Canon SX170 IS in test

Toamna aceasta cei de la Canon au ales sa fie mai conservatori cu noile lor aparate compacte. Modelele anuntate in august nu difera radical fata de generatiile anterioare si vin cu imbunatatiri mai mult sau mai putin subtile. Astazi vorbim despre Canon SX170IS, un aparat care a capatat un senzor de imagine de 16 megapixeli (in loc de 14,1MP), un obiectiv zoom 16x (in loc de 12x) si un acumulator nou. Ar putea fi aparatul ideal pentru calatorii si vacante, dar, oare cat este de performant? Aflam in cele ce urmeaza!

 

Specificatii tehnice:

Senzor CCD de 16 megapixeli
Obiectiv cu zoom 16x
Distanta focala echivalenta 28–448mm, F3.5 – F5.9
ISO 100-1600
Timp expunere: 15s – 1/3200
Macro de la 1cm
Moduri: Auto / P / Av / Tv / Manual
Ecran LCD fix, 3 inch si 230,000pxBlitz cu raza de actiune 3m
Rafala 0,8fps
Filmare HD 1280 x 720px (30, 25 fps), MPEG-4
Acumulator NB-6LH
Autonomie 300 cadre (CIPA)
Greutate: 251g
Dimensiuni: 108 x 71 x 44 mm

Constructie si utilizare

Canon SX170 IS este un aparat care nu difera foarte mult de generatia anterioara, SX150 IS. Este construit din plastic negru mat (exista si o varianta de culoare rosie, ce-i drept) si are ca principale atuuri dimensiunile compacte si zoom-ul optic versatil, 16x. Totusi, in ciuda dimensiunilor este bine construit, solid (pentru un compact, evident…), dar sufera de aceeasi problema ca si predecesorul sau: dimesniunile reduse i-au obligat pe cei de la Canon sa inghesuie butoanele pe carcasa lui SX170 IS, rezultatul fiind un aparat pe care cu greu il poti apuca fara sa apesi un buton sau altul…

Daca acest lucru nu reprezinta un impediment, Canon SX170 IS vine cu un set de butoane si functii care cu greu mai pot fi identificate la alte aparate din aceasta categorie de pret. In partea superioara a carcasei se regaseste rotita de selectie a modurilor de fotografiere, care ofera acces nu doar la modul Auto versatil, dar si la modurile semi-automate (P/Av/Tv) si Manual. De obicei, aceste moduri le regasim pe aparatele compacte din clase superioare, pe bridge-uri si DSLR-uri. Totusi, SX170 IS reprezinta o exceptie, producatorul dotand acest aparat atat cu un mod Auto foarte “prietenos” cu utilizatorul (daca imi permiteti expresia…) cat si moduri avansate, pentru cei experimentati. Din acest punct de vedere SX170 IS este, daca vreti, un “bridge in miniatura”…

IMG_9812

Poate principala diferenta fata de generatia anterioara este data de acumulator. Nu de modul de acces la el ci de acumulatorul in sine. Daca pana acum seria SX1xx de la Canon utiliza baterii sau acumulatori tip “AA”, SX170 IS face pasul in directia cea buna si vine cu un acumulator dedicat, mai performant, care asigura o crestere a autonomiei. Din pacate, acum nu veti mai putea utiliza baterii standard, care se gasesc peste tot, dar veti avea un acumulator mai performant, care cu siguranta va spori experienta in utilizare.

IMG_9815

Canon SX170 IS nu ofera prea multe pe partea de conectivitate, dar o mufa USB este suficienta pentru a putea transfera imaginile rapid si usor pe un laptop sau PC. Ce-i lipseste? Un conector HDMI, dar nu cred ca ar avea nevoie de unul, pentru ca nici macar nu filmeaza Full HD… (dar, despre asta, vorbim putin mai tarziu!).

IMG_9813

La acest capitol ne-au mai ramas doar doua lucruri de mentionat: SX170 dispune de un blitz pop-up, dar care din pacate are o raza de actiune redusa – doar 3m, conform datelor furnizate de producator. Blitzul este activat doar manual, “ridicarea” lui fiind simpla si mecanica, cu degetul. Din acest motiv, aparatul nu este capabil sa activeze singur blitzul atunci cand este necesar, pe ecran afisand un mesaj prin care va sugereaza sa ridicati voi blitzul. Ecranul LCD, desi are o diagonala de 3 inch, are doar 230.000px, o rezolutie redusa pentru standardele actuale. Astfel, s-ar putea sa fiti uimiti sa constatati ca imaginile se vad mult mai bine pe monitorul laptopului decat pe ecranul LCD al aparatului. Acesta nu este un defect, dar calitatea ecranului LCD este in ton cu pretul aparatului.

Meniuri

Canon SX170 IS este un aparat recomandat celor care vor sa fotografieze preponderent in modul automat. Dispune de scene presetate si un mod “auto” versatil, capabil sa selecteze automat setarile optime in functie de specificul scenei aflata in fata obiectivului. Meniul este simplu, limitandu-se la optiunile de baza si este disponibil inclusiv in limba Romana. Iata cateva imagini cu meniul lui SX170 IS:

Calitatea imaginilor

In general nu ma declar foarte entuziasmat atunci cand trebuie sa testez si sa scriu despre aparate foto cu senzori de imagine de tip CCD. Motivul? Calitatea imaginilor este, de cele mai multe ori, cel mult mediocra. Totusi, SX170 IS face un efort, ajutat de procesorul de imagine performant DIGIC IV de la Canon si reuseste sa ofere o calitate a imaginilor peste medie, pentru un aparat din aceasta categorie de pret. 

