Sigma 30mm F1.4 DC DN Contemporary pentru Sony E

Postat de: Alin Popescu Alin Popescu

Primul 1.4 de la Sigma pentru sistemul E-mount proprietar Sony s-a lasat ceva timp asteptat. Utilizatorii mirrorless APS-C trebuie ca au un zambet larg pe fata acum ca noul Sigma 30mm F1.4 DC DN Contemporary este pe piata la un pret mai mult decat accesibil.

Plaja focala de 30-35mm este una extrem de “aglomerata”, pentru montura E avand la dispozitie nu mai putin de 10 obiective fixe, asta fara sa iau in calcul zoom-urile care acopera si aceasta plaja sau nenumaratele posibilitati oferite de folosirea adaptoarelor pentru alte monturi.

Daca ne rezumam insa la montura dedicata si autofocus, lista se rezuma la:

  • Sigma 30mm F1.4 DC DN Contemporary
  • Sigma 30mm F2.8 DN Art
  • Carl Zeiss Touit 32mm F1.8
  • Sony SEL 35mm F1.8 OSS
  • Sony Distagon T* FE 35mm f/1.4 ZA
  • Sony Sonnar T* FE 35mm F2.8 ZA
  • Sony 30mm f/3.5 macro

Dupa cum se poate vedea, avem de unde alege, atat ca producatori si formule optice cat si ca preturi. In afara de obiectivul Macro de la Sony, le-am testat pe toate de-a lungul timpului, dar acesta nu va fi un test compartiv (poate doar pe alocuri), pentru ca in multe situatii ar fi ca si cum am compara mere cu pere ci doar va voi povesti in cele ce urmeaza experienta personala a utilizarii nou lansatului obiectiv de la Sigma.

Sigma 30mm F1.4 DC DN Contemporary

Construit din 9 elemente asezate in 7 grupuri si cu o diafragma cu 9 lamele rotunjite, noul obiectiv este o minune inginereasca pentru ca reuseste sa inglobeze toate acestea intr-un corp micut si robust, perfect pentru sistemul mirrorless de la Sony.

L-am testat impreuna cu noul Sony A6300 care detine un sistem de focalizare de invidiat asa ca nu mi-am facut griji ca anumite probleme de focalizare ar putea fi din cauza aparatului, ci mai degraba din cauza obiectivului.

Sigma 30mm f1.4 on Sony a6300

Am inceput cu asta, pentru ca a fost primul lucru de care m-am lovit cand am montat pentru prima oara obiectivul pe aparat. Nu ma intelegeti gresit, rar am avut cadre gresit focalizate, doar ca focalizarea se face destul de lent in cele mai multe situatii, existand un fel de focus hunt: in fata subiectului, in spatele acestuia si abia in al 3-lea pas pe el. La fel am patit si cu obiectivele Touit la lansarea acestora pe piata, problema insa rezolvata in mare parte cu un update de firmware al obiectivelor, ceea ce ma astept sa se intample si cu obiectivul acesta de la Sigma.

Cel mai mult se simte la cadrele in rafala, unde obiectivul nu face fata aparatului, Sony a6300 in acest caz, capabil de 11 cadre pe secunda cu focus continuu la fiecare cadru. Dar asta nu inseamna ca nu obtii cadre complet focalizate in rafala, ci doar ca numarul celor cu probleme de focus este mai mare comparativ cu utilizarea unui obiectiv nativ Sony.

Sigma 30mm f1.4

Dar cam atat cu punctele negative 🙂

Obiectivul in sine este o placere sa il utilizezi, cu un grip excelent datorita cauciucului de pe inelul de focus, extrem de lat. Greutatea mica (265 grame) il face un companion ideal sistemului mirrorless Sony, mai ales in calatorii sau pe strada, la vanatoare de cadre unice.

Imaginile obtinute, au un aspect cremos, daca-mi este permis termenul, cu un bokeh superb si o claritate surprinzatoare in zonele de focus, inca de la diafragma maxim deschisa. Am fotografiat mai mult de curiozitate, acelasi subiect la diferite diafragme, pentru a vedea cum se comporta obiectivul: