Ghid Black Friday: Cum alegi un DSLR?

Postat de: F64 F64

Întrucât Black Friday se apropie cu pași repezi și primim adesea întrebări despre ce ar trebui să aibă în vedere cineva tentat de achiziționarea unui DSLR, am pregătit un articol pe această temă.

Înainte să începem, e important să știi că nicio cameră nu te va face un fotograf mai bun. Pentru asta e nevoie de mai mult de atât…e nevoie de muncă, studiu, dedicare și perseverență . Însă dacă alegi un aparat foto în funcție de nevoile tale reale, asta te va ajuta cu siguranță să progresezi și să poți da frâu liber creativității.

Dar ce este un DSLR?

DSLR-ul este un aparat foto digital ce combină mecanismele SLR (single lens reflex) cu un senzor digital. Principiul de funcționare SLR constituie diferența principală între DSLR și alte camere digitale. Principiul SLR presupune că lumina traversează obiectivul, apoi întâlnește o oglindă pivotantă care o trimite prin intermediul unei prisme la vizor sau direct la senzor când se ridică. Practic se folosește același obiectiv pentru a viza și pentru a captura imaginea. Designul specific camerelor DSLR include obiective interschimbabile specifice fiecărui producător, un sistem mecanic cu oglinda – care în modul normal se află la 45° și direcționează lumina spre ecranul mat, apoi printr-o lentilă de condensare în pentaprismă/pentaoglindă către vizor. Majoritatea DSLR-urilor entry-level folosesc o pentaoglindă și nu o pentaprismă. Focalizarea poate fi manuală sau automată, activată prin apăsarea declanșatorului la jumătate sau a unui buton dedicat de AF. Pentru a face o fotografie, oglinda se înclină înainte (în direcția săgeții din figură), obturatorul focal se deschide și imaginea este proiectată și capturată pe senzor, după care obturatorul se închide și oglinda se întoarce în poziția sa la 45°. Comparat cu noul concept de camere mirrorless cu lentile interschimbabile acest sistem de oglindă/prismă este principala diferență, producând o previzualizare directă a imaginii având senzorii de autofocus și măsurare a expunerii separați.

Pași simpli în alegerea unui DSLR

Acum că ne-am lămurit și în privința definiției DSLR-urilor, să vedem cam ce ar trebui să ai în vedere când alegi un astfel de aparat foto.

#1 Întreabă-te la ce îl vei folosi?

Ce genuri fotografice practici? Vei face și printuri de mari dimensiuni ulterior? Faci fotografie de sport și ai nevoie de cât mai multe cadre pe secundă (fps)? Care sunt nevoile tale reale? Notează-le și analizează-le atent.