Canon S110 – Micul “specialist”

Canon S110, aparatul despre care vom vorbi astazi, este cel mai nou model dintr-o lunga serie care a fost considerata, de-a lungul timpului, “alegerea fotografilor profesionisti” care vor un aparat foto compact si extrem de portabil. Ei bine, iata ca acum am ocazia sa testez noul S110 si va pot spune ca, desi diferentele fata de versiunea anterioara (S100) nu sunt foarte mari, S110 se ridica la nivelul asteptarilor.

Principala diferenta dintre S100 si S110 este modulul Wi-Fi incorporat. Anul trecut, cand am testat S100 m-am bucurat sa aflu ca are GPS integrat, dar pana la urma nu am utilizat aceasta functie si nici pana in ziua de azi nu am vizualizat fotografiile “pe harta”. Acum, Canon S110 inlocuieste modulul GPS cu unul Wireless, care permite transferul fotografiilor pe un dispozitiv compatibil (un gadget cu iOS, Android sau pe un laptop/PC cu Wi-Fi) si chiar publicarea imaginilor direct pe retelele sociale. Este o functie mult mai utila, cred eu, decat modulul GPS si care isi va gasi mai multi adepti decat prima. De exemplu, imi place sa pot vizualiza fotografiile pe tableta, in camera de hotel, fara sa fiu nevoit sa descarc imaginile pe laptop. De ce nu au pastrat si modulul GPS dar si Wi-Fi in acelasi aparat, este alta discutie. Tind sa cred ca scopul a fost de a nu creste costurile…

Un alt feature nou cu care se poate lauda S110 este ecranul LCD touch-screen. Un ecran pe care l-as vedea implementat de acum inainte la toate aparatele foto compacte sau bridge din gama Canon. De ce spun asta? Pentru ca, mai ales la un aparat care are putine butoane pentru functii precum este S110, ecranul touch-screen este foarte util pentru setarea rapida a parametrilor. Astfel, aparatul compenseaza oarecum lipsa butoanelor dedicate pentru functii si setari, cum are de exemplu noul G15. In plus, ecranul este multi-touch iar navigarea si vizualizarea fotografiilor se face intr-un mod asemanator dispozitivelor mobile cu care suntem obisnuiti.

Din punct de vedere al designului exterior, Canon S110 este similar modelului S100, singura diferenta notabila fiind lipsa unei bucati de cauciuc care avea rol de “grip” in partea din fata a aparatului. Desi am citit pareri conform carora lipsa gripului influenteaza mult confortul in utilizare, S110 este construit dintr-un material mat, care previne alunecarea aparatului din mana. Asadar, spre deosebire de S100 care era perfect lucios, S110 va fi la fel de confortabil in utilizare cu sau fara grip.

Atunci cand au proiectat noul S110, specialistii Canon au uitat exact ce era mai important: “o sticla” mai performanta. Au pastrat acelasi obiectiv cu zoom 5x si luminozitate f/2-5.9, adica un obiectiv cu luminozitate foarte redusa daca treci de jumatatea focalei. Pe langa Wi-Fi, touch-screen sau alte imbunatatiri mai mult sau mai putin importante, consider ca un obiectiv mai performant ar fi fost un feature pe care si l-ar fi dorit cu adevarat fotografii.

In rest, diferentele nu sunt majore. S110 are acelasi senzor CMOS BSI ca si S100 si procesorul de imagine DIGIC V. Imaginile au o calitate similara cu cele oferite de modelul precedent, iar asta nu poate decat sa imi reconfirme performantele seriei S de la Canon. Din acest punct de vedere nu ma pot plange, este printre cele mai bune compacte din aceasta clasa pe care le-am testat. Un singur lucru as mai adauga: balansul de alb automat “sufera” de aceeasi problema ca si Canon SX40: in unele situatii aparatul are tendinta de a da o tenta verzuie culorilor. Nu e o problema daca trageti RAW (da, S110 poate salva si in format RAW) pentru ca puteti corecta foarte usor acest lucru in post-procesare, dar daca alegeti exclusiv formatul JPEG s-ar putea sa observati, uneori, aceasta problema.

In loc de concluzii:

Pentru cei care cauta un compact performant de mici dimensiuni, Canon S110 poate fi o alegere foarte buna. Ofera multe functii la un pret decent iar calitatea imaginilor este pe masura asteptarilor. Functia Wi-Fi si ecranul touch screen sunt un “plus” pe care mi le-as dori si de la alte aparate, in special ecranul cu touch care face navigarea in meniuri mai rapida. Este (foarte) portabil, are manuale (Av/Tv/M) si poate salva fotografiile chiar si in format RAW.

