NEX(T) DESTINATION: PARIS

O noua idee, o noua provocare: “ce ar fi sa plec in Paris, la Saptamana Modei cu un singur aparat foto si acela sa fie… SONY NEX-6?”
Ca fotograf, imi plac provocarile si prin urmare asa am facut ! Am abordat capitala modei europene, PARIS, inarmat cu micutul NEX-6 alaturi de obiectivul de kit, 16-50mm f/3.5-5.6 OSS.
Stiam deja din experienta de posesor de Sony NEX-7 ca cel mai bun obiectiv fix pentru seria NEX este SEL24F18Z. 24mm, f/1.8, lentila Carl Zeiss Sonnar T*, constructie extrem de solida si o reputatie excelenta. Singurul impediment: pretul destul de ridicat si disponibilitatea scazuta. Cu ajutorul celor de la F64 acesta si-a gasit insa locul in geanta mea Think Tank Retrospective 5 pregatita de drum. Tot de la F64 am imprumutat pentru aceasta deplasare inca doua lentile absolut senzationale: Carl Zeiss Planar T* 50mm f/2.0 (M mount + adaptor la E mount) si Samyang 8mm f/2.8 fisheye (E mount). Mi-am insusit astfel un kit cu o acoperire focala extrem de folositoare si foarte usor de transportat. Am mai pregatit 3 acumulatori de rezerva si 4 SD uri Extreme Pro de 32 GB si… On y va! Cum zice francezul… 🙂
Inca din aeroport am simtit avantajele unui kit foto de dimensiuni reduse. O singura geanta de umar, usoara si fara sa trezesc vreo suspiciune cu conotatii teroriste. Parca ma si vedeam la punctul de frontiera incercand sa-i conving sa ma lase in avion cu un Canon 5DMK3 plus un… BIGMA ! (Sigma 200-500 f/2.8) “Nu va faceti griji, e un simplu zoom. Ma duc sa fotografiez fauna pe Sena…” :))
Din enorm de multele zboruri ca DJ in diverse colturi ale lumii si cu diverse companii aeriene, am invatat cat de important este sa… “travel light”. Este valabil si ca fotograf. Personal, nu am lasat niciodata in cala avionului aparatura de DJ sau foto cu care calatoresc. Evident cand este vorba despre lumini, trepiede, si alte chestii voluminoase, e alta poveste.
Poate deja va intrebati “OK, pe langa dimensiunea redusa, ce alte avantaje are acest NEX-6?”. Are ! Semnificative si unele pe care nu le-am gasit la alte aparate din gama mirrorless.
Inca din momentul in care am devanit posesor de NEX-7, m-a fascinat faptul ca puteam folosi aproape toate celelalte lentile pe care le aveam. Indiferent ca e vorba despre obiective cu montura Canon, Nikon, Leica M, micro 4/3 sau M42, toate puteau fi folosite cu adaptoarele aferente. Inclusiv cele doua obiective Jupiter 8 si Jupiter 12 pe care le detin au functionat excelent pe montura E.
Imi aduc aminte ca acum 5 ani cand m-am apucat serios de fotografie cautam cele mai “sharp” obiective. Acum insa, caut “caracter” in fotografiile mele. Si din acest punct de vedere gama NEX imi ofera foarte multe grade de libertate.
Un alt lucru placut legat de NEX-6 este ceea ce americanii numesc “handling”. Pe romaneste, camera “se aseaza” foarte bine in mana. Un grip extrem de bun si o ergonomie excelenta fac din NEX-6 o camera pe care o poti folosi o zi intreaga fara sa obosesti sau sa “bajbai” pentru anumite setari. Totul este la locul lui si sincer, nu duc lipsa celor doua “rotite magice” de la NEX-7. Apropo de ergonomie, ma deranjeaza (la NEX-7 asemenea) pozitionarea gresita a butonului pentru filmare ce poate fi apasat “din greseala” foarte usor. E neplacut sa te trezesti cu un film “all black” de 30 minute, fara spatiu pe card si cu acumulatorul consumat doar pentru ca acel buton s-a apasat “singur”, din greseala. Din fericire functia lui poate fi anulata din meniu.
