Utilizarea functiei Wi-Fi la Panasonic GH3

Un articol de Alin Popescu.

Probabil ca multi utilizatori de Panasonic GH3 s-au lovit de aceasta problema si intrebare: Cum folosim funcția Wi-Fi de pe Panasonic GH3? Ei bine, si noi ne-am lovit de acest aspect in teren, atunci cand am iesit la teste pentru prima oara cu un Panasonic GH3 si am incercat sa folosim declansarea la distanta cu ajutorul iPhone-ului (nu de alta, dar era un ger de numa-numa).

In primul rand, problema apare de la mesajul afisat pe aparat atunci cand pornesti functia Wi-Fi. Astfel, aflam ca numele aplicatiei ce trebuie pornita pe smart-phone este Lumix Link. Acelasi lucru aflam si din manualul de utilizare, chiar cel in limba romana. O simpla cautare direct de pe dispozitivele mobile in AppStore sau GooglePlay dupa Panasonic Lumix Link nu returneaza nici un rezultat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Revenit in Bucuresti, am cautat direct de pe Mac in iTunes aplicatia si am gasit-o, nu inainte insa de a schimba Apple Store-ul pe cel de US. Insa, chiar daca schimbam magazinul, atunci cand incerci sa downloadezi aplicatia nu esti lasat: “item not available in Romania” (la o cautare pe Google am gasit si persoane din alte tari din Europa de Est ce nu pot downloada aplicatia).

Screen-Shot-2013-03-12-at-7.25.22-PM

Bine-bine, o functie atat de utila, imposibil de utilizat datorita unei simple aplicatii? Hmm, nu ne-am lasat atat de usor! Au inceput telefoanele: mai intai la prietenii de la F64 ce ne-au pus la dispozitie intregul arsenal de test (vezi aici echipamentul). Acestia ne-au pus in legatura direct cu Product Managerul Panasonic Romania, D-nul Laurentiu Faur, o persoana extrem de amabila si de saritoare, care dupa indelungi cautari si discutii cu colegii din Germania, ne-a oferit solutia salvatoare: Panasonic Image App.

Am aflat de la acestia ca aplicatia functioneaza si cu Panasonic GH3, desi in descrierea acesteia din magazinul Apple (sau GooglePlay) nu este nicidecum specificat ca printre aparatele compatibile ar fi si GH3-ul.

Asadar, din pacate, o problema trecuta cu vederea de Panasonic, mai ales pe partea de comunicare catre client, este faptul ca versiunea ce functioneaza cu GH3 si poate fi descarcata si in Europa de Est, nu este Panasonic Lumix Link, ci Panasonic Image App.

Problema rezolvata. Ce facem mai departe?

Odata instalata aplicatia Panasonic Image App pe iPhone sau pe iPad-ul din dotare, ne-am apucat de un mic how-to despre ce anume putem face cu ajutorul acestei aplicatii si a celor doua dispozitive: iPhone-ul (sau iPad-ul) si Panasonicul GH3. Exista mai multe moduri in care putem beneficia de aceasta functie Wi-Fi disponibila in GH3:

  • Declansare la distanta
  • Redare pe TV
  • Transmiterea imaginilor imediat ce au fost inregistrate de aparat
  • Transmiterea imaginilor deja existente in aparat

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vom prezenta in cele ce urmeaza modul in care poate fi folosita functia de Remote Shooting precum si share-ul imaginilor pe retelele de socializare direct din aplicatie sau direct din aparat.

Declansarea la distanta

Pasii prezentati in continuare tin cont de setarile cu care aparatul vine din fabrica. Daca ati avut incercari nereusite de a va conecta la aparat, sugeram o resetare la setarile din fabrica, cel putin pentru functia Wi-Fi Menu>Setup>Reset Wi-Fi Settings (pag 5/6)

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=qmthnbkN7QU]

Share pe Facebook

Pentru urmatorul pas este nevoie obligatoriu de creearea unui cont Lumix Club. Acest lucru se poate face atat din aplicatia Panasonic Image App cat si din meniul aparatului (Menu>Setup>Wi-Fi>Wi-Fi Setup>LUMIX CLUB>Add/Change Account), dar acesta trebuie sa fie conectat in prealabil la o retea wireless cu acces internet. Login ID-ul este unul ciudat, imposibil de retinut, insa ce mi-a placut extrem de mult, este ca odata logat pe aparat sau in aplicatie, fiecare dispozitiv iti ofera sa preia datele de log-in de la cel deja conecat. Concret: am facut contul pe GH3 si aplicatia din iPhone si iPad, imediat dupa ce m-am conectat wireless la aparatul foto, mi-a oferit posibilitatea de a se inregistra cu datele furnizate automat de aparat. Dupa ce ne-am inregistrat la Lumix Club, avem posibilitatea de a configura si atasa camerei conturile noastre de pe retelele de socializare sau de image sharing: Facebook, Picasa, Flickr etc.

Avem posibilitatea de a crea 4 shortcut-uri pe marginea aplicatiei, si atunci cand vizualizam o fotografie din aparat cu ajutorul telefonului, la un touch-and-hold prelungit apar aceste shorcuturi si putem trage imaginea catre destinatia dorita. In continuare un scurt clip explicativ pentru pasii de mai sus.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=dsGNqIcbpK8]

Send images while recording

Ultima functie testata a fost trimiterea de imagini din aparat direct catre tableta, in momentul realizarii fotografiei. Aparatul a fost conectat in prealabil la Wi-Fi-ul din casa si apoi am ales functia Send images while recording din meniul de Wi-Fi al aparatului. Destinatia aleasa a fost tableta pe care rula deja aplicatia Panasonic Image App configurata mai devreme. Nu sunt pasi speciali de realizat, asa ca iata cat de simplu poti salva pozele si pe alt mediu decat cardul din aparat.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=JDYMXZNwcUU]

Concluzii

Teoretic dar si practic, problema nu e atat de dificila in configurarea si utilizarea functiei Wi-Fi de pe Panasonic GH3 cu ajutorul unui dispozitiv mobil, insa, cel mai grav este ca nici manualul si nici aparatul nu informeaza utilizatorul in mod corect despre aplicatia ce trebuie utilizata (mai ales in aceasta parte a lumii/Europei) pentru a te putea conecta la aparat. Odata instalata si conectat la aparat, mare lucru nu mai trebuie facut decat un simplu cont pe Lumix Club, pentru ca altfel nu poti folosi functiile de share pe retelele de socializare.

Per total, suntem incantati de aplicatia de la Panasonic si de implementarea functiei Wi-Fi din GH3, pentru ca pana acum, din cate am apucat sa vedem la alti producatori, ofera cea mai mare “libertate de miscare” si posibilitate de configurare a aparatului de la distanta. Practic ai impresia ca lucrezi direct in meniul aparatului. Pe langa asta, am uitat sa mentionam ca tot din aplicatie, ai posibilitatea sa activezi functia de localizare GPS de pe dispozitivul mobil iar fotografiile realizate astfel vor contine si pozitia geografica unde au fost realizate. Astfel, desi Panasonic GH3 nu vine cu GPS inclus, te poti bucura de geo-localizarea imaginilor prin intermediul telefonului, automat.

Echipament utilizat:
[products ids=1051800]

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.