Pentru cei care au deja un S100, e discutabil daca merita upgrade-ul. Daca functia Wi-Fi este de preferat modului GPS, atunci da, S110 este o varianta de luat in considerare. Altfel, avand acelasi obiectiv si acelasi senzor ca si S100, nu stiu daca se merita efortul…

Canon S110 IS, bile albe:

  • Calitatea foarte buna a imaginilor

  • Filmare Full HD

  • Stabilizare optica a imaginii care asigura rezultate foarte bune

  • Constructie solida, din metal

  • Conectivitate Wi-Fi integrata

  • Ecran touch-screen, tip multi-touch 

Bile negre:

  • Obiectivul cu luminozitate f/5.9 la capatul tele al focalei

  • Lipsa gripului de cauciuc de pe partea din fata a aparatului

  • Balansul de alb automat tinde sa vireze spre verde anumite cadre

Un articol de Calin Stan

Echipament utilizat:
[products ids=1051769]

Alți fotografi au mai citit și:

8 Comments

  • Buna seara, mi-am cumparat un s110 recent si am tot incercat sa folosesc wifi dar fara succes, m-am tot uitat pe you tube, am tot citit manualu dar nu am reusit…am ajuns la Camerawindow Dc (am inteles din manual ca doar cu programu asta pot seta WIfi -u) si la setare imi zice ca functia nu merge ca nu sunt in tara/regiunea care ie supartata de Canon Image Gateway…Nu stiu, nu ma prea pricep deci daca poate sa ma ajute cineva sa imi zica cum poti folosi WIfi. Multumesc

  • Am uitat sa spun ca GPS-ul mai poate indeplini o functie ce poate fi interesanta pentru calatori….cu riscul de a descarca bateria, poate inregistra traseul parcurs, si din cate imi amintesc poate face asta chiar daca aparatul este oprit,….Cu o baterie de rezerva pe care o recomand oricum celor care trag multe imagini sau filmeaza, problema consumului se mai reduce.
    La partea sociala recunosc ca nu prea m-am gandit pentru ca oricum nu as da imaginile brute (iar daca ar fi trase in RAW ar fi chiar inutil pentru cineva care nu are convertorul)
    Oricum e bine ca exista atatea optiuni si fiecare poate alege ce i se potriveste 🙂

  • @D3xmeister: pe langa S110, e mai "lucios". Cel putin asa mi-l amintesc eu acum…
    @Val: sigur, sunt pareri si pareri. Eu nu am folosit functia GPS niciodata (la nici un aparat foto…). Dar unora poate le este utila. Am o alta intrebare: nu e cam interzis sa folosesti un GPS in avion? Eu de la ultimul zbor imi amintesc ca ni s-a specificat clar ca nu ai voie sa folosesti nimic care "emite" (mobil, wi-fi, gps etc)…
    @FotografnuntaIasi: Da, de acord!

    • Din cate stiu eu, GPS-ul doar receptioneaza, nu emite (cu atat mai mult cu cat este montat pe un aparat foto, nu pe un telefon), deci nu vad cum ar putea interfera cu echipamentul electronic al avionului. Oricum, nu incurajez incalcarea regulilor.
      Unele companii permit utilizarea GPS-urilor, altele nu, dar de cele mai multe ori e la latitudinea insotitorilor de bord. Cred ca cel mai bine e sa intrebi si sa respecti indicatiile personalului …chiar daca raspunsul este negativ pentru ca nu stiu neaparat raspunsul corect si nu vor sa isi asume riscuri….

  • wi fi este foarte de folos la fotografia de eveniment

  • Daca ar fi sa aleg intre GPS si wifi (nu mai aleg pentru ca am deja S100), alegerea ar fi simpla: GPS. Este optiunea evidenta pentru un calator, nu pentru amatorul de jucarii sau de facebook. In calatorie nu cari neaparat un laptop sau o tableta, dar e interesant sa poti inregistra un loc care iti place si care poate sa fie sau nu marcat pe harta. un bonus este si faptul ca intr-o calatorie cu avionul, poti inregistra coordonatele locurilor survolate, daca ai loc la fereastra. Am facut experienta la intoarcerea din Egipt si a fost interesant sa identific apoi locurile pe unde am trecut.
    Pe de alta parte, un fotograf cu oarecare experienta poate aprecia rezultatul si pe display, nu are neaparat nevoie de un afisaj mai mare. Touch-screen-ul poate fi interesant, desi pentru fotograful cat de cat experimentat e mai simplu sa isi invete aparatul si apoi sa folosesasca un numar limitat de functii din multimea covarsitoare de optiuni pe care le ofera aparatul…
    Parerea mea 🙂

  • O corectie: Canon S100 nu este perfect lucios, este fabricat dintr-un material foarte aspru, nu aluneca deloc si mana nu transpira pe el.

  • Oribile poze!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.