Apropo de meniu… acesta este intuitiv, ofera multe posibilitati de setari si in plus, spre deosebire de fratele mai mare, NEX-6 are… aplicatii ! Personal nu m-a incantat prea tare acest aspect mai ales avand in vedere ca pentru a folosi un “interval shooting” sau un “braketing”, respectivele functii (aplicatii) trebuiesc…cumparate ! Probabil ca in viitoarele updateuri de firmware vor fi incluse gratuit. Apropo de aplicatii, mi-ar placea sa existe posibilitatea de implementare “third party”.
Un lucru absolut minunat la NEX-6 il reprezinta functia de WiFi! Mi se pare grozav pentru un fotojurnalist sa poata trimite fotografiile in timp real agentiei de presa pentru care lucreaza. Sau, pentru amatori, e super fun sa faci o poza pe care sa o poti edita aproape instantaneu folosing un smart phone sau o tableta si apoi sa o poti posta online. Exista chiar posibilitatea de a posta direct din aparat pe un cont de Facebook. Vrem sa acceptam sau nu, traim vremuri in care cuvinte gen “live”, “instant”, “online”, “facebook” sau “feedback” fac parte din existenta cotidiana. Si aici NEX-6 exceleaza. Pana acum, pentru astfel de situatii foloseam un card Eye-Fi dar la viteze mici si capacitate redusa. Cu NEX-6 pot folosi orice card. Foarte folositoare este si optiunea de a trimite prin WiFi fotografiile la rezolutie maxima sau reduse la 2Mpx.
Pentru ca aceste randuri reprezinta “experienta personala” in folosirea micutului NEX-6, nu voi intra in prea multe detalii tehnice. Mi s-a intamplat de foarte multe ori sa citesc anumite chestii pe internet in diverse review uri si sa imi fac o prima impresie despre un produs anume iar ulterior sa constat exact contrariul. De aceea prefer, cu fiecare ocazie, sa ma conving singur, folosind respectivele produse. Avand in vedere ca acest articol nu este un “advertorial”, pot spune exact ceea ce vreau. Si de bine, si de rau.
Pe scurt: IMI PLACE NEX-6! Mi se pare o camera echilibrata, cu potential si cu viitor. Poate ca in prezent linia de obiective dedicate NEX nu este atat de vasta insa, mai mult ca sigur asta se va schimba in viitorul apropiat. In plus, obiectivul de kit cu care vine NEX-6 este chiar unul foarte bun. Acoperind o focala reala de 24-75mm acesta este extrem de versatil. Comparativ cu cel de 18-55mm de pe NEX-7, este mult mai mic si mai rapid.
Ma deranjeaza la obiectivul de kit 16-50mm ca este zgomotos si focalizarea “se aude” pe modul video.
Apropo de video, NEX-6 pastreaza traditia si standardul cu care am fost rasfatati de NEX-5N si NEX-7. Stabilizarea de imagine functioneaza excelent in modul video iar functia de focus peaking ajuta enorm la focalizarea manuala.
Prima fotografie realizata in Paris a fost facuta cu obiectivul Samyang fisheye de 8mm. Recunosc ca m-a fascinat sa ma “joc” cu perspectiva si ca rezultatele sunt uimitoare. Atat tehnic dar si artistic. Am avut parte de o superba panorama a pietei Clichy intr-o seara cu ninsoare abudenta.
clichy at night
A doua zi am atacat strazile. Iubitorii genului “street photography” il vor gasi pe NEX-6 un companion foarte bun si de incredere. Dimensiune redusa, focus rapid, silentios, ecran rabatabil, cadenta mare, si calitate a fotografiilor excelenta. Vizorul electronic de rezolutie mare este de asemenea foarte folositor in zilele cu soare puternic. Foarte importanta este si “calitatea” de a trece neobservat. Culoarea neagra si aspectul de camera “de amatori” face din NEX-6 o arma excelenta pentru fotografia de strada.


