Să definim stilurile de fotografie: Radu Dumitrescu despre fotografia culinară

Există un stil de fotografie care ne face poftă la propriu: fotografia culinară. Admirăm compoziţia şi detaliile cromatice, dar dacă suntem cu stomacul gol, poate fi un pic dramatic să privim astfel de fotografii.
Radu Dumitrescu, fotograf profesionist, specializat în fotografia culinară cu o singură sursă de lumină, ne încântă cu fotografii extrem de savuroase.

Câteva sfaturi de la Radu despre fotografia culinară:

  • Ia lucrurile treptat! Foloseşte o singură sursă de lumină, vezi ce se întâmplă, şi stabileşte apoi care e pasul următor!
  • Acordă importanţă ambientului din jurul produsului!
  • Fotografia nu trebuie să fie perfectă- nu e nicio problemă dacă pe o linguriţă rămân urme de prăjiură- dar trebuie să transmită dorinţă!
  • Poţi apela la foodstylişti care ştiu exact cum ar trebui să arate mâncarea!

Cheesecake-with-figs-dessert-Radu-Dumitrescu-03

Echipament pentru fotografia culinară

Radu se foloseşte mereu de un body Nikon D3S, de un obiectiv Nikon 105mm Micro, şi de fiecare dată când fotografiază mâncarea are un bliţ şi un softbox. În funcţie de situaţie, foloseşte fie un bliţ de studio, împreună cu un softbox, ori un speedlight, un bliţ cu baterii, fie făcut de Nikon, sau de alţi producători, care îi oferă mai multă mobilitate, nefiind legat la o priză.
Nu pleacă niciodată la fotografiat fără nişte foi de hârtie pe care le poate folosi ca nişte blende improvizate. Recomandă de asemenea folosirea unui trepied.
PlayBake-take-9-01

Urmăriţi aici video-ul în care Radu Dumitrescu vorbeşte despre fotografia culinară:


În Workshopul său “Fotografie culinară cu o singură sursă de lumină“, de pe 19 iulie 2014, Radu îşi propune să îi înveţe pe toţi pasionaţii de foto care sunt particularităţile fotografiei culinare.
Până atunci, dacă aveţi întrebări despre fotografia culinară, vă invităm joi, 03 iulie, între orele 21:00 – 22:00, la o întâlnire virtuală cu Radu Dumitrescu, pe pagina noastră de Facebook, la o sesiune de Q&A-uri. Timp de o oră, puteţi să îi adresaţi lui Radu întrebări despre fotografia culinară.
Despre fotografia culinară, cum să faci poze la mâncare

Alți fotografi au mai citit și:

5 Comments

  • Mulțumesc pentru sinteză. Foarte bună. Am constatat din proprie experiență că imaginile fără poveste (furculiță, firimituri) sunt de multe ori anoste, chiar dacă bine realizate tehnic.

  • Am tradus un singur cuvânt (NICIODATĂ) dintr-un celebru album gastronomic! Repet, faceți ce vreți, cu sau fără reguli. Am scris, de fapt, pentru că am fost uluit. Viața noastră, indiferent de ce facem, ține totuși, de o minimă educație. Nu confundați educația cu reguli! Una este lingura/lingurița în mâncare și alta este… culinara… NICIODATĂ proastele maniere nu vor înlocui firescul, respectui și nu pot fi explicate. Sigur, faceți ce și cum credeți; Freud scria că toate faptele unui om îi explică viața, cultura, educația. Oricum, mie nu trebuie să-mi explicați nimic. Cred, însă, că orice apariție publică implică o responsabilitate față de parteneri/privitori. Apoi, viața este pentru toți, reușita numai pentru unii; în fiecare există sublimul. Din păcate, cel mai mult se vede penibilul. Vă salut!