Canon 70D review

In weekendul ce tocmai s-a incheiat am avut ocazia sa testam primul Canon 70D care a ajuns in Romania. La doi ani de la aparitia lui Canon 60D  urmasul acestuia aduce o serie de imbunatatiri si specificatii tehnice noi care ar trebui sa ii convinga pe actualii posesori sa faca upgrade. Canon lauda noul senzor de 20 de megapixeli si ne vorbeste despre performante excelente la valori ISO ridicate. Dar, oare, se ridica noul 70D la nivelul asteptarilor? Aflam in continuare!
Important: aparatul primit pentru teste a fost un aparat “beta”. Asadar, calitatea imaginilor ar putea suferi mici modificari in varianta finala a aparatului, care va ajunge in magazine in luna Septembrie.
 
Constructie si utilizare
Canon 70D are body-ul construit din policarbonat si, atat din punct de vedere al constructiei cat si al modului de utilizare seamana destul de mult cu  6D  lansat anul trecut. Prima impresie alaturi de noul 70D este pozitiva, aparatul fiind mai solid decat ne-am astepta de la un body din policarbonat. Din acest punct de vedere este un pas inainte fata de modelul anterior, desi nu unul urias.
 
Canon 70D are butoanele amplasate aproximativ la fel cu cele ale lui 60D, singurele diferente notabile fiind cele doua butoane Menu si Info, care acum au fost pozitionate mai la indemana, in partea stanga langa vizor. Aparitia comutatorului Live View / Movie Mode similar celui intalnit pe DSLR-urile din gama superioara (Canon 7D de exemplu) si a noul buton pentru selectarea modului de focalizare aflat imediat langa declansator, in partea superioara a aparatului lasa impresia ca producatorul nipon a reproiectat seria xxD si conceptul ei, pentru utilizatorii avansati.
Si, daca tot am vorbit de partea superioara a body-ului, sa vedem cum arata si ce informatii prezinta ecranul LCD secundar. Similar vechiului 60D dar si lui  6D, Canon 70D vine cu un ecran LCD secundar simplu, care afiseaza principalii parametrii de expunere (ISO, timp de expunere, diafragma, numar de cadre ramase, modul de fotografiere si focus) dar care nu afiseaza informatii despre balansul de alb (WB) – o bila neagra pe care am criticat-o inca de la  60D . Totusi, in locul informatiilor despre temperatura de culoare, putem afla oricand daca functia WiFi este pornita sau nu… 🙂
Ecranul LCD de pe spatele aparatului poate fi rabatat spre lateral si rotit pana la 180° si este foarte util, de exemplu, atunci cand se fotografiaza sau filmeaza de pe un trepied sau din unghiuri greu accesibile. Pentru protectie, ecranul poate fi intors cu LCD-ul spre carcasa (vezi foto sus). O alta noutate in seria xxD este ecranul LCD touch (sensibil la atingere), pe care Canon 70D il preia de la modelele lansate recent, Canon 700D si  Canon 100D. Practic, setarea parametrilor se poate face atat cu ajutorul rotitelor si butoanelor dedicate de pe body dar si direct prin atingerea ecranului LCD. In acest sens Canon 70D are o interfata similara lui 100D/650D/700D, cu ajustari minore care includ functionalitatile noi si specifice lui 70D.
In partea laterala-dreapta a aparatului se regaseste slotul pentru carduri de tip SD/SDHC/SDXC (foto sus) iar in partea opusa (lateral-stanga) se regasesc conectorii de imagine si sunet (HDMI, microfon etc), Canon 70D stand foarte bine la capitolul acesta.
In partea superioara se regaseste, bineinteles, patina pentru blitz extern dar si blitzul pop-up incorporat, care poate ilumina subiectul pana la o distanta de 7m. Rotita pentru selectia modurilor de fotografiere este cea clasica, cu care ne-am obisnuit deja la Canon, de remarcat fiind pozitia “C” (Custom) care permite salvarea setarilor aparatului (inclusiv modul de lucru) pentru a putea fi accesate ulterior mai rapid. Modul complet automat este semnalizat cu verde pe rotita de selectie, fapt care ne reaminteste ca avem in mana un aparat din gama mid-level a producatorului nipon, iar in centrul rotitei de selectie se regaseste butonul de blocare, care permite fixarea rotitei impotriva comutarii accidenctale (putin probabil, fie vorba intre noi…).
 
Meniurile
Canon 70D are un meniu mult mai ‘stufos’ si mai complex decat m-am asteptat. Vine cu o serie de functii noi, printre care convertorul RAW integrat, HDR direct din aparat si expuneri multiple, functii care erau pana acum posibile doar cu firmware-ul custom de la  Magic Lantern. Cele nu mai putin de 13 pagini ale meniului ascund multiple posibilitati de personalizare si functii extinse, care ii vor bucura pe utilizatorii avansati. Am fotografiat toate submeniurile, pentru a va putea face o idee cat mai clara despre functiile si posibilitatile de setare si personalizare oferite de Canon 70D. Meniul lui Canon 60D este disponibil si in limba Romana.
DSCF3747
Calitatea imaginilor, ISO si sistemul autofocus
Am pregatit aceeasi scena pentru testul de ISO cu care v-ati obisnuit deja in review-urile noastre. Am facut asta tocmai pentru a putea compara mai usor rezultatele. Iata cum se comporta noul senzor al lui Canon 70D la toate valorile ISO standard din intervalul 100-12800. Click pe sageti pentru navigare si pe imagini pentru vizualizare crop 100%.
Inainte de a continua, va reamintesc ca fotografiile din acest test sunt inregistrate cu un Canon 70D “BETA” si ar putea, teoretic, sa nu reflecte intru-totul calitatea produsului final, care va ajunge in magazine!
Am pregatit si prima comparatie Canon 70D vs. Nikon D7100, pe care  o puteti vedea aici.
 
