pentru vizualizarea si descarcarea fisierelor este excelenta si iti ofera un control complet al camerei si al setarilor.

Cateva dezavantaje ale acestei camere: faptul ca in modul video, daca nu se foloseste un microfon extern, cele interne vor prinde sunetul facut de sistemul de stabilizare, lucru care poate deranja pe partea audio. Tot pe video, camera nu este capabila sa filmeze slow-motion mai incet de 60fps in nici o combinatie de setari sau rezolutii. Un alt dezavantaj ar fi plasamentul mufei pentru microfon, pentru ca odata ce ai bagat un microfon extern ecranul este oprit din a se intoarce complet de respectiva mufa . Pe langa asta, camera nu dispune nici de iesire pentru casti, lucru destul de necesar pentru monitorizarea partii audio.

In concluzie, Panasonic Lumix G80 este o camera extraordinara la un pret foarte mic pentru functiile pe care le ofera. Este din punctul meu de vedere o camera orientata mai mult catre partea video, dar nici partea foto nu este saraca in optiuni sau calitate.

Fotografii si articol de Bogdan Pricope.

[products ids=125030156]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.