Pentru a testa calitatea imaginilor la toate cele cinci valori ISO disponibile in meniu, am organizat testul “de studio” si am pregatit cadrele crop 100%, din centrul imaginii, mai jos:

Dupa cum se poate vedea, zgomotul de imagine este destul de pronuntat incepand chiar de la ISO 400. Senzorul de imagine CCD isi arata din plin limitarile la acest capitol, chiar daca, din punct de vedere al calitatii imaginilor, depaseste unele aparate compacte cu pret similar. 

Cum se descurca SX170 IS in practica, in afara studioului? Iata cateva cadre crop 100% realizate afara, pe strada, cu SX170 IS:

Ce inseamna zoom 16x? 

Un aparat precum SX170 IS va fi cu siguranta pe placul celor pasionati de calatorii si drumetii. De ce? In primul rand datorita zoom-ului versatil (16x) dar si a dimensiunilor compacte. Cum ne ajuta un zoom optic 16x in calatorii? Cat de mult ne putem apropia de subiect utilizand doar zoom-ul optic al lui SX170? Iata un exemplu: am fotografiat poate cel mai cunosct simbol al Bucurestiului,  din acelasi loc, la ambele valori extreme ale distantei focale (28 si, respectiv, 448mm – echivalent 16x):

IMG_0040

Rezistenta la flare:

Spre deosebire de anul trecut, SX170 IS are un obiectiv cu un tratament mai bun antireflex si rezista mai bine la flare. O veste buna pentru cei care vor sa fotografieze in contra-lumina … apusuri, de exemplu. 🙂 

Efectul “lens flare” se reduce la:

IMG_0081

Filtre si efecte:

Canon SX170 IS vine cu o serie de filtre si efecte speciale ce pot fi aplicate fotografiilor direct din meniu, fara a necesita o prelucrare ulterioara pe calculator. Galeria de filtre este destul de generoasa si include nu mai putin de 6 efecte speciale, printre care si Toy Camera, Sepia, Alb-Negru sau efectul de Miniatura. Iata cateva exemple:

Alte imagini din testul nostru:

Functia de filmare

Aparatul filmeaza in format HD 720p, fisiere MPEG-4 cu sunet mono. Zoom-ul este activ si in timpul filmarii si a facut cativa pasi importanti fata de generatia anterioara, mai ales in ceea ce priveste viteza. Focalizarea automata este silentioasa si destul de precisa. Calitatea filmarii, in schimb, este mediocra, functia video nefiind chiar un atuu al acestui aparat. Era sa uit… in timpul filmarii este disponibil si zoom-ul digital, dar pe care nu vi-l recomand datorita reducerii calitatii imaginilor (il vedeti in practica spre sfarsitul inregistrarii de mai jos). 

Din pacate, efectul pe care l-am observat in soare puternic (contra-lumina) la SX150 se regaseste si la SX170 IS: un flare ciudat, o dunga neagra verticala care afecteaza intreaga imagine, in timpul filmarii (nu apare si in fotografii ci doar in secventele video). Probabil este o caracteristica a senzorului CCD utilizat de Canon, deoarece n-am mai intalnit acest efect la alte aparate ale companiei (dar care, toate aveau senzor CMOS). Iata un exemplu:

Autonomie, conectivitate si stocare

Dupa cum spuneam si mai sus, principala diferenta fata de generatia anterioara este noul acumulator dedicat, Li-Ion NB-6LH, pe care il gasim la multe alte compacte Canon. Acesta asigura o autonomie de aproximativ 300 de cadre, dar care, in practica, poate fi depasita daca nu utilizati excesiv blitzul sau nu filmati. Oricum, pentru a fotografia fara griji o zi intreaga, recomandarea noastra ramane un al doilea acumulator, de rezerva…

La capitolul conectivitate lucrurile sunt foarte simple: un singur conector USB 2.0 are rolul de a facilita transferul fotografiilor de pe cardul de memorie pe laptop. Atat si nimic mai mult.

Stocarea fotografiilor se face pe carduri SD/SDXD/SDHX pentru care este disponibil un slot in imediata vecinatate a acumulatorului (accesul se face prin acelasi loc). Nu este un aparat ‘pretentios’ in ceea ce priveste cardurile de memorie, putand fi utilizate cu succes si carduri SD de 32GB, dar pentru rezultate optime, mai ales daca filmati, recomandat este un card Class 4 sau mai performant.

Concluzii

Canon PowerShot SX170 este similar modelului de anul trecut,  HYPERLINK “http://www.clubulfoto.com/canon-sx150-is-in-test/”SX150, vine cu zoom optic 16x (in loc de 12x) si un senzor CCD de 16 megapixeli (in loc de 14.1MP). Principala diferenta majora este, poate, modul de alimentare, acumulatorii AA fiind acum inlocuiti de unul Li-Ion care ii asigura o autonomie crescuta… Altfel, Canon SX170 ramane aparatul pe care il recomandam si in urma cu mai bine de un an, datorita modului ‘auto’ prietenos, zoom-ului versatil si a functiilor avansate, singura bila neagra importanta fiind functia de filmare HD standard (nu Full HD).

Nota: 7/10

Bile albe:

Zoom versatil, intr-un aparat compact
Orientarea automata a imaginilor pe LCD in functie de pozitia aparatului
Meniu accesibil, usor de configurat
Mod “auto” versatil
Moduri semi-automate (Av/Tv/P) si Manual (o raritate in aceasta categorie de pret)
Scene si filtre software variate

Bile negre:

Nu filmeaza Full HD (doar HD standard, 720p)
Zgomot de imagine destul de pronuntat (mai ales de la ISO 400 in sus, senzorul CCD isi arata din plin limitele)
Butoanele inghesuite se apasa usor, in mod neintentionat
Blitz pop-up cu actionare mecanica, manuala

 

[products ids=125007262]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.