Ghid Black Friday: Cum alegi un DSLR?

Întrucât Black Friday se apropie cu pași repezi și primim adesea întrebări despre ce ar trebui să aibă în vedere cineva tentat de achiziționarea unui DSLR, am pregătit un articol pe această temă.

Înainte să începem, e important să știi că nicio cameră nu te va face un fotograf mai bun. Pentru asta e nevoie de mai mult de atât…e nevoie de muncă, studiu, dedicare și perseverență . Însă dacă alegi un aparat foto în funcție de nevoile tale reale, asta te va ajuta cu siguranță să progresezi și să poți da frâu liber creativității.

Dar ce este un DSLR?

DSLR-ul este un aparat foto digital ce combină mecanismele SLR (single lens reflex) cu un senzor digital. Principiul de funcționare SLR constituie diferența principală între DSLR și alte camere digitale. Principiul SLR presupune că lumina traversează obiectivul, apoi întâlnește o oglindă pivotantă care o trimite prin intermediul unei prisme la vizor sau direct la senzor când se ridică. Practic se folosește același obiectiv pentru a viza și pentru a captura imaginea. Designul specific camerelor DSLR include obiective interschimbabile specifice fiecărui producător, un sistem mecanic cu oglinda – care în modul normal se află la 45° și direcționează lumina spre ecranul mat, apoi printr-o lentilă de condensare în pentaprismă/pentaoglindă către vizor. Majoritatea DSLR-urilor entry-level folosesc o pentaoglindă și nu o pentaprismă. Focalizarea poate fi manuală sau automată, activată prin apăsarea declanșatorului la jumătate sau a unui buton dedicat de AF. Pentru a face o fotografie, oglinda se înclină înainte (în direcția săgeții din figură), obturatorul focal se deschide și imaginea este proiectată și capturată pe senzor, după care obturatorul se închide și oglinda se întoarce în poziția sa la 45°. Comparat cu noul concept de camere mirrorless cu lentile interschimbabile acest sistem de oglindă/prismă este principala diferență, producând o previzualizare directă a imaginii având senzorii de autofocus și măsurare a expunerii separați.

Pași simpli în alegerea unui DSLR

Acum că ne-am lămurit și în privința definiției DSLR-urilor, să vedem cam ce ar trebui să ai în vedere când alegi un astfel de aparat foto.

#1 Întreabă-te la ce îl vei folosi?

Ce genuri fotografice practici? Vei face și printuri de mari dimensiuni ulterior? Faci fotografie de sport și ai nevoie de cât mai multe cadre pe secundă (fps)? Care sunt nevoile tale reale? Notează-le și analizează-le atent.

#2 Bugetul existent

Ce buget ai? De cele mai multe ori achiziția unui DSLR te va împinge la cheltuieli suplimentare. Obiective mai bune, bliț extern etc., dar iti va oferi control total asupra fotografiei. Poți găsi însă adesea oferte care includ și alte obiective în pachet, în afara clasicului obiectiv de kit.

Nu uita nici de accesorii. Un trepied, o telecomandă, rucsacul foto, filtrele sau un kit de curățare vor deveni indispensabile cu timpul.

#3 Mărimea și greutatea aparatului foto

La o primă vedere nu pare a fi un criteriu serios de luat în considerare, însă dacă ai de urcat munți sau ai de alergat toată ziua după subiect cu aparatul la gât, s-ar putea să preferi un model de body mai mic și mai ușor, dar la fel de performant ca celelalte.

#4 Funcția video

Dacă știi că vei folosi destul de des aparatul pe modul de filmare, ai face bine să te orientezi către un model cât mai performant, precum Canon 80D. Nu dispera însă dacă bugetul nu îți permite o cameră de top. În ziua de astăzi majoritatea camerelor DSLR filmează la o calitate destul de bună, iar cu obiectivele potrivite poți obține rezultate surprinzătoare.

Exemplu clip filmat cu Canon 650D:


Project PI – photographing Iceland by bike from Dorin Bofan on Vimeo.

#5 Senzor full frame sau APS-C?

Aici părerile sunt împărțite. Pentru a înțelege diferența, trebuie să cunoaștem anumite detalii tehnice. În fotografia clasică, formatul  de referință este considerat filmul de 35mm(36mm X 24mm).  În fotografia digitală, senzorul de imagine echivalent acestui format de referință este numit senzor full frame, având întocmai dimensiunile de 36mm X 24mm.  Majoritatea aparatelor DSLR au însă un senzor de imagine mai mic decat senzorul full frame, datorită costurilor de producție mai reduse.