Apoi am vizitat sediul Ambasadei Romaniei in Franta, palatul Behague. O cladire istorica si locatie superba. Am realizat si cateva cadre de interior testant veleitatile de low light/high ISO ale lui NEX-6. Rezultatele sunt pe deplin satisfacatoare. Fotografiile sunt relativ “clean” si pastreaza detalii foarte bune pana la ISO 1600. Pentru cadre alb-negru se poate merge fara probleme pana la ISO 6400. Am tras cu aparatul din mana, fara trepied, stabilizarea de imagine facand minuni.

Participand la Saptamana Modei, am trait o intamplare nostima la prezentarea celebrei case Christian Lacroix. Accesul in sala nu era permis cu camere “profesionale”. NEX-6 a trecut cu brio aceasta proba si m-am trezit in capatul podiumului, alaturi de fotografi profesionisti ce foloseau DSLR uri super rapide si obiective de peste 200mm. O adevarata artilerie, lucru obisnuit la prezentarile de moda. Eu aveam “in dotare” micutul NEX-6 cu obiectivul Carl Zeiss 50mm f/2. Am tras cot la cot cu “the big ones” si rezultatele m-au impresionat placut. Folosind un obiectiv cu focus manual, mi-au fost de mare ajutor vizorul electronic cu refresh foarte bun si functia de “focus peaking”.

Legat de fotografia de moda, tot in Paris am realizat cateva imagini cu colectia “Panta Rhei” a designerului roman Florin Dobre folosind acelasi NEX-6 si obiectivul Sony 24mm f/1.8.

Per ansamblu sunt foarte multumit de calitatea fotografiilor realizate cu acest micut NEX-6. Mai ales cu obiectivele Carl Zeiss. Pentru fotografii “noise free” recomand o valoare ISO de maxim 800. In mod firesc dupa aceasta valoare “zgomotul de imagine” devine sesizabil insa este un noise “bun”. Personal fotografiez mereu cu functia de reducere a zgomotului de imagine dezactivata si chiar ma incanta aspectul de “film like” prezent de la 1600 ISO in sus.

In final, dupa o saptamana petrecuta in compania acestui aparat, pot afirma ca este CEL MAI BUN NEX de pana acum. Un aparat super versatil, de dimensiuni reduse, rapid si cu functii specifice de mare folos (WiFi, focus peaking). Este o camera ce poate fi folosita cu rezultate excelente de catre fotografii amatori si entuziasti dar si ca “back-up” sau “pocket cam” pentru profesionisti.
Acestea fiind spuse, micutul (si inteligentul) NEX-6 va ramane in compania mea de acum inainte alaturandu-se celorlalte camere pe care le folosesc cu aceeasi placere.
Si… mi-a promis ca intr-o zi imi va prezenta un “unchi” numit RX1 despre care spune ca are numai cuvinte de lauda… 🙂
Au revoir.
Un articol de Vali BARBULESCU / VB VISUALS

Echipament utilizat:
[products ids=1051625,1046532,1045149,1042696,1046281,1052865]

Alți fotografi au mai citit și:

12 Comments

  • @KomEL: am intuit in apelativul tau o nota de hatereala gratuita si de aia te-am rugat sa iti revizuiesti limbajul. ma bucur ca esti pasionat de fotografie. e un lucru foarte frumos pe lumea asta ! in acea poza modelul fuma insa nu am vrut sa apara cu tigara in mana intentionat. altfel, ce camera din seria NEX iti place cel mai mult? numai bine, V.

  • Din pacate rugamintea mea catre Vali Barbulescu, a fost stearsa… !? Astept INCA minime explicatzii de la autor, sau cineva AVIZAT, despre poza 02316 (personajul scoate aburi, sau asa e poza). Repet, pentru mine (cu riscul de a deranja iubitorii altor marci) Sony NEX 5N, NEX 6, NEX 7 (pe care le detzin), sunt SUPERSCULE..