DSCF3761
 
Acum a venit momentul sa parasim ‘studioul’ si sa vedem cum se descurca Canon 70D pe ‘teren’, acolo unde il putem testa in conditii reale.
Imagini de test inregistrate ziua:
IMG_8710
IMG_8680
IMG_8661
IMG_8642
IMG_8624
IMG_8622
Imagini de test inregistrate noaptea:
IMG_8823
IMG_8791
IMG_8898
IMG_8788
Cum filmeaza Canon 70D?
Canon 70D inregistreaza secvente video de maxim 29 de minute, la o rezolutie maxima de 1980×1080 60p (30, 25, 24 fps) cu sunet stereo, in format MPEG-4 (compresie H.264). Din meniu sunt disponibile setari manuale in ceea ce priveste expunerea dar si nivelul sonor. In plus, sunt disponibile doua setari de compresie, inclusiv un format cu compresie foarte redusa, pentru calitate maxima (care face ca pe un card SD de 16GB sa puteti filma maxim 19 minute…).
Noul sistem AF “Dual Pixel” (de care am vorbit mai sus) este chiar revolutionar, iar cu obiectivele potrivite (Canon STM), Canon 70D ofera focalizare continua in timpul filmarii si face punerea la punct repede si precis. Iata cateva exemple inregistrate ieri cu obiectivul Canon 40mm f/2.8 STM.
In practica, dupa cum puteti vedea si in secventele demo pe care le-am inregistrat mai jos, sistemul AF nou face intr-adevar un mare pas inainte in ceea ce priveste viteza focalizarii. Este cu aproximativ 40% mai rapid decat un Canon 650D cu acelasi obiectiv 40mm STM… Canon 70D pare un DSLR mult mai bine ‘orientat’ catre productia video decat predecesorul sau din seria xxD, si nu numai… Noul sistem AF impreuna cu formatul video cu compresie redusa ar putea reprezenta suficiente motive pentru a fi adoptat pe scara larga de cei care vor sa filmeze productii video cu DSLR-ul.
Cu o singura exceptie, secventele de mai jos sunt inregistrate de pe trepied Manfrotto 190CXPRO3 pentru cei curiosi…), cu Canon 70D in modul de expunere Manual, alegand punctul de focus cu ajutorul ecranului touch-screen, in timpul filmarii. Interesant este ca se poate face un efect follow-focus miscand degetul pe diagonala ecranului touch-screen, aparatul coreland miscarile de pe ecran cu zona de clar din imagine, in timp-real (puteti vedea in primul film de mai jos).
 


 




 
 
Nota: 8.5/10
Bile albe:
Calitatea foarte buna a imaginilor
Zgomot de imagine redus chiar si la valori ISO mari (1600, 3200)
Rezultate foarte bune chiar si direct din JPEG
Mod “Auto” versatil
Sistem nou si complex de focalizare
Constructie solida (chiar daca este din policarbonat)
Ecran LCD rabatabil si sensibil la atingere
Conectivitate WiFi rapida si usor de configurat
Buffer mare, 26 cadre JPEG / 12 RAW (pentru fotografierea in rafala)
Blitz pop-up integrat
Filmare Full HD 1080p
Convertor RAW integrat
HDR direct din aparat
Expuneri multiple
Focalizare continua in Live View si in timpul filmarii mult mai rapida decat pana acum
Bile negre:
Lipsa informatiilor despre temperatura de culoare (setarea WB) in ecranul LCD secundar
Autonomia scade daca WiFi este pornit
Nu ofera acelasi grad de etanseizare impotriva intemperiilor ca alte modele din aceeasi clasa
Un singur slot de card SD
Fa o precomanda la noul Canon 70D si fii pregatit de oferte speciale atunci cand va intra in stoc.
[products ids=125006456,125006172,125007077]
 

Alți fotografi au mai citit și:

5 Comments

  • Nu trebuie sa facem pe profesorii de gramatica,important este ca datele tehnice sa fie corecte.

  • @Adrian Teodorescu: aparatul Canon 70D a fost furnizat pentru acest test chiar de catre magazinul F64, articolul rezultat fiind publicat pe ambele siteuri in mod intentionat (blogul F64 si Clubul Foto). Articolul a fost scris si trimis catre publicare echipei F64, dar pe Clubul Foto am ales sa publicam totusi o varianta "extinsa" a testului, cu cateva detalii in plus. Asadar, nu este in nici un caz vorba de o "preluare incompleta sau eronata". Cat despre greseli, daca exista, mi le asum…. se mai intampla, din pacate, atunci cand incerci sa finalizezi repede un material atat de vast si de complex, in premiera, la doar cateva zile de la sosirea in tara a unui aparat atat de asteptat de fanii brandului (si nu numai)…

  • Cum a obtinut 8.5/100 puncte? Care sunt criteriile de evaluare pentru ca review-ul este doar o prezentare a aparatului in care se vorbeste despre "revolutionarul sistem", "pentru calitate maxima", dar nu este prezentat niciun test de culoare sau comparatie de ISO.
    In timpul filmarii cat de tare se incalzeste in comparatie cu 60D, 7D sau 5D mk II?

  • Un articol preluat prost (incomplet) de aici: http://www.clubulfoto.com/canon-70d-in-test/
    S-a dat copy paste si nu s-au corectat nici greselile gramaticale sau de ortografie. Rusinica!

  • zomog de imagine :))

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.