Denumirea de APS-C vine de la Advanced Photo System type-C. Formatul APS-C păstrează raportul imaginii la 3:2. Exact acelasi raport se găsește și la camerele foto tip full frame. Din cauza dimensiunilor mai mici, imaginea capturată pe un senzor de tip APS-C nu este aceeași cu un senzor de tip full frame. Astfel apare în ecuație ceea ce numim „factor de crop” sau multiplicator de focală”. În funcție de producatorul senzorului, găsim mai multe dimensiuni ale „factorului de crop”: Canon – 1.6x , Nikon, Sony, Pentax – 1.5x.

DSLR

De exemplu un obiectiv cu distanța focală de 50mm montat pe o camera cu un senzor al cărui factor de crop este 1.6 va avea același câmp vizual cu un obiectiv cu distanța focală 75mm pe formatul de referință. Este important sa reținem că distanța focală a obiectivului nu se schimbă utilizând un senzor mai mic. Câmpul vizual este mai mic deoarece suprafața senzorului este mai mică comparativ cu cercul imaginii dat de obiectiv.

Nu strică să ai în vedere că în prezent, producatorii de obiective au în gama lor două tipuri de obiective: cele „optimizate” pentru aparate cu senzor de dimensiuni reduse (gama EF-S la Canon, DX la Nikkor sau DC de la Sigma) și cele „clasice” ce pot fi folosite și pe aparate cu senzor de tip APS-C, dar și pe full-frame.

Astfel, cel puțin la început, poate fi util să ai la dispoziție o gamă de obiective mai variată și mai accesibila ca preț.

Dar, din nou, totul ține de nevoi și de alegere.

#6 Valorea ISO permisă

ISO (International Organization for Standardization) este o valoare standard acordată pentru o anume sensibilitate a materialului fotosensibil. Cele mai cunoscute valori sunt ISO 25, 50, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200 și 6400.

În sens ascendent, fiecare valoare ISO este de două ori mai sensibilă decât precedenta. Exemplu: ISO 800 este de 2x mai sensibil decât ISO 400 și doar pe jumătate la fel de sensibil ca ISO1600.

! Aparatele digitale ne permit și setarea/alegerea de valori ISO intermediare. Exemplu: ISO 80, ISO 640 etc.

Sensibilitatea ISO se alege în funcție de condițiile de iluminare. Dacă avem la dispoziție o lumină suficient de puternică este indicat să folosim valori de sensibilitate ISO scăzute (exemplu: ISO 50, ISO 100), întrucât creșterea acestora va aduce și creșterea granulației (cazul filmului foto) sau a așa-numitului„zgomot de imagine”/„noise”(cazul senzorului digital).

Tehnologia din ziua de azi permite însă, în cazul modelelor perfomante, utilizarea de valori ISO ridicate, fără ca problema zgomotului de imagine să mai fie atât de deranjantă.

Un aparat care permite valori ISO ridicate va fi mereu de dorit, mai ales dacă ești fan fotografie de noapte sau realizezi des imagini în interior, unde lumina naturală este adesea insuficientă.

#7 Megapixeli

Problema megapixelilor ( MP ) este mai mereu pe tapet, deși nu ar trebui. Toate DSLR-urile, chiar și cele entry level, au acum cu cel puțin 12-14 megapixeli. Dacă nu intenţionezi să editezi foarte mult fotografiile sau să le printezi la dimensiune mare, numărul de megapixeli nu prea contează. Mai mulţi megapixeli produc o imagine mai mare, dar asta nu înseamnă neapărat și o calitate sporită, mai importantă fiind mărimea senzorului.

Înghesuirea a 41 milioane de pixeli pe senzorul foto al smartphone-ului Nokia Pure 808 a stârnit inițial invidia pasionaților de gadgeturi, dar imaginile realizate de aceste camere nici nu puteau fi comparate cu cele realizate de aparate foto cu senzori mari, în format APS-C sau full frame, și care nu se puteau „lăuda” nici măcar cu jumatate sau mai puțini MP. Așa că atenție, uneori aparențele înșeală!

Despre obiective nu vom vorbi acum, găsești însă un articol destul de amplu aici.

Vom trece însă în revistă și principalele avantaje și dezavantaje ale unui aparat foto DSLR.

