Să definim stilurile de fotografie: Doru Panaitescu despre fotografia wildlife

“Ce noroc că ai găsit specia respectivă!” E genul de propoziţie pe care Doru Panaitescu, fotograf de wildlife, l-a tot auzit şi de fiecare dată a fost nevoit să explice că lucrurile nu stau chiar aşa în fotografia wildlife.
“Nu e noroc, e ceva între ştiinţă, artă şi pasiune”, spune fotograful. “Dacă nu îţi planifici să găseşti specia respectivă, nu o găseşti. E o doză de noroc, în măsura în care orice întâlnire implică puţin noroc. Dar practic, dacă tu îţi faci partea ta, animalele nu întârzie să apară.”
Pentru că ne-a impresionat pasiunea lui Doru Panaitescu pentru animale şi fotografierea lor, l-am invitat joi, 11 septembrie, de la orele 20.00 la 21.00,  la o sesiune de Q&A, pe pagina noastră de Facebook. Trebuie doar să intraţi pe pagina noastră de Facebook şi puteţi să îi adresaţi fotografului orice întrebare live.
Până atunci, puteţi să vă delectaţi cu un interviu video cu Doru Panaitescu şi cu câteva rânduri despre acesta, în articolul de mai jos.

Interviu video despre fotografia wildlife

Drumul către fotografia wildlife

Născut în Brăila, pe malul bălţii şi iubitor de animale dintotdeauna, Doru Panaitescu a ajuns la fotografia wildlife abia după ce a trecut prin câteva etape intermediare, una dintre ele fiind speologia. În drumul spre peşteri, întâlnea des şorecari, care nu sunt rozătoare, cum poate am fi tentaţi să credem, ci pasări din ordinul răpitoarelor care se hrănesc cu șoareci, şi în acelaşi timp, una dintre speciile comune care se pot fotografia în România. Apoi a primit un determinator, o carte cu speciile de păsări, de la un prieten, şi cam asta a fost. “S-a terminat orice moment liniştit din viaţa mea.” Din momentul acela, a ştiut că trebuie să facă asta. A fost regăsirea unei pasiuni latente.
Fotografia wildlife

Particularităţile fotografiei wildlife

Spre deosebire de alte tipuri de fotografie, în fotografia de viaţă sălbatică, sunt imprevizibile foarte multe lucruri: lumina, vremea- “poţi să baţi o mie de km şi să plouă ca naiba”, fauna peste care dai, poziţia în care eşti faţă de soare, postura pe care o ai, dacă eşti în câmp deschis sau nu. “Ce contează e să restrângi imprevizibilul şi să fii pregătit.”
Partea bună e că poţi găsi aceste animale oriunde, inclusiv în oraşe, în clădiri, în zone abandonate. “Fauna se încăpăţânează să se adapteze la mediul antropic şi vine înapoi peste tine.”
Fotografia wildlife
 

Echipament pentru fotografia wildlife

1. Nu doar o focală lungă, ci şi una scurtă.  Există posibilitatea să te apropii de unele animale chiar foarte mult. Cu unele chiar poţi face fotografii macro.
Fotografia wildlife
 
2. Back-up, rezerve. Baterii de rezervă, cardul de rezervă. Trebuie să fii pregătit pentru orice situaţie.
3. Camuflajul. E important să te camuflezi complet, întrucât apropierea de animale este cea care îţi permite să faci cadre mai bune.
4. Un binoclu. Te ajută să te decizi dacă merită să te apropii de animalul respectiv sau nu.
Fotografia wildlife
 

Sfatul pentru cei de acasă…

….să iasă din casă!
“Cu cât te îndepărtezi de canapeaua şi de televizorul tău de acasă, cu atât cresc şansele de a te întâlni cu nişte specii extraordinare.”
Fotografia wildlife


S-ar putea să te intereseze și:
7 sfaturi pentru fotografi wildlife reușite
 
 

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.