  • VALI BARBULESCU, m-ai intzeles GRESIT… Esti BAIAT de GASCA, si apelative ca "nea", "mosule", "maestre", "frate", etc., se folosesc si la case mari… Si fiindca sunt chiar pasionat de FOTOGRAFIE, astept sa-mi zici cum e cu poza 02316 (?). Cu stima,

  • Noroc ca deja am un Nex 6 luat de la Sony. Altfel, daca ma uitam la (si ma luam numai dupa) pozele astea, in veci nu puneam mana pe unul. Iar afirmatia asta cu "eu sunt fotograf"… Autorul in cauza putea sa sustina, cu la fel de multa credibilitate, ca e extraterestru. Pacat de Sony, pentru ca stiu cat incearca sa isi promoveze reusitele aparate foto. Dar cand vad oamenii astfel de poze, "hartistice", cum sa le mai spui ca aparatul e bun, dar cel care l-a tinut in mana e, de fapt, dj.

  • Înainte de a edita un articol cu exemplificările(foto şi text) aferente ar trebui să fie verificat(cum se prezintă în pagină) chiar dacă pare ceva plictisitor.
    De data aceasta rezultatul este dezamăgitor şi s-a făcut un deserviciu firmei Sony.SINCER!

    • salut Ion. da, ai dreptate. si mie mi-a parut paginatia destul de ciudata. in plus, click ul pe fotografii deschide alta pagina cu fotografia respectiva dublata… nu am inteles nici eu asta. personal, am transmis doar textul si imaginile separat. paginatia nu imi apartine. am suit si pe pagina mea de FB cateva fotografii intr-o maniera mai "fireasca". https://www.facebook.com/media/set/?set=a.3167492… numai bine, V.

      • Mulţumesc pentru răspuns,am considerat că unele precizări erau necesare.Mult succes!

  • @Cristi: Ce inseamna pentru tine "posibilitatile si calitatea Sony"? @Panaitescu: Umorul tau de autobaza rurala din pacate nu prinde la oras. Eu SUNT fotograf. Tu? @KomEL: Apelative gen "nea" te rog sa le folosesti pe mIRC sau in spatele blocului unde locuiesti. Daca vrei sa arati ca esti un tip istet, incepe prin a vorbi NORMAL. Altfel, vei intra automat in categoria "aceea".
    Si dupa aceste trei comentarii senzationale stau si ma intreb: oare oameni cu adevarat pasionati de FOTOGRAFIE care sa inteleaga intr-adevar rostul cuvintelor si al imaginilor de mai sus exista? Mi-ar placea sincer sa pot raspunde unor intrebari pertinente si la subiect nu sa imi pierd vremea bagand in seama astfel de persoane… Cu respect, Vali BARBULESCU / http://www.vbvisuals.com

    • Mi se pare mie sau la majoritatea pozelor apare zgomot de imagine?Inclusiv la cele realizate afara.Sau ai folosit tu un efect?Dupa ce ai primit aparatul ai verificat setarile lui sau ai inceput sa-l folosesti asa cum era?
      Iar incadrarile nu mi se par de loc bine realizate.
      PS: baieti nu este nevoie sa folositi un limbaj de cartier; aici venit sa mai invatam ceva nu se ne jignim.

  • Mai nea DJ Vali, nexul meu sase. FACE poze mai misto… O fi din cauza Parisului… ? Si o curiozitate ; ala din poza 02316, scoate aburi pe gura, sau asa este poza…? N-am fost inca la Paris, dar am si NEX 7 si NEX 5N. Toate, pentru mine, sunt SUPERSCULE . Salutara

  • Din pacate imaginile prezentate nu reflecta de loc posibilitatile si calitatea Sony! Poate ne veti prezenta si alt review mai bun.

    • Doar sunt facute de FOTOGRAFUL Vali Barbulescu…
      Ceea ce a incercat sa spuna este ca a fost la Paris :))

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.