Să definim stilurile de fotografie: Radu Dumitrescu despre fotografia culinară

Există un stil de fotografie care ne face poftă la propriu: fotografia culinară. Admirăm compoziţia şi detaliile cromatice, dar dacă suntem cu stomacul gol, poate fi un pic dramatic să privim astfel de fotografii.
Radu Dumitrescu, fotograf profesionist, specializat în fotografia culinară cu o singură sursă de lumină, ne încântă cu fotografii extrem de savuroase.

Câteva sfaturi de la Radu despre fotografia culinară:

  • Ia lucrurile treptat! Foloseşte o singură sursă de lumină, vezi ce se întâmplă, şi stabileşte apoi care e pasul următor!
  • Acordă importanţă ambientului din jurul produsului!
  • Fotografia nu trebuie să fie perfectă- nu e nicio problemă dacă pe o linguriţă rămân urme de prăjiură- dar trebuie să transmită dorinţă!
  • Poţi apela la foodstylişti care ştiu exact cum ar trebui să arate mâncarea!

Cheesecake-with-figs-dessert-Radu-Dumitrescu-03

Echipament pentru fotografia culinară

Radu se foloseşte mereu de un body Nikon D3S, de un obiectiv Nikon 105mm Micro, şi de fiecare dată când fotografiază mâncarea are un bliţ şi un softbox. În funcţie de situaţie, foloseşte fie un bliţ de studio, împreună cu un softbox, ori un speedlight, un bliţ cu baterii, fie făcut de Nikon, sau de alţi producători, care îi oferă mai multă mobilitate, nefiind legat la o priză.
Nu pleacă niciodată la fotografiat fără nişte foi de hârtie pe care le poate folosi ca nişte blende improvizate. Recomandă de asemenea folosirea unui trepied.
PlayBake-take-9-01

Urmăriţi aici video-ul în care Radu Dumitrescu vorbeşte despre fotografia culinară:


În Workshopul său “Fotografie culinară cu o singură sursă de lumină“, de pe 19 iulie 2014, Radu îşi propune să îi înveţe pe toţi pasionaţii de foto care sunt particularităţile fotografiei culinare.
Până atunci, dacă aveţi întrebări despre fotografia culinară, vă invităm joi, 03 iulie, între orele 21:00 – 22:00, la o întâlnire virtuală cu Radu Dumitrescu, pe pagina noastră de Facebook, la o sesiune de Q&A-uri. Timp de o oră, puteţi să îi adresaţi lui Radu întrebări despre fotografia culinară.
Despre fotografia culinară, cum să faci poze la mâncare

Alți fotografi au mai citit și:

5 Comments

  • Mulțumesc pentru sinteză. Foarte bună. Am constatat din proprie experiență că imaginile fără poveste (furculiță, firimituri) sunt de multe ori anoste, chiar dacă bine realizate tehnic.

  • Am tradus un singur cuvânt (NICIODATĂ) dintr-un celebru album gastronomic! Repet, faceți ce vreți, cu sau fără reguli. Am scris, de fapt, pentru că am fost uluit. Viața noastră, indiferent de ce facem, ține totuși, de o minimă educație. Nu confundați educația cu reguli! Una este lingura/lingurița în mâncare și alta este… culinara… NICIODATĂ proastele maniere nu vor înlocui firescul, respectui și nu pot fi explicate. Sigur, faceți ce și cum credeți; Freud scria că toate faptele unui om îi explică viața, cultura, educația. Oricum, mie nu trebuie să-mi explicați nimic. Cred, însă, că orice apariție publică implică o responsabilitate față de parteneri/privitori. Apoi, viața este pentru toți, reușita numai pentru unii; în fiecare există sublimul. Din păcate, cel mai mult se vede penibilul. Vă salut!

  • Bună ziua și, pe această cale vă pot spune că-mi pare și bine de cunoștință, căci este prima dată când comunicăm. În primul rând, odată cu trecerea timpului, "regulile" din orice domeniu se schimbă. Numele mari sunt cele care ajung să impună standardele. De asemenea, modul de abordare poate fi diferit în funcție de utilizarea imaginii ce trebuie realizată.
    Imaginile pentru prezentarea unui restaurant vor fi diferite de cele care se folosesc la promovarea acestuia pe rețelele sociale, iar acestea vor fi și ele diferite de imaginile realizate pentru un editorial.
    "Niciodată" este un cuvânt un pic dur.

  • […] Scurtul interviu s-a transformat în episodul “fotografia culinară” din seria “Să definim stilurile de fotografie” de pe blogul F64. Întregul articol aici. […]

  • Puteți vorbi/scrie orice vi se pare este așa, dar, NICIODATĂ în fotografia culinară, nici măcar pentru o cantină de cartier, nu se pune un tacâm (linguriță, lingură etc.) în mâncare, în farfurie. Este absolut interzis în fotografia culinară de prestigiu
    ! Este o lipsă de cultură gastronomică minimă, de cultură fotografică a genului "gastronomie'! Vă rog, nu se poate așa ceva!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.