Obiective care fac diferența!

Postat de: F64 F64

Posibilitatea de a alege obiectivele optime fiecărei situații este un avantaj pentru orice fotograf. Este adevărat că dacă ai condiții favorabile și lumina potrivită poți realiza imagini de calitate cu aproape orice obiectiv foto, însă în condiții ceva mai dificile de iluminare, obiectivele din clasele superioare vor face întotdeauna diferența. Alături de fotografii pro, am făcut o clasificare a obiectivelor foto și am trecut în revistă și preferințele/recomandările lor.

Principalele clase de obiective sunt: zoomurile standard (Standard Zoom), tele zoom, super zoom, wide-angle (superangularele), macro, fisheye și obiectivele fixe. În ce situații se dovedesc utile fiecare dintre acestea, descoperi în cele ce urmează.

Clasa de obiective  Zoom Standard

Acestea sunt genul de obiective „all-around”, adica utile în majoritatea situațiilor. Astfel îți este oferit un „wide” și un „tele” în același obiectiv, dar la o calitate medie. Excelente pentru călătorii, pentru începătorii care preferă să nu schimbe des obiectivul sau pentru cei carora le e greu să care foarte mult echipament foto. Un zoom standard va avea de obicei o plajă focală în jurul valorilor 18-70mm și o luminozitate medie, în jur de f/3.5. Valorile pot varia, în funcție de producător și de calitatea obiectivului. Obiectivul de kit este și el un zoom standard, însă dacă te simți limitat de el, fotografii pro îți recomandă zoom-uri standard mai performante. Câteva exemple ar fi un 17-50mm cu f/2.8, un 24-70mm f/2.8, 24-105mm f/4 sau 24-120mm f/4, obiective excelente pentru fotografiile de călătorie.

Clasa de obiective Super Zoom

Obiectivele din clasa super zoom sunt, poate, cea mai bună opțiune pentru entuziaștii care nu doresc să schimbe des obiectivele, ci să aibă unul versatil. Deși utile într-adevăr, din punct de vedere al calității au uneori de suferit. În general aceste obiective au o distanță focală de 18-200mm, existând si variante mai „lungi” sau mai „scurte”, cu focale diferite de la model la model, în funcție de producător. Având o plajă focală atât de largă însă, optica nu face față la fel de bine pentru toate aceste distanțe focale iar luminozitatea este scăzută atunci când se fotografiază cu zoom-ul la maxim. Ca o regulă de bun simț, unii profesioniști consideră că un zoom de calitate nu trebuie să aibă distanța focală maximă mai mare de 5 ori distanța focală minimă (adică 5x). Cu alte cuvinte, va fi greu să găsim un super zoom de calitate. Greu, dar nu imposibil. Ideale ca obiective de zi cu zi, pot fi folosite pentru o mare varietate de aplicații, printre care călătorii, portrete, peisaje, fotografii de eveniment și de grup.
Câteva exemple:28-300mm f/3.5-5.6 sau 28-300mm f/3.5-6.3.

Clasa de obiective Wide-Angle

Obiectivele wide-angle, cunoscute și drept „obiective de presă” sunt cele care au o distanță focală foarte scurtă, oferind astfel un unghi cât mai mare de cuprindere. Aceste obiective au distanța focală minimă mai mică de 18mm pe format redus (APS-C) sau mai mică de 24 mm pe format full-frame. Deși majoritatea obiectivelor din această gamă au o calitate optică ridicată, unele suferă de distorsiuni destul de evidente la distanța focală minimă. Datorită deschiderii foarte mari, câmpul de profunzime este și el destul de mare, aceste obiective oferind imagini cu o claritate foarte bună în planuri distincte. Obiectivele superangulare au calitatea de a accentua perspectiva în fotografie, obiectele apărând disproporționate raportat la distanța dintre ele. Astfel, obiectele din prim plan vor apărea mult mai mari decât sunt în realitate, comparând cu obiectele din planul secundar, care par mai mici.

Orice obiectiv superangular va avea la aceeași deschidere a diafragmei o profunzime mult mai mare decât a unui obiectiv din altă clasă. Acest lucru îți va permite să lucrezi cu diafragme mai deschise, pentru a avea timpi de expunere mai scurți și a păstra în același timp profunzimea de câmp dorită. Datorită acestui aspect se reduce semnificativ și neclaritatea redată de ceață, pâclă sau alte fenomene atmosferice.

Sunt obiective ideale pentru fotografia de peisaj, iar printre recomandări menționăm: 16-35mm f/2.8 sau 16-35mm f/4, 17-40mm f/4, 17-35mm f/2.8.