Intalnire cu… automobile: cum fotografiezi masini la lumina zilei

Tata mi-a spus cu drag, prin anii adolescentei mele ca… daca ar fi avut un baiat, n-ar fi fost ca mine: microbista peste masura si mare pasionata de masini. Iar, ca sa fie cu noroc, acestor 2 pasiuni li s-a adaugat bineinteles, fotografia.

Si ce loc mai interesant de a imbina aceste pasiuni decat o intalnire traditionala a celor care iubesc masinile tunate, organizata de prietenii de la streetmaniacs.ro.

Am acceptat cu bucurie invitatia lor de a merge sa fotografiem masinile expozantilor, intr-un spatiu exterior mai mult decat generos, undeva in Bucuresti, pe Bd. Timisoara.

Echipa F64 formata din Alina, responsabila cu textul, Ana Achim, posesoare de Ford Mondeo si Nikon D3000 si fotograful oficial, colegul nostru Victor Carapcea, ne-am inceput misiunea de vanatori de imagini printre motoare de sute de cai putere si suspensii reglabile.

Acum ceva vreme am postat pe blog un articol in care Victor povestea despre cum sa fotografiezi masinile expuse in cadrul unui salon auto, in interior.

De data aceasta, provocarea cea mare a fost sa le fotografiem intr-un spatiu deschis, la lumina zilei.

Ce a avut Victor in rucsacul sau foto? Un Canon 5d Mark III, obiective Canon 17-40 f/4L, Canon 35mm f/1.4L USM, filtru polarizare circulara, filtru Cokin ND Gradual cu suport Slim, pentru lentile Ultra-Wide. Cu toate acestea, masinile pot fi fotografiate in nenumarate combinatii de echipament, tinand cont de sfaturile de mai jos.

Cum fotografiezi masini la lumina zilei

In ceea ce priveste setarile, NU lasa aparatul pe automat. Daca permite echipamentul, alege o valoare cat mai deschisa a diafragmei pentru a tine in clar numai subiectul de care suntem interesati. In principiu, pentru cadrele statice, poti opta pentru setarea prioritate de diafragma si o valoare ISO situate oriunde intre 100 si cat permite aparatul. Pentru cadrele dinamice, drift in cazul de fata, alegem dupa gusturi si indemanare. Ori tragem static si “inghetam” actiunea, ori mutam prioritatea pe expunere si incercam sa obtinem cadre dinamice folosindu-ne de tehnica de panning.

In pozele facute, am avut o prima zi inchisa de nori si putina ploaie, unde a fost foarte util filtrul ND Gradual de la Cokin.

A doua zi am avut parte de soare si petice de cer senin, unde filtrul de polarizare circulara a fost mai mult decat perfect.

Alegerea obiectivelor a fost una destul de simpla. 17-40mm – pentru ca un ultra-wide la un eveniment unde vin multi oameni este binevenit. Iti permite sa te apropii de subiect, oferi o cu totul alta perspectiva asupra dimensiunilor, si in plus nu-ti mai faci griji ca iti trece careva printre tine si subiect. 35-ul cu diafragma 1.4 a fost destul de util in momentul in care am vrut sa “rup” cate o masina de restul celorlalte expuse.

Poate ca multi dintre voi credeti ca in 17mm deformam prea mult proportiile masinii.

Corect. Dar daca ne asezam unde trebuie si cunoastem cat de cat ce merita pus in evidenta prin deformarea cadrului, obtinem rezultate mult mai bune decat prin fotografierea in plan nedeformat.

Cat despre editarea cadrelor cu masinile de la un eveniment auto, gusturile nu se discuta.

Singurul lucru de care ma feresc atunci cand retusez cadrele este subexpunerea, alaturi de contrastul prea puternic. Nu de alta, dar e pacat de munca expozantilor care au fost atat de atenti la detalii.

Inca o regula de baza la evenimente auto: daca masina e “lasata”, fiti siguri ca puneti in evidenta lucrul asta prin alegerea unei pozitii mai joase de fotografiere. Undeva in zona braului ar fi de ajuns, sau ca in cazul BMW-ului seria 7 negru cu suspensie pneumatica, de la nivelul solului.

Cat despre lumina, este de preferat un cer usor noros, cat sa difuzeze lumina solara.

Dar daca totusi nu avem parte de nori, polarizarea circulara e cel mai bun prieten al fotografului de masini.

Va lasam acum sa descoperiti masina imbracata in catifea sau Volkswagen-ul Perwoll editie limitata, proba de limbo sau cate persoane incap intr-un portbagaj, taxi drift, fum si scartait de roti, soferi legati la ochi, ghidati de copiloti sa treaca printre jaloane.

Adrenalina, atmosfera, acceleratie, pasiune, si multe masini numai bune de fotografiat.

Data viitoare te asteptam si pe tine. Facem schimb de obiective si la final ii rugam pe organizatori sa ne lase sa plecam cu masina castigatoare.

Multumim streetmaniacs.ro

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Multumesc pentru sfaturi si povestea bine structurata e o plăcere sa citești te captivează ca o carte.

  • […] Fotografii de ediții anterioare ale Salonului Auto București și sfaturi despre cum să fotografiezi mașini găsești aici. […]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.