Avantaje:

 • Calitatea excelentă a imaginilor
 • Controlul manual (modurile P/ A sau Av/S sau Tv/M) și profunzimea de câmp sporită
 • Focalizare automată rapidă, precisă, cu posibilitatea urmăririi subiectului
 • Întarzierea la declanșare este insesizabilă
 • Vizorul optic, mult mai versatil decât cel electronic sau vizarea prin ecranul LCD
 • Oferta vastă de obiective și accesorii compatibile

Dezavantaje:

 • Dimensiuni considerabile, greutate destul de mare
 • Prețul mai mare
 • Mentenanță (curățare senzor, obiective etc.)
 • Necesită o bază de cunoștințe pentru a putea fi exploatate la maxim

Iar după primul DSLR, povestea continuă:

Partea bună este că atât în privința aparatelor și obiectivelor foto, cât și a diverselor accesorii, de Black Friday vei găsi la F64 cele mai bune oferte!

Iar pentru o experiență cât mai plăcută în cele 3 zile de Black Friday, este bine să ai în vedere următoarele:

 • Este recomandată crearea unui cont pe siteul www.f64.ro deși beneficiezi și de posibilitatea de acces rapid, s-ar putea să preferi totuși să ai un cont al tău, pe care îl poți gestiona după bunul plac.
 • Abonează-te la newsletterul F64. De ce ai face asta? Pentru a afla din timp, direct în căsuța ta de email, ofertele și orice informație importantă legată de Black Friday 2018 sau alte promoții la echipamentele foto-video. Abonează-te pe site, la finalul paginii.
 • Participă la Black Friday Leaks! Loghează-te în site aici. Și vei vedea 5 produse care intră în Black Friday în fiecare zi, iar cu 2 ore înainte să dăm startul, vei afla și prețul acestora.
 • Ora de start se va da online în noaptea de joi spre vineri.
 • Magazinul F64 va avea și el program prelungit (vineri, 16 noiembrie: 09:00-21:00, sâmbătă, 17 noiembrie: 09:00-21:00, duminică, 18 noiembrie: 10:00-16:00), clienții beneficiind de asemenea de asistență online non-stop.
 • Nu uita că poți plăti în rate! Ca să faci asta, consultă întâi lista de bănci și condițiile exacte în care poți plăti în rate. Ai timp să depui hârțogăraia necesară sau să faci o vizită la bancă, așa că de ce să nu profiți? Află pe site despre ratele de care poți profita la F64!
 • Perioada de retur pentru produsele comandate este de 30 de zile calendaristice.
 • Avem call center dedicat prin care îți poți înscrie comanda, dupa activarea promoțiilor. Sună-ne la 0212700050.
 • Comenzile Online se vor livra după cum urmează: comenzile înscrise joi noaptea și vineri se vor livra sâmbată, iar comenzile de sâmbătă și duminica se vor livra începand de luni.
 • Produsele comandate cu ridicare din magazin vor fi rezervate timp de 48 de ore.

Cu speranța că acest articol ți-a adus măcar câteva lămuriri suplimentare, te invităm să aduci completări (dacă am uitat ceva) sau să ne povestești despre prima ta experiență de achiziționare a unui DSLR.

În curând dăm startul! Și vei putea urmări ofertele Black Friday 2018 aici!

Alți fotografi au mai citit și:

4 Comments

 • Salut,
  in textul de mai sus, datele par a fi din 2018 🙂
  “Magazinul F64 va avea și el program prelungit (vineri, 16 noiembrie: 09:00-21:00, sâmbătă, 17 noiembrie: 09:00-21:00, duminică, 18 noiembrie: 10:00-16:00), clienții beneficiind de asemenea de asistență online non-stop.”

 • Urmeaza un articol si despre mirrorless 🙂

 • Aparatele foto DSLR sunt intr-un punct de cotitura si spun acest lucru ca fotograf cu mai multe corpuri DSLR Canon. Tehnologia mirrorless a recuperat foarte mult in special in tabara Sony (A7) chiar daca a fost neglijata de catre Canon si Nikon.
  Vizorul (viewfinder) electronic este deja net superior prin calitate si informatie celui optic.
  Deocamdata singurul impediment este oferta mica pentru obiective.
  Am postat mai multe detalii pe aceasta tema la adresa: http://aperturemag.blogspot.ro/2014/11/the-next-big-thing-in-photography-Sony.html

 • Aparatele foto DSLR sunt intr-un punct de cotitura si spun acest lucru ca fotograf cu mai multe corpuri DSLR Canon. Tehnologia mirrorless a recuperat foarte mult in special in tabara Sony (A7) chiar daca a fost neglijata de catre Canon si Nikon.
  Vizorul (viewfinder) electronic este deja net superior prin calitate si informatie celui optic.
  Deocamdata singurul impediment este oferta mica pentru obiective.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.