Workshop de fotografie – Fire de primăvară
Fotografia este o îmbinare de tehnică şi artă. Workshop-ul “Fire de primăvară” se adresează tuturor pasionaţilor de fotografie, indiferent de aparatura deţinută sau nivelul de pregătire în fotografie. Tematica de fotografie este una axată pe natură cu cadre care surprind de asemenea specificul zonei Moeciu de Jos – Peştera, căsuţe tradiţionale răsfirate pe dealuri, cu oameni şi specificul zonei.
Vom discuta despre setările aparatului foto, importanţa diafragmei în fotografia de natură, decizii privind timpul de expunere, modalităţi de a evalua expunerea pentru un cadru, vom discuta despre importanţa filtrelor graduale şi a celor de polarizare, importanţa subiectului în fotografia de natură şi întregul şir de decizii ce derivă.
Un bonus va consta în oferirea unor tutoriale video create de mine. Aceste tutoriale se referă la noţiunile de bază privind utilizarea programelor de prelucrare. În acest fel orice participant, indiferent de nivelul pregătirii, va putea relua prelucrările în mod facil, după workshop.
Descriere detaliata (desfasurator pe ore, agenda cursului)
Întâlnirea va avea loc in Moeciu de Jos la pensiunea unde ne vom caza, vineri 22 martie 2013.
Numărul minim de participanţi este de 8. În cazul în care nu se strâng 8 participanţi tura va fi reprogramată sau se vor returna banii.
* În preţul workshop-ului NU este inclus transportul până la punctul de desfăşurare al evenimentului şi eventuale costuri de deplasare în zonă.
* Cazarea se realizează în camere duble cu paturi individuale şi baie proprie.
* Programul este unul de principiu şi poate fi modificat la faţa locului în funcţie de vreme
Vineri: întâlnirea participanţilor, prezentare de trepiede Manfrotto, tură foto prin zonă, cină (sub forma unui prânz in jurul ore 18:00-18:30), prezentare de concepte fotografice, editare de fotografie pe fotografii realizate de fotograful Toma Bonciu
Sâmbătă: ieşire foto la răsărit, mic dejun, tură foto în zona Moeciu de Jos – Peştera, cină (sub forma unui prânz in jurul ore 18:00-18:30), editare de fotografie pe fotografii realizate de participanţi în cursul zilei
Duminică: mic dejun, discuţii şi sugestii compoziţionale şi de editare pe fotografiile tuturor participanţilor, impresii de final şi finalizarea workshop-ului (în jurul orei 13:00)
Esenţa a ceea ce vreau să transmit la workshop-urile mele de fotografie este că fotografia trebuie să treacă dincolo de setări şi configuraţii, dincolo de aparatura folosită, dincolo de simpla apăsare a unui buton. Trecând peste toate acestea, fotografia devine artă şi transmite echivalentul a ceea ce am văzut şi am simţit în acel moment. Momentul ce precede toate aceste setări tehnice este definitoriu: este clipa în care realizezi forma finală a fotografiei, felul în care va arăta după editare/developare. Acela e momentul de magie totală… acest exerciţiu de vizualizare şi concepere a fotografiei este ce vreau să încercăm să aplicăm la aceste workshop-uri. Procesul fotografic nu se termină prin apăsarea unui buton. E ca şi cum un pictor îşi termină lucrarea după ce şi-a pregătit pensulele şi şevaletul. Oare un sculptor nu gândeşte dinainte ce vrea să realizeze? Altfel cum ar reuşi să stabilească proporţiile? Oare un pictor nu îşi stabileşte dinainte ce urmează să picteze? Cum altfel ar putea să-şi pregătească culorile şi schiţa preliminara? În acelaşi mod, în fotografie, conştientizarea rezultatului final, dezvoltarea capacităţii de a „vedea” ceva ce nu este fizic în faţa noastră, asta e ceea ce separă fotografia ca artă de simpla apăsarea a unui buton.
Perioada desfasurare: 22-24 Martie 2013
Loc desfasurare (adresa exacta): Satele Moeciu de Jos – Pestera (jud Brasov)
Nr. locuri disponibile: 9/12
Pret curs: 500 RON (pentru cei care au participat la alte workshop-uri organizate de Toma Bonciu se ofera o reducere de 50 RON)
Un workshop sustinut de Toma Bonciu – Site, Facebook